LG Velvet – review pentru cei interesati

Sunt absolventul uneia dintre cele mai dure si precise facultati din Politehnica romaneasca, Electronica si Telecomunicatii, care inainte de anii 2000 chiar isi facea treaba in mod onest fata de absolventi. Nu puteai absolvi de acolo, doar pentru ca erai prezent, sau nu, la ore. Teoria era foarte dura si necesita ore intregi de concentrare / studiu si lupta cu tine insuti. Era pe atunci o materie: Masurari electrice si electronice, unde cu greu puteai sa intelegi ceva, si sa rezolvi probleme teoretice. Si da. Profesorul era un dur.

Dupa ce am facut toate cursurile si laboratoarele, care nu erau atat de simple, pentru ca situatiile nu erau reproductibile. Dupa ce am promovat cu note nu prea mari la acea materie, pentru ca multe lucruri nu capatau sinapse, intr-un timp atat de scurt. Iata ca la examenul de absolvire, tocmai profesorul dur in aparat matematic si experimente de laborator, ne-a spus niste lucruri. „Oricat de bine ai masura niste parametri si oricat de precis ai calcula, viata reala nu te ajuta sa nimeresti mereu peste aceleasi formule de rezolvare”.

De aceea, mai mereu imi este greu sa concluzionez, intr-un review, chiar daca produsele actuale sunt cu mult mai precise, decat acelea din trecut, insa, si modul lor de exploatare este cu mult mai dur.

LG Velvet, primit intr-un program de testare national serios, Orange Smartphone Tester este un terminal care a fost testat cu siguranta in laboratoarele coreene, cu aparate dedicate. Insa, atunci cand terminalele ating „mana si limba” jurnalistilor tech, ar trebui sa fie cosmic de bune, pentru a multumi ideile teoretice si economice, citite de prin materialele de marketing. Pana la urma pe langa partile de aspect care sunt extrem de atractive trebuie sa vedem ce primim de la o astfel de minune tehnologica.

Pana la urma terminalele sunt la fel de pamantene ca si noi, oamenii. Trebuie sa le acordam clementa, atunci cand sunt la inceput de drum si trebuie sa le lasam sa creasca si sa se dezvolte ca si produs, si mai ales sa le protejam, atunci cand le cumparam, pentru a le asigura o viata cat mai lunga, chiar daca ne mai si plictisim uneori. De aceea, imi este greu sa presupun cum va functiona produsul peste o luna si cum va fi achizitionat acesta de la un magazin. Nu ma pot referi decat la acest punct zero, adica asa cum il folosesc / testez eu, acum. Impresiile mele nu pot fi decat subiective si la momentul acesta, insa incerc sa observ cat mai multe fara a ma lasa influentat.

Ca sa fiu in pas cu moda zilei din online am adaugat si cateva dintre ideile de review in clipul meu de pe YouTube.

LG Velvet a fost testat de catre mine, in ceea ce inseamna interactiunea umana, pentru ca altfel as avea nevoie de un laborator de incercari si masuratori pe care cu siguranta niciunul dintre cei care scriem despre acest subiect nu ni le-am putea permite. Tinand cont ca numai un Tester de baza in GSM denumit „Go No Go” ar costa minim 20000 de Euro la SH, consider ca ceea ce se invarte in jurul asaziselor masuratori / teste care se fac, sunt pur si simplu niste evaluari subiective.

Sincer pe mine LG Velvet m-a facut sa ma simt foarte bine, si sa imi doresc sa il am, chiar si atunci cand l-am utilizat in situatia, in care nu a primit inca toate actualizarile. Este un „punct zero”, de la care voi porni evaluarea de mai jos.

In primul rand atunci cand pornim o evaluare trebuie sa vedem la ce generatie de terminale ne referim. Aici este vorba despre un terminal ce ar trebui sa functioneze in reteaua 5G. Nu pot sa dau un raspuns precis, pentru ca terminalul primit nu este inca activat sa functioneze in retele 5G, ci urmeaza sa primeasca. Va fi activat ulterior, cel mai probabil printr-un update de soft.

Partea constructiva legata de procesorul, despre care am mai discutat intr-un review anterior, platforma mobila Qualcomm® Snapdragon ™ 765G ce reuneste 5G si AI pentru a alimenta experiente de nivel premium pentru utilizatorii de gaming globali, inclusiv jocuri 5G la viteze multi-gigabit si selectarea functiilor Qualcomm® Snapdragon Elite Gaming ™ precum si asistenta pentru toata durata de viata a bateriei. Procesorul este principala garantie ca acest terminal va functiona si in retele 5G, dupa primirea update-ului.

Desi in pagina de prezentare a celor de la Orange aici nu este specificat explicit, decat conectivitatea in retele 5G, cred ca este o eroare sau poate doar o ambiguitate, pe care ar trebui s-o corecteze. Pentru ca terminalul este functional in toate celelalte retele, si anume:

Technologii GSM / HSPA / LTE / 5G
Benzile 2G GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 – SIM 1 & SIM 2
Benzile 3G HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
Benzile 4G 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 17, 20, 28, 32, 38, 39, 40, 41
Benzile 5G 1, 3, 28, 78 SA/NSA
Viteze HSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE-A (5CA) Cat16 1000/75 Mbps, 5G 2Gbps

Spun aceste lucruri, pentru ca de curand am fost la munte, sub Crucea de la Caraiman, adica tocmai acolo unde pe harta de acoperire Orange apare acoperire 4G+. In articolele de marketing se spune ca 4G+ prinde pana la 500 Mbps, in harta ORANGE apare un 284,4 Mbps. Iar pentru un localnic poate deveni o dilema in a-si cumpara, sau nu un, terminal, care este 5G din materialele expuse in magazinul online.

Raspunsul este din fericire DA, pentru ca terminalul „stie” sa se conecteze asa cum era de asteptat cu toate tehnologiile. Astept si modificarile necesare in pagina de prezentare a produsului, pentru ca treaba sa fie oabla.

In rest despre configuratia hardware pot spune prin comparatie cu alte produse similare ca pret, ca este cam cazon. Fiind un terminal destinat iubitorilor de gaming poate s-ar fi simtit utilitatea unei memorii de lucru mai mari de 6 GB pentru ca toata lumea sa fie multumita. Tinand cont ca si iubitorii de videoclipuri 4k ar fi vrut o memorie mai mare de 128 GB, macar acolo coreenii au prevazut cardul microSD suplimentar de pana la 2 TB cu care situatia poate fi rezolvata in mod onorabil. Era de asteptat ca 765G sa fie asociat cu un GPU 620, pentru ca merita.  Mai jos am pus si Benchmark-urile cu care am verificat configuratia si performantele materializate in capturile de mai jos.

CPU-Z

AIDA 64

3D Mark

Geekbench 5

Concluzia in urma citirii acestora este ca avem de-a face cu un terminal mediu ca performanta hardware, in jurul sistemului de operare Android 10, si interfetei LG UX 9, iar acest lucru se cunoaste in cateva ipostaze.

Experienta de joc este sporita de niste difuzoare grozave, pe care nu le veti gasi pe toate telefoanele, dar LG ofera audio 3D, care este surprinzator de bun.  Ceea ce LG nu face atat de bine sunt animatiile din jurul interfetei telefonului (UI). Lucruri precum folderele sunt destul de lente pentru a se deschide. Au o deschidere relaxata, care provine din personalizarile LG ale sistemului de operare Android / Google, mai degraba decat din lentoarea hardware-ului. Unii producatori vizeaza agresiv rapiditatea in timp ce LG este putin mai lent dar probabil si mai sigur. Ceea ce obtineti si trebuie apreciat este un ecran frumos rafinat  pentru ca asta asta face cel mai bine LG, la urma urmei, intrucat este producator de panouri OLED – cu multa forta si culoare, datorita gamei dinamice ridicate (HDR). Se pare ca nu are suport Netflix HDR, dar YouTube a oferit continut HDR care se prezinta clar si stralucitor. Exista destula luminozitate pentru a sprijini acest lucru, reducand reflectiile pentru a ramane vizibile chiar si in conditii de lumina in aer liber. E mai bine asa pentru gaming.

Lumea care testeaza terminale LG Velvet in cadrul programului ar fi observat o anumita supraincalzire a carcasei exterioare. In acest scop am facut si eu testul cu cateva aplicatii de Benchmark (Antutu si 3DMark) ce simuleaza gamingul, dar si cu termometrul electronic pe functia „Surface temp”. Sincer nu mi s-a parut ceva deosebit fata de medie pe durata rularii. Am adaugat si masuratorile din interiorul capacelor, recte temperatura masurata la nivelul CPU / bateriei prin intermediul aplicatiilor si tot nimic deosebit.

Si pentru ca in ultima vreme suntem o natie de fotografi amatori in cautarea de pozitii inedite materializabile pe retelele de socializare, LG Velvet nu putea sa lipseasca din aceasta cerinta din popor. Pentru ca in ultima vreme omul pare mai interesat de cum arata lucrurile si mai putin de ceea ce pot acestea sa faca in realitate. Experienta de aceasta data este tripla. Adica:

Pe spate:

  • 48 MP, f / 1.8, 26mm (wide), 1 / 2.0 „, 0.8µm, PDAF
  • 8 MP, f / 2.2, 120˚, 15mm (ultrawide), 1 / 4.0 „, 1.12µm
  • 5 MP, f / 2.4, (depth)
  • video: 4K@30fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS

Pe fata:

  • 16 MP, f/1.9, 29mm (standard), 1/3.06, 1.0µm
  • video: 1080p@30fps

Matricea camerei consta dintr-un senzor principal de 48 de megapixeli, care poate filma videoclipuri 4K la 30 fps, un senzor de adancime secundar de 5MP si un ultrawide de 8MP binevenit. Cand vine vorba de aparatul foto, puteti vedea cu adevarat plecarea din pozitia-pilot, LG oferind o camera destul de simpla. Exista trei camere pe spatele Velvet, desi una dintre aceste camere este un senzor de adancime, pentru a aduce abilitati de estompare a fundalului bokeh in modul portret. In unele moduri, pentru a utiliza modul portret pe camera din spate, capteaza date din ambele camere, realizeaza o harta de adancime si apoi aplica modul portret selectat.

In timp ce modul portret este destul de bun pentru a detecta marginile, aplicarea acestor efecte este destul de lenta, ceea ce este probabil o reflectare a hardware-ului de baza al acestui telefon.

Nu exista obiectiv de zoom pe Velvet LG. O apasare in cautare va baleia intre 1.0X, 2.0X sau 0.5X, cu 2.0X un zoom digital de la camera principala. In general, exista zoom digital de 10X, dar odata ce ati ajuns la 10X, apare mai mult ca o pictura decat o fotografie,

Revenind la camera principala, este un senzor de 48 de megapixeli, cu care LG foloseste pixeli pentru a va duce din rezolutia nativa inapoi la 12 megapixeli. Acest lucru este folosit in toate modurile, cu exceptia cazului in care treceti manual la „48MP 4: 3” care este disponibil in selectorul de raporturi de aspect. Asa cum se intampla adesea, fotografiile de 48 de megapixeli sunt putin mai intunecate decat cele de 12 megapixeli. Intr-adevar, poate capta mai multe detalii, dar nu puteti face multe. Teoretic puteti decupa si face zoom apropiat pentru a pastra detaliile, dar nu putem vedea cine s-ar deranja sa faca asta cu un telefon. Rezultatele camerei sunt bune in general; avand in vedere conditii bune de iluminare, veti obtine cateva fotografii frumoase, desi in conditii mai luminoase poate fi putin plat daca nu utilizati AI-ul. Pe fata video exista suport pentru captura video 4K, dar aceasta dezactiveaza stabilizarea imaginii, care este altfel foarte eficienta in modul Full HD. Exista, de asemenea, cateva optiuni de captare audio interesante, inclusiv ASMR hiperrealista si o optiune de bokeh vocala care focalizeaza imaginea.

Desigur avem parte si de clipurile video pe timp de zi si pe timp de noapte.

Referitor la consumul de energie sau cum se spune in specificatiile tehnice autonomie LG Velvet isi pierde numarul de cicli de incarcare / descarcare de atatea ori cat nu faceti o incarcare maxima a acumulatorului Litium Polymer cu o capacitate de 4300mAh si duce practic la o degradare in timp. Incarcarea este o adevarata placere pentru ca are sistemele: Fast charging 25W, Fast wireless charging 9W, Quick Charge 4.0+, USB Power Delivery 3.0 sisteme reintalnite la terminalele de tip flagship. Mai jos rezultatele masurate cu aplicatia Accu Battery ne arata faptul ca putem sa ne declaram multumiti. Invatatura este: Fratilor incarcati la maxim de fiecare data telefonele daca vreti sa le utilizati cat mai mult timp la capacitate optima fara a mai trece pe la service.
In general, LG Velvet are o durata de viata a bateriei similara cu majoritatea smartphone-urilor cunoscute, prin faptul ca va dura toata ziua, dar probabil ca o vei incarca in majoritatea noptilor, cu exceptia cazului in care esti foarte conservator. Nu este un lucru rau, ci doar ca, in acest caz, renuntarea la hardware-ul de top nu aduce cu sine economii mai mari de autonomie a bateriei de tipul celor pe care le-am vazut pe unele dispozitive mai accesibile. Incarcarea nu este cea mai rapida, deoarece LG foloseste standardul Quick Charge 4+ de la Qualcomm. O incarcare completa dureaza in medie doua ore.
De asemenea, beneficiaza de o lista de caracteristici puternice. Incarcarea wireless, de exemplu, o clasificare IP si un jack pentru casti, toate acestea il fac o aparitie binevenita. LG a imbracat gama medie cu catifea si este un prim pas bun care se simte mult mai distinct decat oricare dintre dispozitivele emblematice recente ale marcii.

Views: 3