Routerul Wi-Fi AC1200 Tp-Link Archer 64 – review
Desigur lumea a inceput sa strambe din nas atunci cand li se ofera un router Wi-Fi 5. Insa exclude faptul ca exista si variante optimizate cum este Tp-Link Archer 64, care pot multumi pe de-a-ntregul toata familia de home workeri, dar si reteaua IoT ce deserveste apartamentul conjugal. Tehnologia MU-MIMO ofera de doua ori mai multa eficienta, intrucat routerul va comunica simultan cu multiple dispozitive cu viteza de 10 ori mai rapida. Atunci cand nici nu trebuie sa abuzezi buzunarul, preferand sa investesti in alte deviceuri ce completeaza galeria interioara.
Archer C64 permite conectarea mai multor dispozitive si transmiterea simultana a 2.4 GHz si 5 GHz, cu ajutorul tehnologiei Dual-Band care asigura conexiuni neintrerupte si performanta de inalta calitate, este alimentat de un procesor de 1,2 GHz si beneficiaza de un port WAN, dar si de patru porturi Gigabit LAN, oferind astfel viteze de zece ori mai rapide decat conexiunile Ethernet standard. excelent pentru a profita la maximum de conexiunea prin cablu. Dispune de tehnologia Beamforming, care, cu cele 4 antene ale sale, face ca routerul sa dirijeze mai bine conexiunea cu alte dispozitive din retea, sporind stabilitatea transmisiei datelor. Routerul integreaza, de asemenea, tehnologia Dual-Band, care permite conectarea simultana a mai multor dispozitive, precum si conexiuni fluide. Astfel, banda de 2,4 GHz faciliteaza navigarea pe internet si trimiterea e-mailurilor la o viteza de 400 Mbps, in timp ce banda de 5 GHz ofera viteze de pana la 867 Mbps si asigura experiente de gaming si streaming fluide si de calitate.
Ce se afla in cutie
– router wireless Archer C64
– adaptor de alimentare
– cablu Ethernet RJ45
– ghid de instalare rapida
Routerul este construit pe baza unei platforme deja familiare. Procesorul principal (SoC) TP-Link TP1900BN este personalizat de MediaTek (in firmware se numeste MT7626). Are un nucleu ARM capabil sa ruleze doua fire si sa ruleze la o frecventa de 1,2 GHz. In acelasi timp, procesorul in sine are si 32 MB de RAM, dar nu exista unitati radio sau un comutator.
RTL8367S actioneaza ca acesta din urma prinde viteze peste 1 Gb/s. Unitatile radio din acest router sunt MT7761N pentru 802.11b / g / n in banda de 2,4 GHz si MT7762N pentru 802.11a / n / ac in banda de 5 GHz. Fiecare are doua antene, astfel incat vitezele maxime de conectare sunt de 400, respectiv 867 Mbps.
Platforma consuma relativ putin, asa ca doar comutatorul si unitatea radio de 5 GHz au radiatoare. Dar pe verso este o placa de distribuire a caldurii. In timpul testelor lungi la temperaturi ridicate ale camerei, carcasa externa a routerului se incalzeste usor. Nu au fost observate probleme de performanta.
Pentru a configura routerul, puteti utiliza atat interfata web traditionala, cat si aplicatia mobila. Sa ne uitam mai intai la prima optiune. Cand il porniti pentru prima data sau dupa resetarea setarilor, vi se solicita sa parcurgeti cativa pasi ai Expertului de configurare rapida. Prima interogare obligatorie va fi setarea parolei de administrator. In plus, este necesar sa se vina cu o optiune complexa. Apoi totul este standard – fus orar, conexiune la furnizor (fie manual, fie conform profilurilor de furnizor gata facute), daca este necesar schimbati adresa MAC si configurati IPTV, numele si parolele retelelor wireless.
Ultima pagina sugereaza conectarea routerului la un cont cloud TP-Link pentru control si monitorizare de la distanta. In asistent puteti schimba modul de functionare al dispozitivului si puteti transforma routerul intr-un punct de acces.
Firmware-ul routerului contine practic un set de functii si servicii care este standard pentru acest segment, astfel incat nici un utilizator incepator nu va fi dificil sa se ocupe de el.
In fila „Internet”, puteti modifica setarile de baza pentru conectarea la furnizor, iar in „Modul fara fir” – numele si parolele retelelor wireless. Parametrii mai detaliati sunt colectati in zece grupuri de pagini in sectiunea „Setari avansate”. Primul element este selectarea modului de operare – un router sau un punct de acces. La configurarea punctelor de acces wireless, exista toti parametrii obisnuiti, numele retelei, parola, modul de securitate, numarul canalului si criptarea. In plus, puteti modifica puterea transmitatoarelor, puteti organiza retele pentru oaspeti, puteti configura programare puncte de acces, puteti utiliza functiile WPS si WDS. Modul Smart Connect este furnizat atunci cand retelele din doua benzi folosesc un nume comun, iar routerul va oferi clientului cea mai avantajoasa optiune de conectare.
Am efectuat testele impreuna cu aplicatiile WiFi Analyzer si speedtest
A. langa router
B. La o distanta de 4m cu perete despartitor si doua usi inchise
Nu am sesizat o diferenta evidenta fata de un alt router WiFi6 testat anterior in afara de castigul mult mai bun in aceasta situatie. De aceea un astfel de router bine optimizat ajunge la performante mult mai bune decat cele cu care eram anterior obisnuiti.
Views: 56