Routerul Tenda AC7 AC1200 Smart Dual-Band WiFi – review

In seria de routere Wifi a venit randul celui care este superior in gama sa prin faptul ca acoperirea radio Dual Band in spectrul 2,4 / 5 GHz (cu standarde IEEE 802.11b/g/n 2.4GHz, WiFi IEEE 802.11ac/a/n 5GHz) prin cele cinci antene  omnidirectionale cu castig mare de 6dBi, devine maxima, pentru un pret convenabil, asa cum ne-a obisnuit Tenda pana acum. Nu este Gigabit la acest pret, insa isi face constiincios treaba, uitandu-i existenta in apartament.

Asa cum stiti acest avantaj de pret vine la pachet impreuna cu usurinta de achizitionare si de instalare, poate fi configurat direct din browser sau chiar dintr-o aplicatie mobila. ce nu este de neglijat.

AC7 este un router wireless AC1200 pentru familiile cu conexiune la internet de mare viteza sau unde exista multe dispozitive care trebuie sa se conecteze la Internet in acelasi timp. Cea de-a 5-a generatie a standardului de unda 802.11ac ce are o capacitate de banda dubla concomitenta de pana la 1167 Mbps (5GHz: pana la 867 Mbps, 2.4GHz: pana la 300 Mbps). Poate efectua transmiterea de date fara pierderi la banda de frecventa de 5 GHz unde interferenta este usoara, astfel incat sa poata beneficia pe deplin de fiecare parte din latimea de banda. Semnalul in banda larga va permite sa va bucurati de streaming 4K si de jocuri online fluide.

Cutia pachetului AC7 AC1200 Router WiFi inteligent cuprinde: adaptorul de alimentare, ghid de instalare, Cablu Ethernet.

Cu amplificatorul de putere independent, tehnologia Beamforming + si 5 antene externe de 5dBi, AC7 patrunde cu inca un perete decat routerele obisnuite. Dotat cu un procesor robust și de cea mai recenta tehnologie MU-MIMO, AC7 va ofera conexiune la internet rapida si stabila si permite conectarea mai multor clienti.

Routerul este construit din plastic negru robust, cu un design futuristic, cu 4 leduri de stare de  culoare albastra (SYS, WiFi, WAN, LAN). Pe partea de jos avem fantele de degajare a aerului cald. Degajarile pentru suruburile de prindere pe perete in pozitie verticala, si puferele de cauciuc ce asigura foarte bine stabilitatea in caz ca optam pentru pozitia orizontala. Cele 5 antene nu sunt retractabile insa au grade de libertate pe modelul unei semisfere prin utilizarea unei articulatii speciale, incercand sa modeleze campul electromagnetic cat mai eficient pentru un semnal maxim.

Pe panoul din spate regasim conectorul de alimentare POWER pentru jack-ul de la alimentator, butoanele: RST/WPS, WiFi, portul 10/100 WAN si trei porturi 10/100  LAN / IPTV. AC7 va permite sa reproduceti credentialele de apelare PPPoE prin simpla conectare a portului WAN al routerului vechi la portul LAN al AC7, eliberandu-va de pasii de configurare. Asa cum stiti din alte review-uri eu conectez priza WAN prin cablul UTP la routerul de fibra optica SAGEMCOM adus in apartamentul conjugal de catre Telekom. Am configurat conexiunea in cateva zeci de secunde prin smartphone. In mod implicit, conexiunea de 2,4 GHz iese in prima configurare, iar pentru a avea conexiunea de 5 GHz, trebuie sa mergeti la a treia sectiune a barei laterale si sa puneti in ce tip de conexiune doriti sa va conectati.

Am realizat secventa de testare cu WiFi Analyzer si speedtest.net pentru a putea stabili distributia electromagnetica a campului tinand cont de distanta fata de routerul Wifi si masurand amplificarea semnalului si viteza in Mbps. In casa, in camera alaturata, la intrarea in apartament, jos la intrarea in bloc, afara in parcare, iata cele cateva statii pe care le-am luat in considerare la masuratori.

Această prezentare necesită JavaScript.

Si de aceasta data spectrul electromagnetic se distribuie in functie de frecventele masurate si canalele de frecventa alocate.

Astfel:

A. Cel mai puternic semnal din apartamentul conjugal? Cel livrat de routerul WiFi Dualband de la Tenda AC7.

In ordinea:

1 Tenda AC7 in banda de 2.4GHz,

2. Tenda AC7 in banda de 5GHz

3. routerul SAGEMCOM de la Telekom in 2.4GHz.

B. In camera alaturata si doi pereti despartitori semnalul WiFi este tot maxim. Mai puternic tot 2,4GHz, in raport cu 5GHz.

C. Despre calitatea semnalului. Clasamentul este invers decat amplitudinea semnalului. După viteza (Mbps) avem:

1. SAGEMCOM Telekom 5GHz

2. Tenda AC7 5GHz

3. Tenda AC7 2.4 GHz

Views: 1