Matei Păun, Black Sea Fund: Prea mulți oamenii se gândesc la munca de investitor ca fiind o muncă bazată mai ales pe Excel-uri și pe formule
Majoritatea oamenilor nu cunosc și nu înțeleg munca unui investitor, mare parte din aceasta constând în a contrui relații cu oamenii. Foarte mulți cred că munca investitorilor se bazează doar pe cifre, însă partea de cifre și Excel poate înseamna doar 25% din ceea ce face un expert în investiții, spune Matei Păun, partener fondator a fondului Black Sea Fund și specialist cu peste 20 de ani de experienţă în domeniul investiţiilor.
Matei Păun va vorbi despre ce înseamnă munca de investitor, dar și despre ce înseamnă eșecul joi, 24 noiembrie, de la ora 19.00, în cadrul celei de-a XV-a ediție Fuckup Nights Bucharest, eveniment care schimbă perspectiva despre eșecurile și erorile profesionale.
Evenimentul va avea loc la Refugiu Urban – Palatul Universul. Biletele la eveniment sunt disponibile pe Eventbook și în rețeaua Iabilet. Evenimentul se va desfășura în format hibrid.
Opinie Matei Păun – despre ce înseamna să fii investitor, cum alegi investițiile, dar și despre eșec
“Oamenii nu cunosc și nu înțeleg munca psihologică pe care o duce un investitor. Foarte mult din munca unui investitor constă în construirea de relații cu oamenii. Iar aceasta chimie, această magie, nu se regăsește în niciun Excel. Cred că prea mulți oamenii se gândesc la munca de investitor ca fiind o muncă bazată mai ales pe Excel-uri și pe formule. În realitate, acest din urmă aspect nu reprezintă mai mult de 25%. Inteligența emoțională e mult mai importantă pentru succesul activității unui investitor. Excel-urile nu sunt greu de făcut, oricine poate popula un tabel cu cifre și calcule.
Astfel, ca investitor, trebuie să știi să-i motivezi pe oameni să-și asume anumite cifre, ținte sau provocări. De asemenea, trebuie să știi să-i susții, să-ți asumi rolul unui antrenor, să-i asculți, să înțelegi ce ți se spune și ce nu ți se spune și să ai o comunicare cât mai onestă, fructuoasă și utilă, să înțelegi unde are antreprenorul nevoie de susținere, de ajutor, unde trebuie întărit. Degeaba ai un Excel bun, dacă nu ai capacitatea să-i motivezi pe oameni să-l implementeze, să înțelegi când apar deviații, să-i susții. Când lucrurile nu stau bine, e important să nu te superi, să nu dai cu pumnul în masă, ci să vii cu empatie, care te ajută să înțelegi mai bine și să vii cu soluții aplicate. Astfel se creează încredere, care conduce la o comunicare onestă, sinceră.
Un bun investitor îmbină gândirea rațională, ancorată în realitate cu cea emoțională, mai soft. Și cred că puțini reușesc asta, majoritatea investitorilor de obicei sunt mai ancorați pe partea cantitativă – care are un rol important, desigur, dar rolul acesta este mult mai limitat. Aș zice că este important ca un investitor să stăpânească bine ambele zone și să se poată poziționa cât mai onest și mai obiectiv la proiectele, parteneriatele și relațiile pe care le are, pentru a veni cu idei, feedback și soluții utile, care pot duce la acțiune. Iar pentru asta e nevoie de multă autenticitate și independență – trebuie să poți să te detașezi și să te privești pe tine însuți de afară. În esență, vorbim despre latura umană a lucrurilor, care nu poate lipsi din activitatea unui investitor.
De fapt, aceste doua aspecte sunt cele la care ne uităm și când facem o investiție: partea cantitativă constă într-o analiză teoretică a situației, iar cea emoțională se referă la echipa de antreprenori. Practic, ne uităm ca echipa să fie formată din oameni echilibrați, cu care investitorii să poată trece printr-o furtună.
În meseria aceata ce este frumos este mai ales munca cu oamenii. Mie imi place să lucrez cu antreprenorii, iar bucuria este să reușesc să le dau aripi – să dau aripi oamenilor, proiectelor sau inițiativelor. Eu cred că problema principală a românului este frica, pe care trebuie să învățăm să o depășim. Iar pentru a face asta, trebuie să învățăm să acceptăm riscurile. Orice succes este construit pe acceptarea ideii că riști și că s-ar putea să-ți iasă, să nu-ți iasă cum vrei, sau să nu-ți iasă deloc. În general, oamenii au o problemă cu eșecul și cu ideea de a nu reuși sau de a fi arătați cu degetul. În România, stigma aceasta este chiar mai mare decât în alte părți. Prin urmare, este important să ne raportăm corect la eșec, pentru că dacă ne raportăm corect la eșec, putem să-l acceptăm și să-l depășim. Implicit, așa ne va fi mai ușor să ne asumăm riscuri.
Pe mine eșecul m-a învățat că face parte din viață, că fără eșec nu ar exista succes, că eșecul e cea mai bună lecție. Eșecurile prin care am trecut au avut impact constructiv asupra filosofiei mele de viață. În mod clar, eșecurile au avut un rol important în a-mi descoperi smerenia și limitările, pe care orice om le are, precum și reziliența, convingerile. De exemplu, eu cred că reziliența ține de perspectivă, de cum te raportezi la lucruri, iar asta depinde de context. E important să te raportezi corect la ceea ce ți se întâmplă. Pierdem din reziliență când pierdem din context. Și atunci nu ne mai raportăm corect la o problemă și ne ia valul, nu ne mai simțim stăpâni pe ceea ce se petrece. Dacă ne-am gândi la o analogie cu marea, ca să poți naviga trebuie să fii conștient de unde te afli în spațiu, trebuie să nu te păcălești, pentru că păcăleala te duce la moarte. Nu te poți raporta incorect la o furtună. Iar pentru toate acestea e nevoie de smerenie.
În general abordarea mea despre eșec este pozitivă, îmi trezește empatia și mă incită la curiozitate. Mereu caut să văd ce putem învăța din ce s-a întâmplat. O experiență trăită de altcineva poate fi la fel de plină de învățăminte ca o experiență trăită de tine”.
Matei Păun este un specialist cu peste 20 de ani de experienţă în domeniul investiţiilor, până acum fiind implicat în zeci de tranzacții. Din 2018 este cofondator al Black Sea Fund, fond de investitii axat pe tranzacții cu IMM-uri din România. În 2005 a fondat BAC Investment Banking, o firmă de investment banking axată pe fuziuni și achiziții și atragere de capital. În prealabil, a ocupat diferite roluri, printre care cel de CEO la DNT, un furnizor de servicii de internet de top, a fost director la Financial Advisory Services, Deloitte și director general al Regent European Securities. Matei a studiat la Trinity College din Connecticut.
El va vorbi în cadrul Fuckup Nights Bucharest alături de Andreea Moldovan – Owner Pastry Chef la Love you Choux & Livrez Fericire, Dr. Mihail Pautov – medic specialist, chirurg și gazdă a emisiunii Medicool și Andreea Runceanu – violonistă la Amadeus Electric Quartet.
Evenimentul va avea loc joi, 24 noiembrie, începând cu ora 19:00, la Refugiu Urban – Palatul Universul. Biletele la eveniment sunt disponibile pe Eventbook și în rețeaua Iabilet. Evenimentul se va desfășura în format hibrid.
Views: 7