Nokia Lumia1020 pentru fotografii de calitate la review
Desigur nu mai este o noutate despre Cameraphone Nokia Lumia 1020 ca s-a lansat in 2013 si am scris aici. De atunci, am ramas cu un gust amar ca nu l-am avut in teste si iata ca mai bine mai tarziu decat niciodata. Pana la urma un device valoros rezista in timp si iata ca pana acum inca, nu am observat sa fi aparut pe piata un rival al camerei Pureview de 41 MPX de la Zeiss.
Da camera este inca in top, dar si partea de SMART nu se poate spune ca este departe, chiar daca este insotit de contestatul OS Windows Phone 8, este cu siguranta un sistem de operare stabil, la care eu nu am primit niciun atac informatic atat timp cat l-am avut. Micile probleme de operare care sunt contestate pana la urma sunt chestiuni de obisnuinta, si oricare utilizator ar fi avut contact cu un SMART se va obisnui rapid si cu acesta care este destul de simplificat pentru a oferi exact ceea ce ii este necesar cand nu este in fata unui PC.
Despre Lumia 1020 se gasesc specificatiile originale aici iar cei de la Nokia chiar nu se abat de la acestea.
Lumia 1020 se vede ca face parte din marea familie de terminale testate de mine in ultimul timp, mostenind caracteristici genetice as putea spune:Lumia 920 , Lumia 820, Lumia 720, Lumia 520, Lumia 925. Chiar nu am simtit diferente semnificative trecand de la unul la altul, in a opera Windows Phone 8 pe oricare dintre acestea, desi hardware sunt diferite.
Lumia conceput din policarbonat şi disponibil în mai multe culori, iar diferenţa se face prin camera, sensorul de 41 megapixeli ascuns sub un capac de metal în care au fost încorporate bliţul Xenon & LED pentru asistarea focalizării. La bază se regăsesc conectorii pentru încărcare wireless. E un telefon robust, compact, Nokia nu se dezice în acest domeniu. Nu este deloc prietenos cu buzunarul şi marginea dreapta nu-l face placut de tinut in mana, insa caracteristicile plasticului din care este facut antizgariere si antimurdariere isi face perfect treaba. Mai greu insa te poti obisnui cu pozitionarea acestuia pe masa intrucat exista o diferenta semnificativa de cote, ceea ce da o anumita stare de instabilitate.
Atunci cand ai in mana, intr-o perioada scurta de numai doua saptamani, nu ma laud a fi vreun fotograf experimentat, insa cu o astfel de camera performanta chiar te poti pierde, intrucat nu stii ce sa poti testa mai intai, sa fie mai semnificativ. Insa asa cum puteti sa vedeti mai jos in galerie am reusit pe indelete sa trec prin mai multe scene de luminozitate ce am reusit in perioada de iarna sa le realizez. Desigur uitandu-te la specificatiile PureView 41 MP sensor cu OIS (Optical Image Stabilization), Backside-illuminated image sensor, 6 lentile optice, High resolution zoom 3x, Autofocus, Xenon Flash, LED for video, 1080p video at 30 fps, include Nokia Pro Camera mode and Nokia Smart Camera Mode, te cam pierzi, insa toate te ajuta sa ai o imagine pe SMART cum nu ai sa mai vezi in alta parte. Dar nici vorba de a compara cu un DSLR asa cum s-a chinuit marketingul de la Nokia sa sugereze prin niste videoclipuri pe care le-am mai vazut pe net.
Cand o poza este facuta cu Nokia Camera Pro sunt salvate automat doua fisiere: unul de 34-38 MP si unul de 5 MP. Cel mare, va fi vizibil doar de Nokia Camera Pro. Inseamna ca in afara acestei aplicatii nu se va vedea si putea folosi decat fotografia de 5 MP. Aici apare un minus la Lumia 1020: degeaba faci poze de calitate dacă nu le poți folosi de pe telefon. E nevoie să le descarci pe PC (transferul se poate face prin cablu USB sau prin integrarea cu SkyDrive) si abia apoi sa le urci pe Instagram, Facebook sau email. Treaba sta mai bine in cazul inregistrarii video: Full HD, direct pe camera cu optiuni de salvare pe YouTube prin aplicația Nokia YouTube Uploader Microsoft, seria de aparate Lumia e singura ce poate sa urce pe YouTube filmele din galeria accesibila de pe smartphone.
Lentila de pe Lumia 1020 este echivalentul uneia de 26mm cu f/2.2, ceea ce permite un focus bun pana la o distanta de 4m. In același timp, pentru macro, Lumia 1020 nu va focaliza pe distante mai mici de 15 cm, treaba ce poate fi remediata oarecum prin faptul ca pozele de rezoluție mare pot fi taiate.
Nokia Pro Cam oferă o mulțime de comebzi pentru utilizatorii experimentați permițându-le a ajusta expunerea, viteza de expunere, ISO, balansul de alb și, desigur, sa se concentreze pe nevoile lor. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul comenzilor la partea din dreapta sus (în timp ce țineți telefonul în modul peisaj) a ecranului sau glisând butonul de click de pe ecran la stânga pentru a descoperi o grilă de linii circulare. Aplicația oferă, de asemenea, o previzualizare în direct de modul în care imaginea rezultată va arăta, atunci când, să zicem, pentru a regla balansul de alb. Aplicația oferă, de asemenea opțiuni pentru întârziere de declanșare și bracketing de expunere, care poate fi folosit pentru crearea de imagini HDR manuale.
Ca majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri, faceți clic pe fotografii în modul full-auto, cu încredere deplina in telefon pentru a lua cele mai bune decizii pentru tine în ceea ce privește setările, atunci veți găsi că imaginile Lumia 1020 sunt de succes.
Un alt lucru cu care Lumia 1020 pare a merge în favoarea sa este domeniul larg al campului vizual în comparație cu cele mai multe alte telefoane. Acest lucru înseamnă că telefonul este capabil de a capta o imagine, care are deschidere mai mare decât cele mai multe smartphone-uri.
Lumia 1020 este capabil de înregistrare full–HD (1920 x 1080), video la 30 de cadre pe secundă. Calitatea video este excelenta, cu tehnologia Nokia Rich Recording si face toti banii cu o capacitatea de a captura audio clara chiar și în condiții de zgomot în aer liber.
Camera frontală poate captura video 720p și este shooter fata la fel de capabil ca ne-am întâlnit într-un smartphone. Mai jos puteti vizualiza un clip realizat de mine in miscare chiar la trecerea de pietoni intr-o zi nu prea propice de filmare.
Ar mai fi multe de spus despre camera minunata de la Nokia insa este cazul sa ma opresc aici si sa atac si ceea ce mai este important la acest SMART.
Displayul e un AMOLED WXGA de 4,5” (1280×768) cu un contrast bun de un negru recunoscut si culori vii, saturate vine cu ClearBlack, High Brightness Mode, Sunlight Readability, tehnologie Super Sensitive Touch, cu responsivitate la folosirea manusilor sau unghiilor. Este un display foarte frumos. Iar rezolutia de 1280×768 e absolut suficienta la orice display de pana la 5”.
Navigarea este buna , iar paginile web incarca rapid , dar încă o dată apar limitări, cum ar fi faptul că nu poate avea mai mult de 6 tab-uri deschise în același timp. Toate jocurile și aplicațiile noi încercate ruleaza fără probleme, altele decât câteva jocuri care necesită o anumită cantitate de memorie RAM pentru a rula , experiența de pe un telefon ca 1020 nu este foarte mult diferit de frații săi entry-level.Lumia 1020 vine cu 32GB de stocare non- expandabil, cu 29.12GB disponibil pentru utilizatorul final. În același timp pe un telefon care capturează imagini de mari dimensiuni o opțiune de a avea spatiu de stocare expandabil ar fi fost frumos de regasit. În cazul în care vă întrebați,1020 vine si cu suport radio FM, care poate fi utilizat datorită actualizarii Amber.Pentru majoritatea utilizatorilor, Nokia Lumia 1020 cu bateria de 2000mA ar rezista cu ușurință o zi la o singură încărcare, chiar dacă este conectat la o rețea 3G pe tot parcursul. Cu toate acestea dacă te duci la o petrecere si pozezi în timpul zilei, vei cauta încărcătorul mai repede decât ai putea crede.
Daca ma intrebati am experimentat dintre aplicatii „Facebook 2014” care de data aceasta mi s-a parut mai complet decat celelalte variante pentru a shareui foto insa tot mai lipseste un pic pentru a-l ajunge din urma pe cel de Android. Oare cand vom asista la egalare? ANTUTU pentru Windows stim ca este modest insa am facut si acest test unde am obtinut 10490 puncte, dar nu stiu cat de ajutor poate fi acest punctaj pentru utilizator atat timp cat nu poti compara cu alte deviceuri.
In rest ca telefon, calitati audio si restul chestiunilor clasice cu care Nokia ne-a obisnuit nimic de reprosat, toate la locul lor.
In concluzie vom ajunge ca de obicei la dilema cumparatorului. Oare este bine sa isi cumpere pentru a face poze de calitate un telefon? Prerea mea este ca da in special daca este o persoana care calatoreste si are multi prieteni cu care vrea sa impartaseasca impresiile. Da are la indemana atatea conexiuni cu care o poate face in parametrii utili. Important este sa aiba un pic de rabdare cu aplicatiile si in final va reusi, asa cum am facut-o si eu cu prietenii mei de-a lungul celor doua saptamani de testare. Pana la urma si problema cu consumul de energie din baterie se poate rezolva cu o baterie externa. Dar in final calitatea lentilelor Zeiss chiar isi merita renumele si pana la urma toti banii pe care doresti sa ii cheltuiesti pentru acest nastrusnic gadget care este Nokia Lumia 1020.
Views: 0