Monitorul BenQ GL 2706PQ la review

Desigur, atunci cand am primit la review acest monitor, mi-am amintit de tineretea mea. Atunci, cand, in primii ani de facultate si serviciu, efectuam service hardware, ca electronist, la Institutul de Cercetari in Informatica, situat si acum pe Bulevardul Maresal Averescu, o locatie cu 7 etaje. Unde, de cele mai multe ori se defecta liftul si trebuia sa utilizezi scarile.  Pe atunci, va marturisesc, ziua trageam tare, cu reteaua Ethernet locala si un inceput de WAN, intre institutele de cercetari in informatica, si terminalele, care se conectau, printr-o retea activa, cu o izolatie electrica, galvanica, realizata cu optocuploare de fabricatie romaneasca, asa cum erau si calculatoarele vremii, de acum 3 decenii.
Terminalele aveau si atunci monitoare cu tuburi CRT, in alb si negru si capatasem o ura aparte, sa le pot repara. Pentru ca, trebuia sa le transport singur in laboratorul de electronica, cam greu pentru un tanar de 18-20 de ani de atunci, si sa le fac pe acolo, felul. De asta, spuneam ca, se mai strica liftul de serviciu, si trebuia sa imi fac carca mare, de aproximativ 10-15 kilograme, pe scarile de serviciu, sa pot sa realizez aceste drumuri intre etaje. Norocul era, ca pe atunci, eram indragostit, cat de cat, de o mandra, colega, iar serile mai stergeau din „durerile” zilei, atunci cand monitoarele de fabricatie romaneasca, ma transformau in semifondist.

Ma mai intalnesc si astazi cu persoane, care au ideea gresita, ca ei sunt inventatorii si reprezentantii de drept ai gamingului, au inventat ei grafica pe computer, uitand poate, ca si acum 3 decenii se realizau turnee de gaming, desi, resursele erau cu mult mai mici. Dar cu toate acestea ambitiile erau cu mult mai mari, si cu atat mai mult performantele competitorilor. Programare, retele de calculatoare, staff exista, insa, internetul si share-ul in general, nu se putea dezvolta, punand in acest fel mintea utilizatorilor sa performeze. De aici, si autenticitatea proiectelor informatice, chiar daca nu aveau o extindere globala, in sine.
Acele vremuri de pionierat s-au sters lesne, pentru ca, progresul tehnologic si-a spus cuvantul, in ceea ce privesc monitoarele, iar, acum,  un monitor precum BenQ GL 2706PQ, de dimensiuni 533 x 623 x 230 mm, la o greutate de 6.2 kg, pare o poveste frumoasa si un mare avantaj pentru utilizatorii din ziua de astazi, in special ca inglobeaza tehnologie 2K, sau QHD de 2560×1440, 12M:1, 16:9 cu calitatea imaginii 100 % punct-cu-punct.
Prin comparatie cu trecutul de aur, pe mine ma impresioneaza si ergonomia unui astfel de produs, care este cu mult mai apropiat utilizatorului. Liniile de design, autenticitatea monitorului nu pot fi puse la indoiala. Colectivul de ingineri proiectanti au muncit din greu si au reusit, sa scoata un monitor stabil, aducand pentru confortul utilizarii, tehnologia Flicker-free exclusiva si cea Low Blue Light BenQ made, care ajuta la eliminarea oboselii nedorite a ochilor aparuta odata cu utilizarea prelungita.


Impresionant pe langa liniile curbate, drepte, perforatiile de grila si sculpturile futuristice la care recunosc nu ma prea pricep in descrieri. Pentru ca nu sunt un tehno-arhitect, produsul ma ajuta sa il laud, atunci cand imi ofera grade de miscare si ajustari mecanice, pe verticala, orizontala, inclinari, rasuciri, pivotari, conform specificatiilor, care altadata nici nu erau de conceput. Le puteti vedea si in galeria foto de mai sus. Iar sistemul acesta de stand cu inaltime reglabila, HAS, permite sa te joci si sa optimizezi cu usurinta imaginea redata, cu confortul tau retinal, dar si in functie de o pozitionare, cat mai corecta a ta la masa de lucru / gaming. Ca sa lucrezi bine, trebuie sa fii cat mai destins, iar monitorul acesta iti ofera o astfel de matematica.
In schimb conectivitatea monitorului prin mufele sale: video: HDMI 1.4, DVI-B, DisplayPort 1.2, asigura un numar restrans dar modern de conexiuni, iar audio: 2 conectori tip casca Jack. Daca am ajuns la capitolul audio, pot spune ca monitorul cu cele 2 difuzoare de 1 W nu exceleaza deloc, oferind numai  trebuintele generale de office. Pentru gaming cu siguranta vor trebui niste boxe suplimentare sau casti. Cu toate acestea ma asteptam la un pic mai multe de la acest monitor performant, tinand cont si de gama de preturi. In teste am avut curiozitatea sa il folosesc pe intrarea HDMI impreuna cu receiverul TV inteligent, primit de la Telekom, pentru a urmari posturile TV, iar rezultatul a fost ca a trebuit sa utilizez suplimentar, boxe active pentru a imbunatati volumul audio.
Cu toate aceste mici inconveniente GADGETARUL ROMAN  a considerat ca mai importante pentru un monitor, sunt testele video, acolo unde monitorul intr-adevar da tot ce are mai bun. In ceea ce priveste gestionarea culorilor, totul este in regula. Fiind orientat mai mult catre un utilizator mediu, nu este surprinzator faptul ca monitorul nu are culorile perfecte, fiind de asemenea un panou TN care vizeaza performanta cu o rata de contrast de 1000: 1. Nu veti obtine nici un negru foarte bogat si de cele mai multe ori vor iesi mai cenusii, cu lipsa de detalii in scene mai intunecate. Culorile luminoase sunt mai bune, destul de clare pentru o rezolutie de 2560 × 1140.
Gamingul cu acest monitor a fost decent, tinand cont de timpul de raspuns de 1ms, cu o rata de reimprospatare verticala de 30Hz – 78 Hz pe un monitor de 144Hz, fiind destul de standard pentru monitoarele mai noi, iar pretul este un bonus.
Pentru exemplificare am pus mai jos cateva dintre testele video efectuate monitorului, in conditii de apartament, caci cele de laborator ar fi cu totul altceva.





 

Views: 0

Lasă un răspuns