Routerul wireless ASUS Blue Cave, AC2600, Dual-Band, Gigabit la review
De data aceasta, fiindca mi s-a oferit ocazia, mi-am propus sa va prezint un gadget, care intruneste toate calitatile de a fi neobisnuit, pentru ceea ce gasim de obicei, prin comert. Spun acest lucru pentru ca pe langa aspectul, sau prezinta si parametrii de functionare extrem de competitivi, dar si o interfata altfel, pe care utilizatorul o va putea utiliza atat de pe PC-ul de acasa, cat si de pe smartphone-ul personal, printr-o simpla descarcare de pe magazinul sau de aplicatii, Google Play. My Blue Cave, o aplicatie mobila avansata, din care poti sa faci aproape tot ceea ce router-ul are de oferit de obicei prin interfata catre un PC.
ASUS Blue Cave Router a atras atentia atat prin designul unic, cat si pentru ca este unul dintre primele routere care se bazeaza pe o platforma Intel / Lantiq.
Prin aspectul sau exterior: 160 x 160 x 80 ~ mm (WxDxH) la o greutate de: 800 g, acest router WiFi de mare viteza se detaseaza net, de cel al competitorilor, pentru ca, poate fi integrat foarte frumos in aspectul de mobilier interior, fara sa deranjeze. Ci din contra, poate constitui un element de atractivitate, pentru orice vizitator, care, cu siguranta va fi curios sa te intrebe ce reprezinta acest obiect, in special ca vor observa ca antenele exterioare vor lipsi din fundal.
Este Asus Blue Cave pentru ca, ingenios, proiectantii au utilizat un concept din proiectarea antenelor de RF, pentru cea mai buna propagare a semnalului Wi-Fi. Principiul de concavitate oferind o eficienta mai buna a distributiei spatiale electromagnetice, de unde, in gama microundelor, asa cum intalnim la cuptoarele cu microunde, spre exemplu. Pe langa acest principiu al antenelor, cei de la Asus, au gasit un design extrem de nimerit, prin inelul de LED-uri de culoare bleu, care indiferent de perioada din zi, iti va atrage atentia si convingerea ca te-ai intalnit cu un obiect de bun gust, estetic.
Daca esti curios asa arata routerul pe interior si principiile distributiei spatiale a undelor electromagnetice, care ajuta la o acoperire cat mai intensa, cu lobi largi, al incaperilor pe care le deserveste printr-o acoperire optima de aproximativ 180 mp.
Prin constructia sa paralelipipedica routerul nu permite ca si la celelalte modele din comert, prinderea sa pe perete, fiind obligatoriu ca acesta sa fie asezat pe un plan orizontal de sprijin, cu acces la o priza de retea, si eventual la o retea de date cu prize RJ45.
Deci, mai putine batai de cap la instalarea device-ului cand acesta soseste in pachetul sau de vanzare asa cum puteti vizualiza in galeria foto de mai jos.
Continutul pachetului de vanzare este util:
- 1 x router Wireless-AC2600 Dual Band Gigabit Blue Cave
- 1 x cablu RJ-45
- 1 x adaptor de retea prin alimentare la priza: 19 Vcc la 1,75A
- 1 x card garantie
- 1 x ghid de instalare
Pachetul include protectie antivirus Trend Micro Titanium Antivirus + pentru un an de zile si 4 dispozitive (doua PC-uri cu Windows si doua dispozitive mobile). Acestea denumite AiProtection sunt de tip Firewall: Detectie SPI la intruziune, protectie DoS, Control Acces: Control Parental, Filtrare servicii de retea, Filtrare URL, Filtrare porturi. Nu ca ar fi mai puternice decat altele, dar se afla acolo, si de ce sa nu le folosim.
Daca am reamintit de partea de RF, AC2600, dual-band, este acreditat cu 1734Mbps in banda de 5GHz, in standardul 802.11ac si pana la 800Mbps in standard 802.11n, si banda de 2.4GHz, in modul Turbo QAM, sau 600 Mbps, in modul normal. De altfel, suporta toate standardele Wifi: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IPv4, IPv6.
Aceasta foloseste o configuratie de antena interna de 4 × 4. Hardware procesorul de la Intel, multi-core Lantiq PXB4395EL (GRX350), care ruleaza la 1,6 GHz, ascunde 128 MB de memorie Flash si 512 MB de RAM.
In exterior Blue Cave prezinta: patru porturi Gigabit Ethernet, plus un al cincilea port pentru conexiunea de banda larga WAN: IP Automat, IP Static, PPPoE (suportă MPPE), PPTP, L2TP. Exista, de asemenea, un singur port USB 3.0, pentru stocare si partajarea imprimantei.
ASUS prezinta Blue Cave ca un router pentru „casa inteligenta“, cu suport pentru Amazon Alexa si IFTTT.
Mai jos aveti schema de conectare expusa.
Partea din spate este prevazuta cu o multime de orificii rotunde, probabil pentru a ajuta la racire, prin convectie. In partea de jos, langa cablul de alimentare este butonul de alimentare, cu un buton de resetare in partea cealalta. Urmatorul este portul USB 3.0, urmat de switch-ul Ethernet cu patru porturi Gigabit, apoi cel de-al cincilea port Ethernet Gigabit pentru banda larga si, in sfarsit, butonul WPS.
Datorita procesorului puternic si a partii de amplificare, pentru modulul RF prin orificiile din spate se disipa ceva caldura care este in limitele normalului, tinand cont si de aria de acoperire a acestui device, atunci cand acesta functioneaza ca: Router Wireless, Punct de acces sau Punte media, adica acolo unde este nevoie si de putere de procesare mai buna, decat normal.
Mai jos puteti sa vedeti doua temperaturi disipate comparative, intre de routerul de fibra optica de la Telekom Sagemcom si cel de la Asus, care are si o arie de acoperire mai buna. Numai ca Blue Cave nu are conexiune la fibra optica, pentru ca nu este echipat.
De altfel, acest lucru l-am spus pe grup: #GadgetarulRoman a facut si testul comparativ de incalzire intre routere, iar Blue Cave are un plus de incalzire, datorita procesorului performant si a sistemului sau de racire (radiatoare avansate folosesc un invelis din graphene, care le confera proprietati remarcabile de disipare a caldurii, cu mult peste alte materiale folosite la fabricarea radiatoarelor) prin comparatie cu cel de la Telekom Sagemcom. Cu toate acestea si aria de acoperire este superioara in favoarea celui de la Asus, pentru ca are suficiente rezerve hardware.
Pentru ca mi-am dorit sa testez Blue Cave, am apelat la configuratia de mai jos, in care am implicat in conexiunea WAN, routerul Sagemcom de la Telekom, la abonamentul pe care il utilizez si ma multumesc cu acesta, de 500 Mbps. Chiar daca majoritatea il prefera pe cel de 1Gbps.
Managementul routerului l-am realizat, pentru ca eram destul de curios, de pe aplicatia My_Blue Cave downloadabila de pe Google Play. Se poate seta cate-o parola diferita pentru fiecare dintre benzile accesate 2,5/5 GHz, daca vrem sa gestionam mai bine. Sau implicit, doar una singura pentru ambele benzi.
Rezultatul pentru conexiunea Internet mi s-a parut foarte buna, in raport cu alte routere, pe care le-am mai testat anterior.
Asa cum se poate vedea si amplificarea dar si banda sunt foarte bune, mai binezis in valorile specificatiilor declarate de producator. Cu siguranta si la 1 Gbps, daca m-as abona, ar functiona cu acelasi aplomb.
Apoi am testat si managementul de pe PC si mai jos puteti sa observati ecranele de programare.
Am conectat aproximativ sapte dispozitive concomitent la reteaua administrata de ASUS Blue Cave, inclusiv PC, desktop, laptop, tableta, smartphone, o imprimanta wireless, priza inteligenta si m-am bucurat de viteze rapide de descarcare, semnal bun, o partajare usoara a fisierelor si conexiuni stabile.
ASUS Blue Cave ofera o experienta de retea wireless buna, demna de marca ASUS si alte routere de calitate produse de aceasta companie. Practicantii de gaming stiu la ce ma refer.
Views: 0