MR70X primul router Mercusys cu tehnologia Wi-Fi 6 la review
Curiozitatea este cel mai bun mester. Si toate lucrurile le poti imbunatati facandu-ti un pic de timp liber, si testand ceea ce ti se potriveste mai bine, atunci cand te integrezi in niste sisteme pe care iti doresti sa le impingi la niste limite cat mai superioare. De data aceasta am fost curios, oare cum imi va imbunatati viata un device ce are un pret convenabil, atunci cand imi doream un upgrade de viteza Wi-Fi in apartamentul conjugal. Si da, Wi-Fi6 sau WiFi 802.11ax este o solutie, atunci cand operatorul iti ofera doar un router cu standarde AC, iar deviceurile din casa interconectate au inaintat la o interfata superioara. La mine asa cum stiti se perinda fel si fel de device-uri si din ratiuni de testare imi este necesar un astfel de router. Altfel te sfatuiesc sa ramai la ceea ce ai, pana cand vor aparea si la tine in casa primele deviceuri in standard Wi-Fi6. Fiindca nu are rost sa plusam atunci cand nu este cazul, doar de amorul artei.
„MR70X este noul flagship si primul router Mercusys cu tehnologia Wi-Fi 6, conceput special pentru a oferi o retea puternica si capabila sa raspunda cererii crescute a dispozitivelor de acasa, tot mai performante si mai numeroase. Este un model cu cea mai performanta tehnologie si cu functii avansate potrivite oricarui utilizator. Design-ul minimalist si raportul calitate-pret il fac cea mai buna alegere pentru toti cei care cauta o solutie performanta, pe termen lung, pentru a beneficia de viitorul conexiunilor online”, a spus Newman Wang, reprezentat Mercusys in Romania.
Acestea fiind spuse tonul de marketing pare extrem de tentant si ne-am obisnuit foarte mult cu cei care isi lauda marfa. De aceea, partea de testare ne face sa alegem ceea ce ni se potriveste cel mai bine, atunci cand ne decidem sa facem o schimbare, in bine, intotdeauna. La mine partea aceasta este mai usor realizabila, atat timp cat apartamentul meu (42mp), pe care mi l-am permis pecuniar, dupa ce am muncit cateva decenii, (are numai doua camere plus dependinte, dar nu mi-am propus sa-l vand in acest review), si cu toate acestea un traseu destul de imbarligat, atunci cand trebuie parcurs de catre undele RF, pe niste purtatoare destul de ridicate in frecventa, asa cum sunt cele de 2,4 / 5 GHz, obisnuite astazi in sistemele Dual – Band ale routerelor Wi-Fi actuale. Si da prezenta castigului de semnal prin prezenta unor antene externe cu unghiuri reglabile este extrem de utila.
Voi recomanda Mercusys MR70X pentru cei care stau intr-o proprietate mai mica sub 1000 mp, cu mai putin de 15 dispozitive WiFi. Routerul are o carcasa eleganta de culoare neagra, cu margini rotunjite si patru antene High-Gain cu Beamforming, antene omni-directionale fixe 4 × 5 dBi. Partea frontala prezinta un model interesant in forma de Y, cu logo Mercusys pozitionat central si alte doua zone lucioase, iar pe marginea din fata este pozitionat central ledul de sistem care indica mai multe stari. De dimensiuni 208.8 × 171.6 × 41.7 mm este alcatuit dintr-un plastic ce pare rezistent si are un aspect futurist, asemenea unei nave spatiale, fiind inconjurat de cele 4 antene. La baza routerului sunt prezente guri de aerisire, iar in spate avem porturile de conectivitate si butonul de reset. Nu in ultimul rand, routerul are un info led in partea din fata, ce indica starea conexiunii la net. In partea de jos sunt patru picioare, care, din pacate, nu sunt acoperite cu cauciuc. Acest lucru m-a surprins putin, avand in vedere greutatea redusa a dispozitivului. Routerul se poate deplasa liber pe o suprafata neteda a mesei. Tragerea accidentala a cablului poate duce la caderea Mercusys MR70X pe podea. De asemenea, nu exista gauri speciale pentru suruburi care sa atarne dispozitivul de perete. In partea de jos a routerului, veti gasi un autocolant cu numarul de serie al dispozitivului achizitionat, numele si parola tipice pentru Wi-Fi. De asemenea, am fost surprins de lipsa unui cod QR care sa ne permita sa ne conectam rapid la reteaua Wi-Fi.
Dispozitivul ofera o viteza totala de pana la 1.8 Gbps (1201 Mbps in banda de 5GHz si 574 Mbps in banda de 2.4GHz) si, in acelasi timp, ofera de 4 ori mai multa capacitate de conectare prin intermediul tehnologiilor OFDMA si MU-MIMO care permit transmiterea simultan a datelor catre si de la mai multe dispozitive oferind o imbunatatire semnificativa a eficientei retelei, crescand throughput-ul si eficienta de transmisie a dispozitivelor. Astfel, fie ca vorbim despre gaming, streaming sau despre vizionarea de videoclipuri 4K, orice fel de continut va fi redat fluid si rapid, fara lag si fara intreruperi.
Mercusys MR70X este primul router bazat pe WiFi 6 Mediatek. Specificatiile sunt destul de simple cu un radio dual-band AX1800 WiFi 6 cu suport OFDMA. Acesta vine cu un procesor Mediatek dual-core 880Mhz bazat pe tehnologie ARM si 128RAM. Veti gasi toate porturile din spatele acestui router. Vine cu un singur port WAN Gigabit si 3 porturi Gigabit LAN. Routerul suporta si Server OpenVPN si Server PPTP pentru conexiuni VPN sigure, are suport IPTV si IPV6 pentru optimizarea de streaming si accesarea serviciilor si site-urilor web IPv6. Pe de alta parte, Mercusys MR70X are o functie QoS, o interfata web avansata si intuitiva, accepta IPv6, VPN si va permite sa creati o retea Wi-Fi dual-band sub un singur nume (asa-numita functie Smart Connect)
In plus ce ma atrage de obicei la un router este instalarea destul de facila atunci cand si acest lucru il intalnim si la MR70X atunci cand achizitionam pachetul de vanzare. In cutie, pe langa routerul MR70X mai sunt disponibile: un alimentator de 12 V la 1A, un cablu de retea RJ45 si manualul de utilizare.
Kitul contine toate elementele necesare functionarii dispozitivului. Manualul de instructiuni este, de asemenea, util. Acolo veti gasi o descriere a intregului proces de configurare a configurarii care trebuie efectuat. Permiteti-mi sa va reamintesc ca acest lucru se intampla folosind interfata web. Din pacate, Mercusys nu are suport pentru aplicatii mobile.
Mai mult, si aria de acoperire este mult mai extinsa, datorita celor 4 antene High-Gain cu Beamforming ce imbunatatesc stabilitatea conexiunilor in toata locuinta, pentru a beneficia de semnal Wi-Fi puternic in fiecare colt al acesteia. In acelasi timp, conexiunile Gigabit prin cablu ii permit utilizatorului sa se bucure de intreaga putere a Internetului, pentru a transfera date la viteze mari, pentru performante maxime indiferent de activitatea desfasurata.
Mercusys MR70X ruleaza acelasi firmware ca si routerele TP-Link, ceea ce inseamna ca va fi cel putin stabil si fiabil. Interfata este rapida si reponziva pe tot parcursul testelor. Mi se pare ca routerul este destul de stabil si nu intalnesc niciun blocaj de firmware sau repornire atunci cand testez acest router.
Mercusys MR70X nu poate fi configurat folosind aplicatia mobila. Din fericire, procesul in sine nu este prea complicat. Cu toate acestea, daca nu sunteti un utilizator experimentat sau nu ati avut niciodata de-a face cu routere de la aceasta companie, atunci veti avea nevoie de un manual de instructiuni. Acolo veti gasi adresa de configurare implicita (mwlogin.net). Inainte de a incepe procesul de configurare, trebuie sa conectati routerul la o sursa de alimentare si, utilizand cablul RJ45 furnizat, conectati cablul ISP-ului la router folosind conectorul WAN marcat in gri. La inceput, trebuie să definiti o parola de administrator. Pentru a face acest lucru, trebuie sa introduceti cel putin 6 caractere, inclusiv cel putin doua caractere speciale. Dupa crearea parolei, putem intra direct in interfata routerului. De indata ce procesul s-a incheiat si intram in routerul deja configurat, vom fi intampinati de panoul de stare al dispozitivului si de filele cu setari de baza. In partea de sus a ecranului, putem schimba limba interfetei. Dupa selectarea fusului orar, tipul de conexiune adecvat va fi selectat automat. Mi-a placut interfata de utilizare simpla, si foarte atenta a Mercusys MR70X. In mod implicit, software-ul reflecta informatii critice despre reteaua Wi-Fi. Interfata este mare si dispusă logic. Toate software-urile se bazează pe 4 file situate in partea de sus a ecranului.
Configurarea Wi-Fi in versiunea de baza include, de asemenea, o optiune de setari de retea pentru oaspeti si posibilitatea de a selecta inteligent gama de dispozitive conectate in functie de nevoile lor. In mod separat, as dori sa mentionez controalele parentale, care functioneaza destul de bine. In mod surprinzator, nu a primit propria fila. O alta surpriza, la care cu siguranta nu va asteptati de la un dispozitiv din acest segment de pret, a fost disponibilitatea suportului QoS, capacitatea de a prioritiza traficul de retea pentru un anumit dispozitiv. In ceea ce priveste securitatea si personalizarea redirectionarii, avem, de asemenea, un pachet aproape complet de caracteristici. Exista chiar suport pentru VPN si IPv6, in cazul in care trecem la o astfel de conexiune in cateva decenii. Ultimul lucru despre care sa scrii este ca routerul poate fi transformat intr-un hotspot Wi-Fi 6 pe o retea existenta. Se stie ca faptul ca routerele cu Wi-Fi 6 functioneaza intotdeauna stabil, au un semnal puternic si viteze mai bune. Dar pana in acest moment, acestea erau in principal routere emblematice sau modele apropiate lor. Mi-am dat seama ca in timpul testarii aveam un dispozitiv foarte bugetar si eram pregatit pentru „surprize” in activitatea sa, dar Mercusys MR70X m-a surprins placut. A functionat stabil, fara rateuri, pe intreaga perioada de testare, nu l-am repornit niciodata.
Inainte de testare, nu stiam la ce sa ma astept de la router, dar banuiam ca ar trebui sa functioneze suficient de bine in apartamentul meu. Adica termeni destul de standard familiari celor mai multi utilizatori. In timpul testarii, nu am observat nicio problema cu accesul la retea.
Pentru fiecare dintre teste, au fost identificate patru puncte de masurare, situate la următoarele locatii:
1 metru de Mercusys MR70X (in aceeasi camera)
La 5 metri de Mercusys MR70X cu doi pereti de-a lungul traseului
La 10 metri de Mercusys MR70X cu doi pereti de-a lungul traseului
La 15 metri de Mercusys MR70X cu 4 pereti in drum spre scara.
Folosind aplicatia Wi-Fi Analyzer, am verificat puterea semnalului retelei Wi-Fi. Sincer, nu ma asteptam la rezultate atat de bune.
In primele trei puncte de masurare, parametrii au fost aproape aceiasi si au facut posibila utilizarea intregului potential a routerului si Wi-Fi 6 in banda de 5 GHz evident. In banda de 2,4 GHz a avut un comportament obisnuit asa cum se poate vedea. Numai in ultimul punct de masurare, situat la 15 metri de dispozitiv, am observat o usoara scadere a vitezei de comunicare.
In schimb semnalul a avut un castig mai bun, iar viteza cu cel putin 25% mai buna decat routerul FO cu care m-a inzestrat operatorul.
Views: 1
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.