NOKIA G42 economic, dar cu resurse pentru viitor – review

NOKIA este printre primele branduri de telefonie care si-a pus problema bunei gestionari a resurselor pentru viitor. Iar aceste lucruri au fost puse pe tapet de acum cateva decenii, atunci cand NOKIA a avut aceasta viziune si o punea in practica, chiar inainte sa apara cutumele legislative. Daca la inceput se punea problema reducerii dimensiunillor pachetelor de vanzare si al incarcatoarelor si chiar al reutilizarii unor materiale constructive. Iata ca acum odata cu renovarea brandului aceste idei de pionierat au inceput sa ia alt context si alte angajamente foarte realiste fata de mediu si consumatorii produselor.

Nokia G42 sosit de aceasta data la review este un smartphone de buget care, intre durata de viata excelenta a bateriei, designul distinctiv si suportul software indelungat, are multe de oferit, un afisaj mai bun, mai multa performanta. 

Inspirat de Culoarea anului 2023 – Digital Lavender, care este aleasa de expertii in previziuni ale tendintelor globale de la WSGN, Nokia G42 5G s-a lansat in culoarea „So Purple” (lavender). Este primul smartphone Nokia cu optiune de reparare self-service si conexiune 5G astfel incat sa poti face poze, sa trimiti fisiere, sa faci cumparaturi online, streaming. In plus, spatele este fabricat in proportie de 65% din materiale reciclate si telefonul are un ambalaj mixt, certificat FSC. Nokia G42 este un terminal cu valoare buna, care combina multe specificatii surprinzatoare si reparabilitate QuickFix, fiind un terminal care a fost conceput sa permita inlocuirea de catre utilizator de componente precum display-ul, portul USB C sau bateria posibile gratie parteneriatului cu firma americana iFixit, care ofera instrumente, componente sau tutoriale pentru reparatia device-urilor. Acest lucru imi aduce aminte de secolul trecut, atunci cand soferii de Dacia mai trageau pe dreapta sa mai curete vreun jigler sau altceva ce era imediat necesar si reparabil la indemana soferului. Nu pot sa spun ca a fost o epoca rea, dar oricum mai putin agresiva cu mediul.

In cutia Nokia G42 5G realizata dintr-un mix de materiale reciclate, certificate FSC, vei gasi:

  • Telefonul Nokia G42 5G
  • Ghid de pornire rapida
  • Cablu USB de la Tip-C la Tip-C
  • Ac pentru SIM

Nokia G42 are un procesor Snapdragon 480+ 5G, 4/6 GB RAM, 128 GB spatiu de stocare, cu extindere microSD de pana la 1 TB, trei ani de actualizari lunare de securitate pentru G42, impreuna cu doi ani de actualizari ale sistemului de operare, un ecran de 6,56 inci 720p 90 Hz, o camera de 50 MP. 

Terminalul este echipat cu NFC astfel incat serviciile de plata mobila pot fi folosite fara probleme. De asemenea, este posibil sa utilizati un radio FM, ceea ce este convenabil atunci cand nu aveti o conexiune la Internet sau nu doriti sa cheltuiti volumul de date. Cu toate acestea, un set cu casca adecvat ca inlocuitor de antena nu este inclus in pachet.

Nokia G42 este un smartphone 5G, asa ca puteti utiliza si cel mai rapid standard de telefonie mobila. Terminalul ofera suficiente frecvente LTE si 5G pentru utilizare in strainatate, dar ar trebui sa verificati in prealabil daca puteti utiliza terminalul pentru Internetul mobil pe site. Nivelul receptiei a fost ridicat.

WiFi 5 este integrat ca cel mai rapid standard WLAN. Nokia G42 arata rate de transfer foarte stabile cu routerul. O linie Gigabit nu poate fi utilizata pe deplin, dar este totusi suficienta pentru incarcari si descarcari rapide ale paginilor.

In ceea ce priveste restul dispozitivului, este dreptunghiul standard de sticla, cu un cadru si spate din plastic. Alegerea materialelor mentine greutatea redusa, iar plasticul ofera doua avantaje cheie fata de alte materiale: este mai putin probabil sa alunece de pe o suprafata si suporta caderi mai bine decat metalul sau sticla. Arata la fel ca orice alt terminal Android, fara buton de pornire si doar o camera frontala pentru a strapunge negrul perfect al ecranului Gorilla Glass. Exista un buton de pornire in partea dreapta cu un senzor de amprenta in interior si, in caz contrar, foloseste doar Android cu ecranele sale de pornire multiple, aplicatii si feedul Google Discovery din stanga. G42 ofera o mufa pentru casti de 3,5 mm, un singur difuzor stereo in partea de jos si se incarca prin USB-C. G42 5G este un terminal atractiv, cu suficienta putere pentru a raspunde nevoilor dumneavoastra de comunicare si suficient spatiu de stocare pentru a umple cu fotografii si videoclipuri inainte de a va gandi macar sa deranjati slotul SD. Carcasa violet arata bine, are un pret foarte competitiv si, desi poate sa nu atrage jucatorii sau cei care spera sa ruleze modele de invatare automata la viteza mare pe un dispozitiv portabil, exista multe aici pentru majoritatea oamenilor.

Nokia G42 este un terminal dual-SIM, dar un slot SIM este folosit si ca slot microSD, asa ca trebuie sa decideti pe care sa utilizati. Daca este vorba de microSD, cititorul se dovedeste a fi putin lent. Terminalul poate fi deblocat biometric. Acest lucru functioneaza foarte fiabil dupa o singura incercare, dar Nokia G42 isi permite ocazional o scurta intarziere inainte ca ecranul sa fie deblocat. Poate fi folosita si recunoasterea fetei. Acest lucru functioneaza, de asemenea, in mod fiabil, dar nu este la fel de sigur datorita recunoasterii imaginilor 2D.

La 6,5 ​​inchi pe diagonala, G42 are o dimensiune buna pentru operarea cu o singura mana pentru toti utilizatorii, cu exceptia celor mai mici.

O rezolutie de 720p este intr-adevar cea mai mica pe care o veti dori intr-un telefon in zilele noastre si, avand in vedere dimensiunea ecranului si distanta de la care il veti vedea, nu este o problema prea mare. Full HD (1080p) ar fi de preferat, desigur, dar duce la o durata de viata mai scurta a bateriei.

Rata de reimprospatare maxima de 90 Hz ajuta la mentinerea fluida atunci cand derulati, iar cea mai mare problema a ecranului este lipsa de luminozitate mai puternica. Lumina stralucitoare a soarelui nu este prietena cu G42.

In partea de jos a carcasei se afla un singur difuzor care poate scoate suficient sunet pentru un apel video, dar chiar ar trebui inlocuit cu o pereche de casti bune daca il folosesti pentru streaming video sau pentru a asculta muzica.

Performanta este o intrebare cu totul diferita. Inarmat cu un cip Qualcomm de gama medie, Snapdragon 480+ 5G, nu ne asteptam ca G42 5G sa fie un ucigas in zona performantei, iar atat benchmark-urile, cat si utilizarea in lumea reala au confirmat mai mult sau mai putin acest lucru.

In lumea benchmark-urilor sintetice, G42 nu este un ucigas si asta nu ar trebui sa fie deloc surprinzator. Desigur se poate justifica si in testele mele: CPU-Z, Aida64, Device Info, GeekBench, 3D Mark, PC Mark, AnTuTu.

Nokia G42 este alimentat de sistemul de operare Android v13.0 asigura o experienta perfecta pentru utilizator si o gama larga de capabilitati chiar de la inceput. Android accepta widget-uri, care sunt elemente de aplicatie interactive care pot fi plasate pe ecranul de pornire sau pe alte ecrane. Widgeturile ofera acces rapid la informatii sau efectueaza anumite sarcini fara a fi nevoie sa deschideti aplicatia complet. Procesorul octa-core permite sa rezolve operatiuni complexe, facandu-l o alegere ideala pentru multitasking si rularea aplicatiilor solicitante. Adreno 619 ofera capabilitati puternice de redare grafica, permitand experiente de joc fluide si captivante, precum si efecte vizuale de inalta calitate in aplicatiile multimedia. 

Smartphone-ul G42 dispune de un aranjament versatil al camerei din spate, permitandu-va sa capturati cu usurinta fotografii și videoclipuri de calitate profesionala. De la perspective cu unghi ultra-larg pana la capacitatile de zoom cu teleobiectiv, acest dispozitiv are instrumentele pentru a va aduce viziunea la viata. Datorita functiei de focalizare automata, camera de pe smartphone-ul G42 ajusteaza automat focalizarea, oferind imagini clare si focalizate cu precizie, facandu-l un partener de incredere pentru nevoile de zi cu zi de fotografie. Exista o camera de 50 Mp f/1.8 pe spatele lui G42, alaturi de un obiectiv macro de 2 Mp, senzor de adancime. In general, este suficient de bun daca il alimentati cu suficienta lumina, dar calitatea imaginii se destrama pe masura ce se intuneca, mai ales in zonele indepartate de punctul de focalizare. Exista un zoom digital de 2x care foloseste faptul ca senzorul de 50 Mp isi reduce fisierele la 12,5 Mp pentru a decupa imaginea si a oferi o incadrare mai stransa. Rezultatele acestui lucru nu sunt grozave, mai ales in video. Difuzarea se instaleaza devreme daca incercati sa utilizati zoom-ul in modul video, unde 1080p/60fps este cea mai mare optiune. Lumina zilei este cea mai buna optiune pentru imaginea cu acest telefon, dar am descoperit ca modul auto-HDR era destul de capabil. Camera macro este un model de 2Mp cel mai bine folosit pentru a mari lucrurile interesante pe care le gasiti in timp ce va plimbati, mai degraba decat pentru a realiza imagini pe care ati dori sa le pastrati. De asemenea, camera frontala de 8Mp este suficient de buna pentru un apel video sau selfie intr-o lumina decenta, dar sufera de aceeasi scadere a detaliilor si a reproducerii culorilor ca si lentila din spate odata ce soarele incepe sa apuna.

Prezensa unui blt LED pe spatele lui G42 garanteaza fotografii bine iluminate, permitand utilizatorilor sa capteze imagini vii si detaliate in orice mediu de iluminare. G42 este echipat cu o camera selfie, dandu-le utilizatorilor puterea de a captura autoportrete si de a crea amintiri din perspectivele lor unice.

Smartphone-ul G42 are o baterie Li-Po de 5050 mAh, nedetasabila, permitand utilizatorilor sa ramana conectati si productivi pentru perioade lungi de timp. Bateriile Li-Po suporta viteze de incarcare mai mari in comparatie cu alte tehnologii de baterii reincarcabile. Acest lucru permite utilizatorilor de smartphone-uri sa-si reincarce dispozitivele rapid si sa revina la utilizarea lor intr-un timp mai scurt.

Durata de viata a baterie este de fapt foarte buna. Daca va atinge vreodata pretentia Nokia de trei zile intre alimentari depinde in mare masura de utilizarea individuala si daca modul de economisire a bateriei este aplicat in mod judicios, dar cred ca este capabil sa se apropie, mai ales daca petrece mult timp cu ecranul oprit. Dupa ce am urmarit scaderea treptata a procentului bateriei, as spune ca G42 este usor de utilizat pentru doua zile.

Views: 200

Lasă un răspuns