Routerul Wi-Fi 6 AX 1800 Dual Band Gigbit Tenda RX3 – review
Asa cum ati mai vazut pe blog activitatea mea de testare a dispozitivelor Tenda este continua. Si faptul ca nu ma plictisesc niciodata sa observ cum de la o etapa la alta ca progresul produselor ma incanta poate spune ceva despre modul in care chinezii isi fac din ce in ce mai profi jobul si cuceresc piata prin competenta, asigurand varietate pentru toate buzunarele. Pentru ca de obicei ne place sa avem un produs competent la un pret rezonabil.
Mi-a placut sa vad in lista de routere pe care le mai am in teste, Tenda, in aceiasi linie cu alte routere Wi-Fi 6 de traditie in producerea de echipamente de retelistica. Intr-o abordare cat mai apropiata de cerintele casnice, acolo unde activitatea IoT este in plina dezvoltare, iar multimedia isi face treaba chiar si cu cele doua smartTV-uri 4K cel putin in caminul meu conjugal, acolo unde a nu avea o retea serioasa Wi-Fi inseamna intarzieri si ulterior nervi si reclamatii. Iar acest device nu mi-a creat nicio problema nici la instalare si nici la exploatare. A avut o acoperire foarte buna si o viteza corespunzatoare standardului Wi-Fi 6 atat in apartamentul meu de numai 48 mp cat si in parcarea din fata blocului, acolo unde dispun de deviceuri IoT. Nu ma vor parasi prin unde electromagnetice niciunele dintre acestea.
Vorbind de instalare desigur va prezint si pachetul cu care a sosit la teste si nu este nimic deosebit fata de cele precedente. Astfel incat sa poti trece cu voiosie la conectare avand inauntru tot ceea ce este necesar: manualele, cablurile, incarcatorul. Treaba asta este facuta pentru orisicine este intreg si stie sa citeasca, astfel incat sa nu poata gresi operatiuni simple, oricat de atehnic s-ar putea autoaprecia.
Si daca este vorba despre caracteristici, este cea mai buna solutie de a trece de la routerele mai vechi dotate Wi-Fi 5 cu care vin majoritatea providerilor la noi in casa, la o viteza superioara. Este o solutie extrem de simpla prin inlocuire,cu o tehnologie ce permite o viteza mai mare cu 37% tinand cont si de aria de acoperire mult mai buna prin cele patru anterne de castig, de care vom beneficia. In ceea ce priveste semnalul wireless, Tenda TX3 AX1800 dispune de patru antene externe de 6 dBi, care ofera o acoperire potrivita pentru orice apartament de bloc si nu numai. Acestea pot fi folosite si daca locuiesti la casa, insa trebuie sa ai in vedere si dimensiunile locuintei respective. In cazul caselor mai mari este, totusi, recomandat sa optezi pentru un sistem de tip mesh. Exista o aplicatie Tenda pentru smartphone-uri care va permite sa monitorizati starea actuala a retelei de acasa in timp real.
Router-ul Wireless Tenda RX3 este construit pe baza tehnologiilor MU-MIMO si OFDMA, care asigura cresterea performantei retelei si permit conectarea mai multor dispozitive simultan, reducerea intarzierilor, redarea video HD si gaming multi-player online fara intreruperi. Prin utilizarea tehnologiei BSS Coloring, RX3 este in masura sa reduca interferentelor din vecinatate, sa imbunatateasca utilizarea spectrului si eficienta comunicarii. Desigur exista o seama de functionalitati cum ar fi: Controlul latimii de banda, Reteaua de oaspeti, IPTV, VLAN, Clona MAC, Rutare statica, Jurnal de sistem, Backup si restaurare configuratii, Upgrade de firmware online, Firmware upgradeabil prin browser, Suporta IPv6, Prioritizare inteligenta a traficului, Clonare nume de utilizator/parola PPPoE, Program WiFi inteligent, LED inteligent pornit/oprit, Tenda Cloud, Aplicația Tenda, Alexa. numai ca acestea nu merg direct integrate fara a citi cate ceva despre acestea de prin documentatie pentru ca exista si posibilitatea de a gresi interpretarea.
Routerul este construit dintr-un plastic de culoare alba sub forma de lira in 3D, atractiva si prietenoasa cu consumatorul casnic dar nu intr-atat incat sa ii pui deasupra un mileu:) Detine perforatii pentru racirea componentelor interioare si pe langa pozitia standard orizontala are posibilitatea de a fi atarnat prin intermediul unor binecunoscute orificii pe un perete vertical. In spate, Tenda RX3 ofera un port WAN, alaturi de alte 3 porturi tip LAN, un buton de Reset/WPN si portul de incarcare. Nu vine cu port USB, astfel ca nu vei putea transfera fisiere sau folosi un stick cu net. In fata troneaza unicul LED de stare care ajuta atunci cand ai probleme de conectare. Cele patru antene au si acestea orientare prin rulare 3D si pot realiza la un moment dat un optim pentru cei care au curiozitatea si nevoia de a mai modela putin campul electromagnetic de propagare.
Nu aveti nevoie de o aplicatie instalata pe computer pentru a configura dispozitivul. Tot ce trebuie sa faceti este sa conectati un cablu LAN (in cele mai multe cazuri acesta este un cablu de la convertorul media ISP) la portul WAN si apoi trebuie sa conectati un PC sau un laptop cu un alt cablu LAN prin unele dintre porturile Ethernet. Urmatorul pas este sa tastati in bara de adrese a browserului 192.168.1.1 (sau 192.168.0.1) si asta este tot – acum aveti acces la router si va puteti configura noua retea de domiciliu.
De asemenea am fost surprins ca in intreg apartamentul meu minion sa pot avea semnal maxim inorice coltisor chiar si cu doua usi inchise ceea ce mi se pare un mic record personal de utilizare a unui router de apartament.
Views: 3