Lenovo Moto Z o relansare spectaculoasa la review

Nu sunt jurnalist tech si nici nu am aceste pretentii sau veleitati. Provin din grupa celor, deja mai putini, ramasi in Romania, din generatia mea, care au facut o facultate tehnica, cu simt de raspundere, din ramura tehnologica de varf, Electronica si Telecomunicatii, dar si cu o diploma de inginer de sistem. Am evoluat timp de 30 de ani, impreuna cu majoritatea tehnologiilor de varf ale vremii, in contact direct, pe la diferite companii de elita, si am simtul practic dobandit, fiind un observator. Legat de obiectele, care tot apar pe piata si ne fac viata mai placuta/sau nu, intr-o permanenta evolutie, incerc sa imi creez o opinie proprie, si de aceea, le primesc la teste.

Pot sa spun de ce, fabricantii au virat spre o anumita solutie tehnica. Pot spune ca, niciodata, nu este usor sa proiectezi un produs electronic, care, sa fie perfect, tinand cont si de cat se investeste in proiectare, productie si marketing. Nu toate produsele, care au dat chix pe piata, au fost si slabe, ci in mare parte, s-a creat o imagine deformata si deformanta. Pozitia normala, este intotdeauna, cea constructiva, echilibrata, si nu cea care mutileaza munca unor colective, care, uneori isi dau viata pe platformele de proiectare.

Am deschis ochii in mobilitate acum doua decenii, impreuna cu compania Nokia. Insa, pot spune cu mandrie, ca am crescut impreuna si cu celelalte produse ale competitorilor sai, de la care am acumulat cele mai bune idei constructive, pe care am si avut posibilitatea sa le pot verifica in laborator, dar si in practica.

Fiecare dintre acesti competitori, si-au imprimat pe piata, propria amprenta si personalitate, si de aceea le sunt recunoscator, tuturor. Si acum, imi aduc aminte de proiectul DCS 1800, de la Cosmorom, in care am fost implicat direct, si primele terminale Motorola StarTac, pe aceasta platforma de functionare. Erau niste terminale, care functionau perfect pe partea de RF/audio, dar, care aveau ceva probleme, cu bateria si carcasa. Producatorii incercasera sa solutioneze aceste probleme, cu o baterie externa, aplicata pe conectorii externi, de carkit, prin care, sa suplineasca lipsa de energie, si practic, au rezolvat in mod elegant, aceasta problema de utilizare. Cu carcasa, este vorba despre balamaua si flex-ul de trecere intre display si placa de baza, a fost o perioada, in care se inlocuiau gratuit in service, insa, ulterior, cand carcasele si-au terminat stocul, practic a aparut pe piata un alt model, care i-a luat locul.

Motorola a fost mereu o companie, care a excelat in partea de RF (radiofrecventa), pentru ca, a dezvoltat produse specifice, de o calitate foarte buna, pornind de la clasa militara. A vandut nenumarate patente si a fost in varful prototipurilor tehnologice, datorita echipei talentate de R&D.

De ce am facut aceasta introducere? Pentru ca Motorola pare a fi renascut, prin acest elegant produs, varf de gama, care, s-a dovedit a fi Moto Z, de data aceasta sub brandul Lenovo. Produsul a evoluat frumos si cu siguranta, va recastiga piata.

DSC00112

Am primit un sample de la Lenovo, pe care l-am avut, o perioada de timp, un pic cam meschina, fata de ceea ce mi-am propus initial, sa fac cu el. Insa, cat l-am avut, am fost de-a dreptul impresionat de calitatile acestuia, atat la interfata cu utilizatorul, cat si la capabilitatile tehnologice, cu toate ca, nu am putut sa patrund in rarunchii interiori, ai terminalului, din motive obiective, iar, perioada de teste, s-a dovedit extrem de scurta, pentru, a putea trage o concluzie, din tot sufletul.

De asemenea, nu am primit toate modulele Moto Mods, pentru a putea fi convingator. In toate cele ce vor urma, m-am multumit si cu atat, tinand cont ca, am fost invitat la evenimentul de lansare, cu care v-am tinut la curent, pe grupul meu de Facebook GADGETARUL ROMANdar si in articolul de lansare, pe care l-am scris aici.

Moto Z este un Android 7.0 Nougat, dar care se misca foarte bine si isi face treaba, asa cum si-ar dori orice impatimit de terminale, si a ramas un device Google, fiind pregatit pentru Daydream by Google™. De aceea, dintre toti utilizatorii cu care am discutat, despre acest terminal, nu s-au aratat multi critici, ci mai degraba, mai multi entuziasti. Printre cei din urma, fireste, si eu, iar, atunci, cand, am primit pachetul de vanzare, am purces la a fotografia tot setul gasit in cutie, doar asa, pentru cei interesati de continut.

Pentru ca, nu vreau sa ies din tiparele cu care v-am obisnuit pe blog, va pun la dispozitie galeria foto obtinuta in urma unboxing-ului.

Aici, pe langa terminalul unibody propriuzis de dimensiuni 153.3 x 75.3 x 5.2 mm, la numai 136 g, care are acumulatorul incorporat, apoi, incarcatorul foarte rapid la cei 5V / 3A, cu conectorul nedetasabil pentru date, modern, USB C, un adaptor de casti cu jack EAR 3,5 mm la USB C, dar de data aceasta fara casti, care vor trebui ulterior achizitionate. Regasim agrafa pentru acces la lacasul, care sustine cardul nanoSIM si/sau Dual nanoSIM, in combinatie cu cardul de memorie microSD, de pana la, atentie, 256 GB. As putea spune extrem de multumitor, pentru utilizator. Asa cum v-am mai spus, ceea ce ma surprinde in mod placut, reluarea ideii de acum aproape doua decenii, de la Motorola StarTac, de a atasa pe capacul din spate, utilizand niste conectori pre-determinati, impreuna, cu, un cadru lateral transparent, a unei unitati de energie suplimentare, ce va functiona in calitate de incarcator extern, denumita Incipio off GRIDTM Power Pack, de capacitate 2200 mAh, pe langa acumulatorul din dotare de  2600 mAh, cu tehnologie de incarcare rapida Turbo Power, care, si asa mi s-a parut a fi de un asteptat ajutor, cu cele aproape 2 zile de functionare, chiar daca, acest lucru inseamna o majorare a grosimii initiale. Distractia aceasta, va duce aproape la dublarea functionarii, este deja un plus. Pe langa acestea trebuie sa remarcam capacul magnetic de protectie, (de culori: negru/gri, negru/rose auriu, negru/auriu, alb la alegere), situat pe partea dorsala, care se aseaza perfect pe pozitii, fara ca utilizatorul sa aiba vreo dificultate cu centrarea. Pentru ca proeminenta asigurata de camera principala, nu lasa posibilitatea de a gresi pozitionarea. Nici aici Lenovo / Motorola nu a facut rabat de la bunul gust, convingandu-ma de frumusetea modelelor de capace de spate, cu care s-a etalat. In rest pachetul contine manual de utilizare dar si certificat de garantie ceea ce era de asteptat, ca il va avea in mod cert, tinand cont de cerintele legislative romanesti.

Ce m-a mai impresional extragandu-l din cutie, a fost bineinteles, chiar terminalul insusi. Se cunoaste ca prin forma sa, nu este altceva, decat un Moto cu trasaturile de familie, dar de inalta clasa, pentru ca, are o grosime pe care nu am mai intalnit-o, de numai 5.2 mm. Este o noutate inclusiv cu conectorul magnetic de pe spate, pe care nu l-am mai reintalnit pe la alte modele de smartphone, sau la alti producatori. Cu toate acestea poate fi considerat si o dificultate pentru eventuale contacte cu lichide sau chiar si mecanice cu obiecte dure. Terminalul construit de data aceasta, are o aliura combinata din metal, adica aluminiu, si sticla cu colturile rotunjite si marginile curbate simetric, decupate numai de butoanele mecanice plasate lateral, adica unul metalizat de power on /off /standby, si alte doua pentru volum +/-, sus, accesul cu cheita la microSD si nanoSIM, si orificiul microfonului de compensare audio, jos orificiul pentru conectorul USB C, pe partea de fata jos senzorul de amprenta pentru blocarea/deblocarea terminalului, camera de fata, de 5 MPx, f/2.2, 1.4 µm pixel size, LED flash, 1080p, orificiile pentru microfon, si casca audio dupa un decupaj reliefat, care are are rolul de a spatializa auditia. Pe partea din spate fireste camera 13 MPx, f/1.8, 2160p@30fps, 1080p@60fps, HDR, laser autofocus, OIS, dual-LED (dual tone) flash si conectorul magnetic.

Pentru ce aceasta licenta constructiva? Exact pentru acea modularitate, cu care Moto ne-a avertizat cu ceva vreme in urma. Conectorul magnetic va asigura acea interconectare, modulara, Moto Mods: Modulul Incipio off GRIDTM Power Pack pentru incarcare suplimentara, JBL SoundBoost, speaker pentru fidelitatea sunetelor si volumul necesar unei auditii de calitate, Insta Share Projector, pentru a putea vizualiza pe un ecran exterior proiectia generata de video, initiat de pe terminal, HasselBlad True Zoom, o camera foto de calitate mai buna, ce poate fi prinsa tot magnetic de partea din spate. Tot atatea functii de care utilizatorul poate beneficia avand in centru Moto Z si niste magneti puternici, care vor sustine pe pozitie, modulele proiectate.

Terminalul este de fapt un phablet prin dimensiunea ecranului sensibil capacitiv AMOLED, cu 16 milioane de culori, rezolutie 1440 x 2560 pixeli (~535 ppi). Datorita dimensiunii de 5.5 inchi, ofera domenii de vizibilitate si contrast extrem de apropiat gusturilor mele, chiar de sub sticlele de consistenta durabila, Corning Gorilla Glass 4, pe care, nu am incercat mai mult, si nici nu am reusit sa le afectez integritatea, in vreun fel. Nu am efectuat masuratori colorimetrice, insa, comportamentul este apropiat ochiului, atat pe timp de zi, dar, si pe timp de noapte.

Configuratia hardware si firmware este una de top cu chipset Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 Quad-core, CPU (Quad-core 2×1.8 GHz Kryo si 2×1.6 GHz Kryo), 64bit, tehnologie 14nm, 4GB RAM, LPDDR4 Dual-Channel, 1866MHz, memorie interna de 32/64 GB, eMMC 5.1, intregita cu cardul extern microSD, pana la 256 GB, GPU Adreno 530, se inscrie foarte bine, in ceea ce stie acest terminal sa realizeze.

Asa cum v-am obisnuit pentru XT 1650, codul de fabricatie a lui Moto Z, imi place sa cuantizez in Benchmark-uri, cu aplicatii download-ate de pe Google Play: Aida 64, CF-Bench, AnTuTu, cu care am avut placerea, sa subliniez diferentele, exact, dupa actualizarea software, ce s-a consumat in timpul testelor, a fost o ocazie buna sa vedem cum cresc scorurile si clasificarile, asa cum vedeti mai jos.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sunt sigur ca cifrele nu v-au impresionat, insa, ceea ce trebuie sa ma credeti, pe cuvant, este experienta de utilizare, care este una foarte buna. Personal, imi place sa utilizez Moto Z, pentru ca, pe langa faptul, ca se simte foarte bine in mana mea, Androidul ruleaza foarte bine in spatele aplicatiilor ce merg, ca unse, dupa principiile constructive, pe care, le are deja de la Google. Nu ai ce sa reprosezi, ceea ce se intampla, atunci, cand, ataci instructiunile / aplicatiile zilnice, fie ca apelezi si iti contactezi interlocutorul, recunoscandu-i imediat vocea, emailul personal, ce te va duce imediat in corespondenta cu viteze 4G, joculetele ce se pot zbengui in voie, in cei 4GB de memorie, vizualizarea de clipuri ce vor intra in incaperea ta prin culori si sunete cristaline. Per total, este de bine, desi, nu este un brand, la care, inainte de teste, te-ai fi gandit ca, in zilele noastre, iti va aduce atat de multa calitate.

Daca lucrurile astea se intampla, se datoreaza faptului ca, s-a lucrat la partea de hardware, este unanim recunoscut.

In schimb si la partea de RF a ramas obisnuinta de a avea unele dintre cele mai moderne conexiuni: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot, Bluetooth v 4.1, A2DP, LE in ceea ce inseamna local.

Dar si in retele mari: 2G: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900; CDMA 800 / 1900; 3G: HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100; CDMA2000 1xEV-DO; HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100; 4G: LTE banda 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 13(700); cu viteze pe date: HSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE-A (3CA) Cat9 450/50 Mbps, EV-DO Rev.A 3.1 Mbps; HSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE-A (2CA) Cat6 300/50 Mbps. Aceste capabilitati RF arata ca, Motorola se mentine traditional, in categoria de leader actual, si, este inca, unul foarte bun, daca luam in calcul si modul in care se realizeaza aceste conexiuni.

Camerele foto sunt senzitive la lumina unde realizeaza foto foarte corecte, insa, nu tot atat de performante in intuneric. Cu toate acestea sunt multumit de fotografiile ce le-a realizat in calitatea mea de amator, unde setarile sunt pe automat, si practic, in functie de senzorii aparatului, deciziile nu imi apartin. Interesant si blitzul de pe fata, cred ca este primul terminal la care vad asa ceva, dar, dupa parerea mea personala, nu mi se pare o idee prea buna, atat timp, cat, va orbi utilizatorul, la fiecare captura de noapte. In rest veti regasi toate setarile manuale necesare pentru un impatimit de fotografie, insa, la nivelul performantelor unui telefon, care iata totusi, ca, are sistem OIS, adica, stabilizare a imaginii, ceea ce nu veti putea intalni, la prea multe terminale.

Galeria foto ca de obicei sta spre exemplificare.

Video

Per total terminalul isi merita banii, fireste, pentru segmentul sau de piata, si mi se pare un pas mare inainte, realizat de companie, prin comparatie, cu seria deja veche, de anul trecut. Sunt sigur, ca, se vor deschide cai noi, pentru produsele viitoare, pornind de la aceasta platforma, avand in vedere, si, linia, pe care o da Lenovo, si prin celelalte produse. Modularitatea, de asemenea, s-a dovedit a nu fi doar o schita pe hartie, ci, chiar o posibilitate practica, pentru un utilizator, de a-si putea construi singur, calitatea de configuratie, pe care si-o doreste, dar, in functie de bugetul avut la dispozitie.

Views: 0

Lasă un răspuns