Routerul Smart Dualband Gigabit WiFi Tenda AC15 la review

Routerul Smart Dualband Gigabit WiFi Tenda AC15 este o solutie extrem de moderna pentru apartamentele actuale, unde avem dotare cu dispozitive de tip SMART. Adica acolo unde pe langa telefon inteligent, laptop, tableta, camere IP, diferite dispozitive de storage si imprimanta. In ultimul timp m-am dotat prin programul de electrocasnice din vara asta, am trecut la casarea televizoarelor cu tub catodic eu am trecut la doua televizoare SMART de rezolutie 4K, de care ma bucur fiind abonat la NETFLIX. Solutia aceasta cu routerul Smart Dualband Gigabit WiFi Tenda AC15 s-a dovedit extrem de utila tinand cont ca SMART TV-urile se afla in camere diferite si sincer imi place sa am si laptopul, cand mai lucrez lejer, din patul conjugal. Aceste calitati sunt insotite si de un pret rezonabil prin comparatie cu solutii similare atacate de catre competitori. AC15 este un router bazat pe tehnologie Broadcom, care foloseste componente foarte asemanatoare cu produse de la furnizori mai cunoscuti.

AC15 este destul de mare masurand: 226 x 179,5 x 76,6 mm. Pentru cei cu spatii imobiliare limitate, veti afla cu placere ca AC15 este proiectat sa stea aproape vertical folosind piciorul optional de montare care inclina corpul in spate cu cateva grade. Adancimea totala specificata include adancimea piciorului de montare. Nu va faceti griji pentru ca in pachetul de vanzare frumos ornat in culori vii si indicatii foarte utile despre continut, regasiti: router-ul, adaptorul la priza, manualul si un cablu CAT6.

Carcasa lucioasa neagra are un model matlasat modelat pe panoul frontal. Partea superioara si partea din spate a routerului au gauri de aerisire pentru a asigura o ventilatie buna. Cele trei antene din partea de sus a routerului sunt antene cu 3 dBi cu banda dubla. Nu sunt detasabile, deci nu puteti trece la antene cu castig mai mare.

Indicatoarele de stare LED de culoare albastra sunt aranjate pe o linie in partea de sus a routerului. Puteti dezactiva toate ledurile, cu exceptia alimentarii, printr-o aplicatie insotitoare. Interfata de utilizator web permite suplimentar programarea LED-urilor de pornire / oprire.

In partea de sus se gasesc butoane pentru WPS (Wi-Fi Protected Setup) si un comutator de pornire / oprire Wi-Fi. Exista, de asemenea, un orificiu a pinului de resetare  care readuce routerul la valorile implicite din fabrica atunci cand este apasat timp de 8 secunde.

In partea de jos a panoului din spate, (de la stanga la dreapta) exista un comutator de pornire / oprire, mufa de alimentare, port USB 3.0, port WAN Gigabit si trei porturi LAN Gigabit. AC15 este alimentat de o sursa externa de 12 VCC / 2.5A. Este neobisnuit ca regasim doar trei porturi LAN majoritatea avand patru, surprinzator, deoarece Broadcom SoC are suport integrat pentru cinci porturi Gigabit, pe care produsele competitive le atribuie ca WAN si patru LAN.

Mai jos am atasat si un clip care va familiarizeaza cu diferitele unghiuri pe care produsul le va oferi utilizatorului.

http://www.youtube.com/watch?v=GRGgU1Y-4Uw

Configuratia interna regasita intre capace este urmatoarea: CPU Broadcom BCM4708A, tactat la  800 MHz, RAM de capacitate 256 MB, memorie flash de 16 MB, amplificatorul pe banda de 2,4 GHz in cipul Broadcom BCM4360, Richwave RTC 6649E cu LNA si jetoane de 2,4 GHz (x3 fiecare), respectiv amplificatorul pe banda de 5 GHz in cipul Broadcom BCM4360, Skyworks SKY85710-11 WLAN 5 GHz Front End (x3).

La fel ca multe routere, configurarea este destul de simpla. Un ghid de pornire rapida arata cum sa va conectati routerul si modemul si un computer prin cablu. Un asistent de prima executie va parcurge printr-o scurta procedura de configurare. Pentru a-l accesa, trebuie doar sa introduceti  adresa tendawifi.com in bara de adrese a browserului. Alternativ, adresa IP implicita este 192.168.0.1.

Ambele retele wireless 2,4 / 5 GHz sunt preconfigurate cu o parola WPA2 care este imprimata pe o eticheta fixata permanent pe partea din spate a routerului. De asemenea, puteti configura AC15 folosind aplicatia iOS sau Android.

Caracteristicile routerului de la Tenda par destul de stufoase:

Conexiuni: WAN IP, PPPoE, PPTP si L2TP statice si dinamice, Server PPTP

Clonarea adresei MAC, Reglare MTU, Server DHCP, setare interval, setare timp inchiriere si domeniu implicit.

Lista clientilor DHCP, Lista de clienti conectate care prezinta tipul de conexiune, Rezervare DHCP,
Suport VLAN
Intrare de server virtual pentru porturi simple sau multiple cu TCP, UDP sau toate protocoalele transmise. Activare / dezactivare pentru fiecare intrare.
Expediere port unic.

Fara control asupra TCP, UDP sau ambele. Niciun port de redirectionare sau declansare
Filtrare port – poate seta porturi individuale sau de gama. Va permite sa activati sau sa dezactivati porturile TCP si UDP pe dispozitivele de retea.
Control QoS bazat pe latime de banda.
Gazda DMZ, Activare / dezactivare UPnP cu harta portului, daca este activata
Suport DDNS pentru Dyndns (www.dyndns.org) si TZO (www.tzo.com) no-ip.com, 3322.org, Asistenta IPv6, Activare / dezactivare NAT, RIP 1/2 rutare dinamica, Trasee statice,

Securitate
Activarea / dezactivarea firewall-ului la fiecare nivel de componenta, VPN Passthrough activeaza / dezactiveaza PPTP, L2TP si IPSec, Activarea / dezactivarea conexiunii IPv6 prin conectarea VPN, Activarea / dezactivarea DoS (refuzul serviciului), Activarea filtrelor UDP (cu prag setabil), Activarea filtrelor TCP-SYN (cu prag setabil), Ignorarea pachetul Ping din portul WAN, Gestiunea la distanta pe WAN, Filtrare adresa MAC, Filtrare URL, Control acces Internet – Control de acces bazat pe reguli pentru gazda (nume de domeniu sau adresa IP), Control parental – programul de acces si lista alba pentru fiecare adresa IP, Controlul latimii de banda pe client
Functii wireless
Suport WEP, WPA / WPA2 Personal si Enterprise (RADIUS) Fara control asupra tipului de securitate, fara RADIUS, 4 retele wireless pentru oaspeti 1 retea de oaspeti pe banda in subretea separata; Asistenta Wi-Fi Protected Setup (WPS), buton si PIN (Activare / dezactivare comutare soft in UI), Set de canale automate si manuale
Rata de transmisie stabilita
Difuzarea SSID activata / dezactivata
Moduri wireless 5 GHz: a, a + n, a + n + ac (implicit), numai ac, Moduri wireless 2.4 GHz: b, b + g, b + g + n (implicit), numai n
5 GHz latimea canalului 20MHz / 40MHz / 80MHz, 20MHz, 40MHz, 80MHz, 2.4 GHz latimea canalului 20MHz / 40MHz, 20MHz, 40MHz
Transmite reglarea puterii, 15%, 35%, 50%, 70% și 100% joasa, medie si inalta
Statistici de retea wireless, pachete trimise / primite, clienti activi asociati
Caracteristici de stocare
Partajare fisiere SMB (fara conturi de utilizator) cont de invitat unic
Server FTP. Poate seta port si control FTP anonim si protectie de scriere anonima. Nu exista FTP sigur
Alte caracteristici: Program de economisire a energiei, Server DLNA pentru stocarea atasata, Serviciu de imprimanta, LED inteligent – LED / panou frontal pornit / oprit / programeaza, IPTV – Multicast si STB , Tenda Cloud pentru acces la distanta de aplicatii mobile, Intretinere automata (repornire zilnica noaptea).

Nu imi dau seama daca aceste caracteristici va descriu neaparat performantele si modul de utilizare. Insa pentru mine, care sunt obisnuit cu echipamentele de apartament, pe care Tenda le realizeaza cu simt de raspundere configurarea prin intermediul telefonului inteligent nu reprezinta o problema si banuiesc nici pentru voi.

De aceea, insist mai putin asupra setarilor indicandu-va consultarea materialelor ajutatoare atat din cutie cat si din materialele de pe siteul TENDA.

Este chiar foarte bine urmarind si vitezele masurate cu aplicatia speedtest.net instalata pe telefon dar si castigurile inregistrate cu aplicatia WiFi Analyzer. Vedem ca pentru un apartament de bloc modest ca al meu routerul nu are niciun cusur, iar pretul il recomanda ca o solutie de preferat pentru cat mai multe dispozitive SMART de apartament.

 

Views: 0