Soundbar SONY HT-A5000 – review
Tot din categoria deviceuri, care nu incap la mine in casa, datorita dimensiunilor apartamentului, insa incap integral la mine in inima, iata, ca asa SONY cum sunt eu, am primit in teste un soundbar de zile mari, HT-A5000, care este mereu ceea ce trebuie, pentru un meloman cultivat, cu multe surse de informare / redare. Este o bara de sunet mare cu o latime de peste un metru, 140 mm in adancime si 67 mm inaltime. Inaltimea ii permite sa stea confortabil sub majoritatea televizoarelor, dar latimea ar putea fi o problema daca aveti un televizor care are picioarele iesite.
Soundbar-ul HT-A5000, care ofera o experienta 360 Spatial Sound, ideala pentru o gama larga de utilizatori, care se pot bucura la maximum de filmele si melodiile preferate. HT-A5000 dispune de 5.1.2 canale, 2 boxe ce distribuie sunetul pe verticala, 2 tweeteruri cu fascicul, 3 boxe frontale pentru surround, un subwoofer dual integrat pentru bas adanc, un difuzor central dedicat dialogurilor clare si un subwoofer dublu incorporat pentru bass profund. Impreuna cu Vertical Surround Engine si S-Force PRO Front Surround, modelul A5000 creeaza un sunet surround virtual care provine din mai multe dimensiuni, astfel incat utilizatorii sa se poata bucura pe deplin de emotiile oferite de Dolby Atmos® si DTS:X®. Sony afirma ca algoritmul sau DSEE Extreme poate restabili sunetul de gama inalta pierdut in compresia pieselor pentru o performanta de mai buna calitate. Pentru anumite televizoare BRAVIA exista functia Acoustic Center Sync prin care atat televizorul, cat si bara de sunet pot functiona ca difuzor central simultan. Interfata atat a barului, cat si a televizorului este de asemenea simplificata, astfel incat setarile pentru ambele pot fi accesate in acelasi timp. Potrivit Sony, pentru a se imperechea cu televizoare de 65 de inchi si prezinta designul auster, dar coeziv al marcii „bloc omnidirectional”. Toate driverele utilizate in gama A, cu exceptia tweeterelor cu fascicul, au design-ul Sony X-balanced, care utilizeaza o forma necirculara pentru a maximiza suprafata pentru o iesire sporita a sunetului. In total, A5000 poate furniza 450 de wati de putere de la noua canale.
Cu tehnologia 360 Spatial Sound Mapping, utilizatorii se pot bucura de sunet din orice directie si de la orice distanta. Optimizarea campului sonor utilizeaza microfoane incorporate pentru a masura in mod ingenios inaltimea si pozitia relativa a soundbar-ului si a boxelor din spate. Pe baza informatiilor pozitionale, creeaza apoi mai multe difuzoare fantoma prin sintetizarea undelor sonore. Datorita acestei tehnologii, campul sonor spatial larg de la Sony umple fiecare colt al incaperii.
Ca si in cazul tuturor modelelor actuale din seria HT de la Sony, HT-A5000 este livrat ca o singura bara, fara difuzoare externe. Cu toate acestea, poate fi actualizat cu un subwoofer wireless si difuzoare din spate separate.
Sony ofera, de asemenea, tot ce ai putea avea nevoie chiar in cutie: bara de sunet, hardware de montare pe perete, cabluri HDMI si optice, o telecomanda si un cablu analogic pentru conectarea unui televizor, pe langa cablul de alimentare la reteaua electrica si fireste o foarte bogata documentatie de exploatare.
HT-A5000 dispune si de o intrare HDMI separata, astfel incat sa puteti conecta o sursa video (player Blu-ray, consola de jocuri, Apple TV etc.) si sa transmiteti semnalul video pe ecranul televizorului. Pentru cei care doresc sa asculte muzica prin HT-A5000, are si Wi-Fi incorporat si suport pentru Spotify Connect, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, pe langa Bluetooth. Intrarea HDMI poate trece prin semnale 8K, Dolby Vision si 4K la 120 Hz catre televizor facandu-l cat se poate de pregatit pentru viitor. Deci, exista o multime de optiuni de redare aici.
Panoul superior al barei de sunet are butoane de redare capacitive de baza, iar o telecomanda retro, voluminoasa, este, de asemenea, inclusa cu feedback vizual de la un afisaj mic de text cu defilare frontala. Exista, de asemenea, control fara fir al unor functii folosind aplicatia Sony Music Center. In partea de sus a barei de sunet se afla un panou tactil pentru comenzile de pe dispozitiv. Starea puterii, volumul si sursa activa sunt afisate pe partea frontala a difuzorului, care are un mic afisaj monocrom. Daca acestea nu au fost suficiente modalitati de a va gestiona HT-A5000, acesta ofera un meniu de configurare pe ecran afisat pe televizor, accesat prin butonul Acasa al telecomenzii. Aici veti fi ghidat prin Optimizarea campului sonor de la Sony, un proces care utilizeaza microfoane incorporate pentru a masura inaltimea si latimea unei camere (precum si pentru a determina pozitia difuzoarelor secundare si posterioare optionale). Exista o grila transparenta in fata, unde, la un anumit unghi, puteti vedea conexiunile din spate, impreuna cu un afisaj LED care este suficient de luminos pentru a fi vazut din pozitie de sedere, alaturi de porturile de bas de la fiecare capat.
Conexiunile fizice generoase pentru o bara de aceasta dimensiune cu iesire eARC /HDMI, o intrare audio optica, USB tip A si o iesire analogica pentru Acoustic Center Sync de la Sony, care permite unui televizor Bravia compatibil sa devina parte din canalul central al barei de sunet atunci cand cele doua sunt conectate folosind cablul furnizat. Jucatorii si cei ale caror porturi HDMI sunt rare vor fi incantati sa afle ca exista o mufa de trecere HDMI 2.1 suplimentara capabila sa gestioneze 8K@60Hz, 4K@120Hz si Dolby Vision HDR. In cele din urma, suportul VRR si ALLM va fi adaugat si printr-un viitor upgrade de firmware. Bara are cam toate functiile pe care le-ati putea dori, in plus fata de optiuni remarcabile de conectivitate si format de sunet. Aceasta include streaming Bluetooth, precum si capabilitati de streaming Wi-Fi, cum ar fi Chromecast, Spotify Connect si AirPlay 2. Chiar si castile Bluetooth pot fi conectate la ele. Telecomanda are si cateva optiuni de sunet utile, cum ar fi un mod de imbunatatire a vorbirii si modul de noapte.
Sunetele emise de bara de sunet din fata sunt de fapt experimentate ca venind de sus, din spate si din partile laterale ale camerei noastre de ascultare. Efectul este cel mai bun atunci cand stam in locul ideal, adica pe canapea chiar in fata soundbar-ului. Prima impresie dureaza de fapt atunci cand provocam HT-A5000 cu o multime de coloane sonore solicitante de filme si documentare. Echilibrul sunetului este bun si, pe langa detaliile precise din varful intervalului de frecventa, Sony HT-A5000 ofera si un bas surprinzator de bogat. Nu am spune ca face subwooferul redundant, dar cu siguranta te poti descurca bine pentru o perioada de tranzitie fara a suferi absente majore de bas.
Sony ofera, de asemenea, o serie de optiuni de upgrade pentru HT-A5000: puteti obtine doua difuzoare surround diferite – SA-RS3S si SA-RS5. Acestea sunt vandute separat, dar sunt oferite si ca pachet complet de la o serie de dealeri Sony. Daca doriti un bas suplimentar, este posibil sa adaugati un subwoofer wireless. Aici puteti gasi SA-SW3 compact cu woofer de 6,5 inchi si amplificator de 200 de wati sau SA-SW5 mai mare cu woofer de 7 inchi, dron pasiv si 300 de wati. Cand conectati un set de difuzoare surround si/sau subwoofer, bara de sunet va face o alta corectie a camerei cu canalele suplimentare. Apoi, puteti beneficia si de propria procesare a sunetului Sony – numita 360 Spatial Sound Mapping.
Views: 60