Robinet electric cu incalzire instantanee cu afisaj LED Waterfall WELL la review

GADGETARUL ROMAN a avut astazi o zi gospodareasca. Chiar daca weekendul este dat pentru odihna si pregatirea pentru o noua saptamana de lucru, problemele de apa curenta din cartier m-au determinat sa elimin una dintre necunoscutele determinate de lipsa de eficacitate a santieristilor romani. Pentru ca santierele de prin jurul blocului au produs un tempo neprevazut de vreo saptamana si nu numai, in spalatul vaselor de prin bucatarie, prin lipsa apei calde curente menajere.

DSC_0093

Norocul de data aceasta a venit de la Vitacom Electronics la un pret extrem de convenabil de cam 175 RON si care s-a produs in vreun sfert de ora de montare a robinetului electric cu incalzire instantanee de la WELL Waterfall. Pentru ca WELL vinde sub sloganul: „apa calda in numai 5 secunde!” si „usor de instalat”. WELL primul brand propriu in domeniul electronicelor de consum al companiei Vitacom si a aparut in anul 2004 ca raspuns la cererea pietei de produse si accesorii electronice de calitate. Este un brand care se adreseaza unui segment de piata, de o calitate superioara si este recomandat unui public care are asteptari ridicate atat din punct de vedere al performantei cat si al calitatii. Recunoscuta si pentru ca inspira incredere in ceea ce priveste proiectarea circuitelor electrice dar si cele de conectare la reteaua de alimentare cu apa.

A fost totusi o incercare intrucat a trebuit sa transform instalatia, extragand vechiul robinet cu maneta monoactionare cu conectare la apa calda din reteaua de apa calda si practic sa racordez noul robinet atat pentru apa calda, cat si pentru apa rece numai la conducta de apa rece.

Practic la aceasta manevra pe care majoriatea utilizatorilor o vad realizata numai de catre un instalator autorizat. De data aceasta s-a putut materializa si de catre un amator, ca si mine, intrucat nu am avut de-a face cu sigilii ale contoarelor, iar supapele cu robineti catre coloanele de apa se aflau intr-o situatie foarte buna, in urma schimbarii acestora, dupa numai un an.

Intr-adevar desi aceasta lucrare este de preferat si chiar indicat sa se realizeze de catre un specialist, in special pentru situatiile probabile de a-ti inunda vecinii. In cazul meu care am trecut de mai multe ori prin peripetii cu instalatori culesi de pe internet, dar fara garantii, cumpararea unui cleste mops de instalatii a facut de multe ori minuni.

Chiar de pe cutia de retail am reusit sa identificam cateva dintre specificatiile robinetului:

Tensiune: 220-240V
Putere nominala: 3000W
Factor protectie: IPX4
Presiune apa: 0.04-0.5MPa
Material incalzire: Otel inoxidabil # 304
Flux de apa fierbinte: 2-2.5 L/min
Temperatura apei calde: 30-60℃
Rotatie: 360⁰
Lungime cablu de alimentare:1.1m
Durata lunga de viata: > 10,000h
Protectie impotriva supraincalzirii
Afisaj led (afiseaza temperatura apei)

Desigur pare spectaculos si neobisnuit sa identificam prin plasticul inchis la culoare un afisaj din doi digiti care afiseaza temperatura apei curente, numai atunci cand robinetul este orientat catre indicatiile inscriptionate de culoare rosie pentru reglarea debitului de apa calda rezultata din incalzirea instanta a apei reci. Trecerea de la apa rece la apa  calda se face prin rotirea unei parghii, care in functie de pozitionare va fixa temperatura la care se va livra apa de consum, (unghiul de rotatie maxim al manerului 150°, zona de apa fierbinte 60°, zona de apa rece 60°, zona de mijloc 30°). Dar si prin indicarea starii daca este iluminat: incalzeste si fara lumina: fara incalzire.

De asemenea a fost necesar sa imi procur si un racord flexibil pentru a conecta robinetul la retea, intrucat acesta nu l-am putut regasi in cutia de retail.

Montajul acestui racord pe sub chiuveta de bucararie mi s-a parut a fi punctul cel mai solicitant pentru ca a implicat unghiuri destul de severe si miscari cat mai precise in special in ceea ce priveste potrivirea piulitelor de strangere si al fortei de strangere al acestora.

Si cu toate acestea avand elementele constitutive: corpul principal al robinetului, furtunul flexibil, piulita de prindere asezate intr-o ordine buna tot montajul la mine a durat un sfert de ora. Fireste am uitat partea de alimentare cu energie electrica si in special de impamantare unde trebuie sa aveti grija sa dimensionati pentru 3000 W cablul cu stecher adica sa suporte cam 13 A pe un circuit separat fata de alti consumatori. Sincer prima oara am avut surpriza supraincalzirii stecherului cu care am realizat prima conectare, in special ca nu am tinut cont de indicatiile din manualul de utilizare. Mai apoi cand am schimbat pe un circuit separat nu a mai aparut nicio astfel de problema.

Apoi trebuie tinut cont de indicatiile de mentenanta prin curatirea duzei si a conductei de incalzire, asa cum este de asemenea specificat in manual.

Am fost foarte incantat sa observ distributia fluxului de fluid atunci cand am pornit robinetul. Aveam acea presiune a apei astfel distribuita incat sa fie eficienta in lupta cu murdaria.

Cu toate acestea am observat ca atunci cand maream debitul de apa calda si indicatia temperaturii scadea corespunzator, ceea ce cu siguranta duce la o limitare pentru cei care sunt pretentiosi sa aiba apa fierbinte, ca la conducta de apa curenta. Practic nu este acelasi lucru. Atunci cand utilizam apa fierbinte pentru spalare vom putea obtine temperaturi asa cum le puteti vizualiza in galeria de mai sus.

Pentru apa rece nu exista astfel de limitari in special pentru clatire, iar treaba asta m-a dus la a conspecta inca o data manualul de utilizare.

In functie de anotimp avem: iarna 10°C la un debit de maxim 2l/min apa calda intre 40°C – 45°C;  iar vara: 20°C la un debit de maxim 2l/min apa calda, intre 50°C – 55°C, ceea ce este de asteptat.

Views: 1