Routerul WiFi 6 TP-LINK Archer AX20 AX 1800 review
De ce ne trebuie sa schimbam routerul conjugal? Pentru ca deja s-a trecut la WiFi 6 pe multe dintre deviceurile nou lansate. Cum ar fi smartphone-urile cu standard pentru retele wireless WiFi 802.11ax, inca de la sfarsit de an 2019: Samsung Galaxy S10 / S10+, Samsung Galaxy A50, Samsung Galaxy A70, Samsung Galaxy A80, Samsung Galaxy A90, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, Xiaomi Redmi 9T Pro sunt cateva exemple de terminale care asteapta viteza imbunatatita pe internet, in special ca retelele noastre de fibra optica romanesti, pot sa o faca simtitor.
Pentru laptopuri, cei de la Intel au lansat oficial Intel Wi-Fi 6 AX200, o placa WiFi 6 pentru retea. Conform specificatiilor, placa ofera viteze de pana la 2.4 Gbps, prin combinarea benzilor de 2.4GHz si 5 GHz. Exista doua adaptoare, M.2-1216 sau M.2-2230, pe conexiuni PCIe 3.0 x1 (WiFi) si una de USB 2.0 ce pot fi puse pe toate desktop-urile si laptopurile de ultima generatie. Mai jos aveti avantajele routerelor WiFi6.
Este si cazul meu particular in care sunt conectat la Telekom fix prin fibra optica si simt nevoia catre un upgrade de viteza, in special ca numarul deviceurilor conjugale conectate la reteaua WiFi de apartament s-a marit, sustinand aceste noi viteze de download si upload. WiFi 6 aduce viteze mai rapide, mai putin lag si capacitate de conectare mai mare, ceea ce permite accesul simultan al dispozitivelor la reteaua de acasa.
Desi am un router WiFi SAGEMCOM de fibra optica de la Telekom, modern, de care sunt multumit cu toate acestea se simte in mod pozitiv routerul de teste adaugat de la TP-Link si anume Archer AX20 in standard AX1800. Mai jos diferenta de viteza teoretica intre stabdardele ax si ac.
Wi-Fi 6 foloseste atat 1024-QAM pentru a furniza semnal care transmite mai multe date (crescand astfel eficienta), cat si un canal de 160 MHz pentru a avea un canal mai mare, ceea ce face ca Wi-Fi-ul sa fie mai rapid, adica VR fara intreruperi, streaming smooth, chiar si de 8K.
Mai jos puteti sa vedeti specificatiile roteurului SAGEMCOM de la care pornesc testele ce vor urma.
Dar mai intai sa vedem ce specificatii aduce acest nou lansat router WiFi 6 TP-LINK Archer AX20 AX 1800, in afara de standardul ax.
Daca am vorbit despre continutul pachetului de vanzare puteti vizualiza ceea ce este necesar pentru a va echipa apartamentul conjugal pentru ca totul sa functioneze in parametri.
Potrivit producatorului, Archer AX20 ofera o viteza mare si o acoperire wireless larga si garanteaza o conexiune fiabila chiar si atunci cand zeci de dispozitive sunt conectate la Wi-Fi, bazandu-se pe tehnologiile OFDMA si MU-MIMO. Avantajele Archer AX20 includ tehnologia HomeCare Pro, care va permite sa configurati antivirusul, sa limitati timpul petrecut in retea si sa blocati continutul necesar. Routerul se bazeaza pe un procesor quad-core care functioneaza la o frecventa de 1,5 GHz. Latimea de banda a routerului atinge 1,8 Gbps. Routerul este dual-band, AX1800 (1200 Mbps pe 5GHz si 574 Mbps pe 2.4GHz). Acoperirea larga este asigurata de patru antene si tehnologia de formare a fasciculului. Echipamentul dispozitivului include un port USB 2.0, care, in special, va permite sa puneti o unitate externa la dispozitia membrilor retelei locale sau sa creati spatiu de stocare in cloud privat. Suporta WPA3. Aplicatia TP-Link Tether este utilizata pentru a configura routerul.
Acest model este vandut cu un cablu Ethernet pe care il vom utiliza pentru a conecta routerul la convertorul nostru modem / fibra optica (ONT), SAGEMCOM. Dispozitivul este negru si are 4 antene fixe, este lat, dar nu arata rau. ISP ONT poate fi setat in doua moduri, in modul router sau bridge. Daca decidem sa-l pastram in modul router, atunci trebuie sa setam routerul TP-Link in modul IP dinamic, configurarea acestuia va fi mai usoara si toate optiunile vor fi active atat pe ONT, cat si pe router. Asta inseamna ca ONT va continua sa faca NAT, WiFi, PPPoE Si altele. Cea mai buna solutie este setarea ONT in modul bridge, deci nu va mai avea wireless, PPPoE si alte optiuni active, va functiona doar ca un convertor de fibra optica si toate aceste functii (inclusiv PPPoE) vor fi activate pe TP- Link router.
Exista numeroase indicatoare luminoase la capatul frontal al routerului care va arata starea existenta a conexiunii la internet. WEB Directed este multicolor si va fi transformat in portocaliu daca conexiunea web nu functioneaza. In spatele Archer AX20, se ofera 4 porturi LAN Gigabit Ethernet si o singura interfata WAN Gigabit Ethernet. Exista, de asemenea, un port USB individual care poate fi util pentru transferul documentelor USB pe propriul sistem WiFi. Este posibil sa conectati o unitate HDD exterioara USB si sa o accesati fara fir pe alte dispozitive. Sub router este ca de obicei plin de gauri de aerisire pentru racire. Veti putea sa atasati pe pereti Archer AX20, dar totusi, trebuie sa achizitionati singuri kiplingurile de prindere.
Instalarea si configurarea acestui router se pot face cu usurinta urmand acesti pasi simpli:
Conectati cablul Ethernet la routerul TP-Link (port WAN) si la dispozitivul furnizor (port LAN). Daca nu avem un astfel de dispozitiv de la ISP, vom conecta cablul WAN direct in router, in portul WAN.
Reporniti ONT-ul / modemul furnizorului si asteptati cateva minute pentru a reporni
Conectati routerul TP-Link la o priza de alimentare, porniti-l folosind butonul de pe partea din spate a routerului, asteptati sa fie aprinse toate LED-urile.
Conectati un al doilea cablu Ethernet la unul dintre porturile LAN ale routerului si la PC.
Continuati sa configurati reteaua prin una dintre urmatoarele metode:
Pe computer ne-am conectat la accesul routerului pe browser-ul IP 192.168.0.1 sau tplinkwifi.net – va trebui sa alegem o parola de administrator care va fi utilizata pentru a ne conecta la router, selectam fus orar si apasati: Urmatorul – Selectati tipul conexiunii, aici selectam PPPoE + Următor – introduceti numele de utilizator si parola primite de la furnizor si selectati Urmatorul – aici avem o sectiune pentru configurarea rapida a retelelor fara fir si selectati Următorul – introducetți numele de utilizator si parola primit de la furnizor si selectati Urmatorul – testarea conexiunii la internet va incepe si va dura aproximativ 40 de secunde – in sectiunea urmatoare este posibil sa aveti o optiune pentru a actualiza firmware-ul dispozitivului, fie actualizati-l sau apasati Omite – in meniul urmator ne putem conecta folosind TP-Link Cloud Service si avem 2 coduri QR pentru retelele wireless, putem selecta Omite si vom avea fereastra principala.
Pe un dispozitivul mobil descarcam aplicatia TP-Link Tether, o deschidem – ne conectam folosind contul TP-Link (daca nu avem unul, il putem crea, – selectati + – Router – Wireless router – apoi urmati pasii de pe ecran pentru a finaliza configurarea, pasii sunt practic aceiasi.
Mi s-a parut extrem de profi sa primesc actualizarea de firmware imediat ce am instalat aplicatia TP-Link Tether.
Vreau sa va spun ca in testele mele am setat banda de 5 GHz direct din routerul SAGEMCOM, pentru ca stiam ca in banda de 2,4 GHz voi avea viteze inferioare, cu care nu am dorit sa imi mai pierd timpul. Asa incat am crezut de cuvinta sa fac un studiu comparativ in conectarea routerului la un terminal SONY Xperia XZ Premium de acum doi ani ce stia numai standard ac si un terminal SAMSUNG Galaxy S10+ ce stia si standardul ax. Testele s-au realizat atat in apropierea routerului cat si la o distanta de 10 m in incaperea alaturata cu doi pereti despartitori si doua usi inchise. Adica intr-un fel dupa colt. Aceste teste s-au realizat cu aplicatiile speedtest si WiFi Analyzer.
Diferenta de viteza obinuta:
- Xperia XZ Premium
2. SAMSUNG Galaxy S10+
Viteza mai mare cu aproximativ 100 MBPS pentru terminalul SAMSUNG Galaxy S10+ ce dispune de tehnologie WiFi 6 in standard ax versus ac.
Despre atenuarea semnalului situatia este inversa, in sensul ca in sistem ax semnalul este mai atenuat, decat la standardul ac la distanta specificata mai sus de routerul Archer AX20.
Per total la mai multe masuratori cu acestea sunt rezultatele la distanta, in sistem WiFi6 cu speedtest si WiFi Analyzer.
In concluzie, TP-Link Archer AX20 AX1800 este un router dual-band, quad-core de 1,5 GHz, Beamforming, cu un pret corect, avand 2 puncte forte: viteze foarte bune de 5 GHz si OpenVPN care poate fi gestionat cu usurinta.
Views: 24
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.