NOKIA G50 5G – review

Atunci cand am primit propunerea sa testez Nokia G50 5G am simtit o bucurie ancestrala. Va mai amintiti probabil ca in mileniul trecut am lucrat oficial pentru “vechea” Nokia.

De la relansarea ca marca HMD Global, Nokia a intrat in piata la preturi accesibile, lansand in fiecare an mai multe terminale Android accesibile, deoarece incearca sa acopere aproape fiecare segment de pret.

Pentru ca noua Nokia de la HMD si-a schimbat inspre bine obiceiurile de a recuceri piata. G50 m-a surprins placut prin performantele pe care le poti primi la un pret extrem de convenabil. Nokia are deja o pesonalitate aparte in piata de smartphone-uri de viteza a retelelor foarte buna. Practic obtii un terminal functional in retele 5G, respectiv WiFi 6, cu cateva compromisuri, care nu sunt asa de deranjante tinand cont de gama in care se inscrie noua generatie Nokia.

Pe langa aceste beneficii care te fac sa te gandesti ca Nokia este totusi un brand ce provine dintre cei care au inventat retelele mobile si le-au adus la performante remarcabile, HMD a mostenit licentele si acum au dezvoltat partea de 5G care sunt iarasi cele mai performante. Pana aici nimic neasteptat. In plus m-a impresionat cum au imbracat proiectantii de la Nokia terminalul intr-o constructie monolitica de dimensiuni 173.8 x 77.7 x 8.9 mm, la o greutate de 220 g si asa cum au cerut utilizatorii rezistent la socuri, chiar daca nu este acreditat, dar si cu un acumulator Li-Po 5000 mAh ce se incarca 18W quick charging, asigura o autonomie foarte buna tinand cont ca detine un dislay IPS LCD HD+, la o diagonala de 6,82 inci. Ceea ce il inscrie in categoria denumita phablet. De asemenea, impresionanta este si culoarea Ocean Blue a sample-ului pe care l-am primit eu la teste. Nokia G50 este prevazut cu ultima versiune Android 11 si este pregatit pentru viitor cu 3 ani de actualizari lunare de securitate si 2 ani de upgrade-uri ale sistemului de operare.

In afara de asta, telefonul inteligent are un aspect Nokia destul de tipic. Asta inseamna ca blocul de camere din spate sunt adapostite intr-o carcasa circulara care iese din panoul din spate al telefonului.

Panoul respectiv in culoarea Blue Ocean are un finisaj in degrade, care este mai intunecat pe laterale si luminos in mijloc. Puteti vedea cu siguranta de unde si culoarea isi ia numele, are o nuanta usor verzuie, plus este finisata intr-o textura mata, mai degraba decat lucioasa. Asta ar trebui sa insemne ca nu atrage amprentele la fel de usor ca unele dispozitive mai lucioase.

In ceea ce priveste butoanele si dispozitivele, este destul de standard. Exista un comutator basculant de volum deasupra butonului de pornire / blocare din dreapta. Acest buton de alimentare este incastrat in cadru si are, de asemenea, un senzor de amprenta fizic incorporat.

In partea opusa veti gasi un buton Asistent Google. Apasati o data si Asistentul Google apare pe ecran. Marginea de jos are portul obisnuit de tip C, orificiile difuzoarelor si microfonul. Exista, de asemenea, un port pentru casti de 3,5 mm in marginea superioara pentru cei care inca folosesc casti cu fir.

Din fata va puteti da seama ca exista o incercare de a tine pasul cu tendinta de a avea un ecran mare cu rame subtiri, dar a fi un dispozitiv accesibil. Barbia sau rama inferioara sunt mult mai groase decat incadrarea din jurul partilor laterale, in timp ce camera selfie are o crestatura in forma de V care se taie in afisaj in partea de sus. In general, se simte ca un dispozitiv destul de puternic, solid, din plastic.

La 60Hz, ecranul de aici este mai mult decat rapid. Atingerile raspund instantaneu de fiecare data. De asemenea, Nokia a facut o treaba atat de buna cu animatia sa, incat in general s-a simtit ca o rata de reimprospatare mai mare decat in majoritatea scenariilor.

 Panoul de 720 x 1.560 de 6,82 inci de aici este suficient de clar. Si suficient de stralucitor pentru a fi folosit in aer liber sub lumina directa a soarelui, fara a strabate ochii. Dar este inca mult mai pixelat decat telefoanele mai scumpe. Mai ales daca v-ati obisnuit cu panourile FullHD sau FullHD +, care sunt din ce in ce mai frecvente la telefoanele mai accesibile.

In ceea ce inseamna continutul pachetului de vanzare, acesta este destul de cazon. Terminalul, manualele de utilizare / garantie, incarcatorul de 10W si cablul de incarcare / date USB – USB-C este tot ceea regasesti. Ceea ce lasa utilizatorului posibilitatea sa isi aleaga singur ce accesorii ii va placea sa utilizez. Nu ete deloc rau tinand cont cat de variata este oferta de accesorii de pe piata.

Locul unde totusi s-a facut un compromis acceptabbil la nivelul acesta de pret este configuratia: procesorul Snapdragon 480 cu 5G; 4 / 6GB RAM și 64 / 128GB stocare, displayul care pentru unii utilizatori nu este atat de atractiv, dar pentru majoritatea medie a utilizatorilor ajuta la indeplinirea celorlalte deziderate pe care utilizatorii le-au cerut in ceea ce inseamna consumul energetic si utilizarea pentru o perioada mai lunga a terminalelor.

Exista cateva lucruri pe foaia de specificatii care merita evidentiate. Durata de viata a bateriei este una dintre acestea. G50 are o baterie mega 5000mAh. Cu ecranul cu rezolutie redusa si procesorul cu putere redusa, asta ar trebui sa insemne ca dureaza o perioada buna de timp. De fapt, Nokia promite o durata de viata a bateriei de doua zile la G50, tinand cont ca opereaza si in  retele 5G. In timp ce descarcarile de date ar putea fi rapide, nu ne-am astepta ca telefonul in sine sa lumineze lumea cu viteza sa. Snapdragon 480 cu care este livrat este unul dintre procesoarele inferioare, proiectat in principal sa nu fie o piedica, decat sa fie super rapid. Pentru cei care doresc un telefon care doar ii ajuta sa realizeze elementele de baza, este mai mult decat suficient de bun.Aceasta este la fel de bine fie 4 GB sau 6 GB RAM și 64 GB sau 128 GB stocare. Nici nu esti limitat la acel spatiu de stocare. Telefonul are compartiment pentru card microSD, astfel incat sa puteti utiliza pentru a extinde si a adauga mai multa memorie.

Eu am facut si capturile dupa testele sintetice:3D Mark, Aida 64,Geekbench, CPUZ, PC MARK, pentru a intari cele afirmate.

Singurele intreruperi pe care le-am observat in timpul utilizării Nokia G50 au fost incarcarea in aplicatie, procesarea fotografiilor si a videoclipurilor si multitasking-ul intens. Si chiar si atunci, problemele abia se observau. Pana la punctul de a fi discutabil. Telefoanele vor avea mai putina memorie pentru a procesa fisiere foto, video si media, in special in editare, mai lent. Dar acest lucru nu are, in acest caz, un impact foarte mare asupra experientei aplicatiei in sine. La fel ca in cazul timpilor de incarcare, are un impact major asupra timpilor de asteptare implicati.

Singurele meniuri extra reale, in afara de un serviciu VPN si Spotify care s-au instalat odata ce m-am conectat la o retea, sunt aplicatiile My Phone, Netflix si Radio FM. Acest lucru se traduce, la randul sau, printr-o experienta excelenta a utilizatorului in ceea ce priveste fluiditatea sistemului de operare si bloatware.

In schimb, includerea unui buton dedicat Asistentului Google a contribuit si la o experienta software excelenta. Compania elimina in esenta necesitatea de a spune „Hei Google” de fiecare data cand aveam nevoie de AI.

Scanerul de amprenta incorporat a functionat fara cusur, montat in butonul de alimentare. Amplasarea sa a asigurat in plus ca nu trebuia sa-mi repozitionez mana pentru a-mi accesa telefonul.

In ceea ce priveste capacitatile de fotografiere, acest telefon ests peste medie. Bokeh, de exemplu, a fost clar – deși fotografiile facute de aproape nu sunt intotdeauna atat de clare. La urma urmei, acesta nu este un flagship.

Culoarea este precisa in interior si in exterior, in toate iluminarile. Camera se adapteaza destul de bine, la iluminarea variata si slaba. Modul de 48 megapixeli adauga si mai multa claritate, desi accesul la acesta ar putea fi mai usor. Este ascuns intr-un meniu din bara de sus, mai degraba decat ca „mod” dedicat.

Dar acest lucru functionează mult mai bine si pentru fotografiile macro, deoarece nu exista niciun obiectiv sau mod macro pe acest telefon, desi nu la fel de bine ca hardware-ul dedicat. In schimb, fotografiile cu zoom arata excelent pana la 2x inainte de a deveni granule.

Pe de o parte, videoclipul are si cateva caracteristici demne de remarcat. Stabilizarea video este mult mai buna decat se astepta de la acest telefon. Iar functiile de zoom lin asigura ca nu exista tranzitii discordante, ceea ce este deosebit de neobisnuit pentru o camera telefonica de buget.

In cele din urma, fotografiile nocturne nu sunt cele mai bune, asa cum se arata in galerie. Dar cu siguranta nu sunt nici cele mai rele pentru banii platiti.

Timpul necesar pentru incarcarea unui telefon de rezerva este, fara indoiala, mai important decat cel cat dureaza bateria. Sau cel putin joaca un rol important in experienta generala a bateriei. Din fericire, desi Nokia G50 a durat aproximativ 2,5 ore pentru a se incarca cu adaptorul inclus, acesta dureaza mult timp sub examinare.

De fapt, a durat putin peste 8,5 ore in ceea ce priveste timpul cu ecran pornit. Inclusiv jocuri, multitasking, inclusiv jocuri pe ecran divizat in timp ce vizionati YouTube, navigati ti ascultati muzica. Asta cu luminozitatea ecranului maximizata si Bluetooth conectat pentru unele dintre acestea. Cu aproximativ o ora de filmare. Mai jos aveti capturile in urma testelor efectuate cu AcuBattery.

Nokia G50 este cu usurinta unul dintre cele mai putin costisitoare telefoane 5G de pe piata, asa ca, bineinteles, nu am refuzat sansa de a revizui gadgetul cand mi s-a oferit. Decizia de al avea si voi in utilizarea de zi cu zi va apartine.

Visits: 6