NOKIA G11 – review

In ultima vreme Nokia s-a concentrat spre terminale midrange de buget dar cu specificatii care le recomanda. Telefoanele clasice Nokia erau faimoase pentru longevitatea bateriei, iar noile smartphone-uri accesibile Android nu fac exceptie de la regula, cu o impresionanta autonomie a bateriei de pana la trei zile si noul mod Super Battery Saver, dar si pentru actualizarile de securitate fruntase in clasa lor de dispozitive.

Smartphone-ul arata similar cu Nokia G21, ceea ce conduce producatorul sa ofere G11 in doua variante exclusive de culoare: Charcoal, un maro inchis sofisticat, si Ice, un turcoaz inchis. Spatele din plastic al telefonului mai ieftin are si un model ondulat, iar modulul de camera metalic lucios arata exact la fel. Marimea si greutatea sunt, de asemenea, identice, asa ca le puteti numi smartphone-uri gemene. Ambele modele dispun de Bluetooth 5.0 si NFC pentru comunicare in camp apropiat, de exemplu, pentru servicii de plata mobila precum Google Pay.

Cititorul microSD poate fi folosit in paralel cu 2 cartele SIM si atinge rate bune de transfer. Nokia G11 vine cu doar 3 GB de RAM, ceea ce pur si simplu nu este suficient in 2022, mai ales avand in vedere oferta de actualizare indelungata. Mi-ar fi placut 4 GB de RAM ca G21, care se comporta ceva mai bine in ceea ce priveste managementul RAM, dar diferenta nu este deloc mare. Utilizatorii au la dispozitie doar 32 GB de stocare interna, ceea ce este la jumatate mai putin decat fratele mai scump. 32 GB de stocare interna cu siguranta nu mai este actualizata, dar cel putin poate fi extins cu pana la 512 GB printr-un card microSD. Nokia G11 este alimentat cu o baterie Li-Po nedetasabila de 5050 mAh + incarcare rapida a bateriei 18W + USB Power Delivery 3.0. Senzorii includ amprenta (montata lateral), accelerometru si proximitate.

Micul difuzor mono din partea de jos este placut: nu distorsioneaza sunetul nici la volum maxim si nu subliniaza prea mult inaltele, asa ca sunetul este destul de convingator pentru gama de pret. Este disponibil un port de 3,5 mm pentru difuzoare si casti, la fel ca și Bluetooth 5.0. Cel puțin aptX HD și LDAC pot fi folosite ca si codecuri, dar codecurile destul de noi aptX Adaptive sau aptX TWS+ nu sunt disponibile.

O alta diferenta se refera la NFC. In timp ce plata mobila prin NFC este posibila cu G21, HMD Global, din pacate, nu face acest lucru cu modelul mai ieftin.

Terminalul este de asemenea pregatit pentru Android 12, astfel incat sa aveti mereu acces la cele mai noi functii si un smartphone pe care il puteti pastra mai mult timp. Sprijinit de parteneri lideri in industrie pentru experiente de cea mai buna calitate, Nokia G11 si Nokia G21 sunt preincarcate cu Spotify si ExpressVPN. Spotify ofera, de asemenea, posesorilor de smartphone-uri Nokia acces la 70 de milioane de melodii si 3,2 milioane de podcasturi. Pentru confidentialitate sporita si mai multa liniste sufleteasca, ExpressVPN este acum disponibil pe toate noile smartphone-uri Nokia cu o perioada de incercare gratuita de 30 de zile.

Ca design, Nokia G11 aminteste foarte mult de fratele sau mai mare, Nokia G21, ambele telefoane etaland un design nou, practic, compact si subtire (Nokia G11 are 8.5 mm grosime). Prin cele doua modele, Nokia aduce un aspect reimprospatat gamei. Bodyul lui G11 este din policarbonat, cu un finisaj mat care ofera un grip suplimentar telefonului, astfel ca il poti utiliza fara sa alunece din mana.

In fata, camera selfie este o crestatura in partea centrala de sus a ecranului. In mod similar, balansoarul de volum, Asistentul Google si butonul de pornire inconjoara marginea, cu slotul pentru cartela SIM si pe lateral. Butonul de pornire functioneaza ca senzor de amprenta, fiind acceptat si deblocarea faciala. Nu exista mufa pentru casti, dar exista un port USB-C.

Nokia G 11 are o dimensiune decenta. Dimensiunile sale de 164,6 x 75,9 x 8,5 mm sunt exact ceea ce v-ati astepta de la un smartphone obisnuit. Cantareste 189 g, cee ce inseamna ca este departe de a fi greu. Am avut modelul Charcoal si este definitia telefonului cu aspect mediu. Asta nu inseamna ca e urat. Spatele arata destul de profesional. Doar ca ii lipseste orice care il face sa iasa in evidenta din multime. O textura in stil val pe spate se simte placut la atingere, sir nu afecteaza deloc aderenta.

Pe spatele telefonului se afla sistemul sau de camera cu trei lentile. Lentilele nu ies prea mult in afara, ceea ce este o atingere convenabila atunci cand cautati un telefon robust.

Deoarece Nokia G11 se bazeaza pe acelasi SoC ca si Nokia G21, nu exista receptie 5G. Nici varietatea retelelor 4G nu este deosebit de mare, dar ar trebui sa fie suficienta pentru calatorii in tarile straine din apropiere. Nokia G11 vine cu WiFi 5. In testul cu routerul casnic smartphone-ul a obtinut rate de date destul de stabile, in jur de 300 Mbps, ceea ce este absolut ok pentru gama aceasta de pret.

In schimb pachetul de vanzare are tot ceea ce este necesar mai putin castile audio.

Desi Android 11 este preinstalat pe dispozitivul de testare, producatorul promite doua upgrade-uri de sistem si 3 ani de actualizari de securitate, ceea ce este un anunt destul de mare pentru un telefon atat de ieftin. Nokia se bazeaza pe Android destul de pur, dar trebuie sa acceptati cateva aplicatii de publicitate terta parte.

Este grozav ca Nokia ofera un ecran de 90 Hz, ceea ce face ca functionarea sa fie lina. Recunoasterea fetei si un senzor de amprenta cresc securitatea. Ambele functioneaza fiabil si raspund rapid.

Nokia G11 este un pic cam lent uneori, chipset-ul sau Unisoc T606 fiind suficient de puternic pentru navigarea pe web si nu multe altele. Si nu conta pe mult spatiul de stocare.

Cele exprimate se pot vedea si in testele sintetice obisnuite: Aida64, CPUZ, 3DMark, PCMark sau AnTuTu.

In ceea ce priveste camera foto, aveti o configuratie cu lentile triple constand dintr-un obiectiv lat de 13 MP, unul macro de 2 MP si un senzor de adancime de 2 MP. Pe langa aceste trei lentile, exista si camera de selfie de 8 MP. Chiar daca telefonul nu vine cu un numar mare de MP, fotografiile facute cu el sunt mai mult decat decente, mai ales in lumina naturala, buna. Pe partea de video, cu Nokia G11 poti filma la o rezolutie de 1080p@30fps. Imi place foarte mult redarea culorilor si este chiar putin mai buna decat G21. In ceea ce priveste claritatea, cu greu vad diferente fata de fratele mai scump, ceea ce nu inseamna ca avem de-a face aici cu claritate mare a imaginii. De îndata ce se intuneca, nu ar trebui sa iei Nokia G11 pentru a face poze, dar pur si simplu nu te poti astepta la mai mult pentru pretul platit. G21 functioneaza mai bine in lumina slaba, dar nici aici nu ar trebui sa va asteptati la miracole. Foto realizate in galerie.

Bateria de 5.050 mAh este dimensionata in functie de clasa si permite durate bune de functionare pentru Nokia G11: Telefonul a rezistat mai mult de 18 ore in testul WLAN, asa ca ar trebui sa poti supravietui la cateva zile departe de o priza daca nu pui prea multa presiune pe smartphone. Nokia include si un incarcator cu o putere maxima de 18 wati, care dureaza aproximativ 120 de minute pentru a incarca complet bateria.

Views: 46

Lasă un răspuns