În dimineața de Anul Nou, o ciorbă este ca un cadou

Petrecerea de Revelion încheie anul cu distracție, cu focuri de artificii, cu muzică, dans și, bineînțeles, mese îmbelșugate. Poate chiar exagerat de îmbelșugate… Bucătăriile sunt ca sub asediu în zilele premergătoare sfârșitului de an, gospodinele întrecându-se în prepararea celor mai sofisticate antreuri, celor mai fragede, aromate și spectaculoase fripturi și celor mai irezistibile prăjituri. Se mănâncă mult, se mănâncă preparate grele și consistente. Și poate că niciun invitat n-ar îndrăzni să spună, spre dimineață, că după o așa luptă cu platourile ar merge o… ciorbă! Ei bine, da, o ciorbă este perfectă după un asemenea festin. Amintiți-vă de celebra ciorbă de potroace de după o petrecere de nuntă, cât de așteptată este și cât de bine-primită. Exact același lucru este și după Revelion!

Desigur, după o petrecere sclipitoare cum este cea de Anul Nou, chiar și ciorba trebuie să fie mai… festivă. Cum ar fi una de curcan sau de găină, îmbogățită cu inconfundabila savoare pe care o dă Vegeta Gust de Găină.  Că de carne de porc toată lumea este sătulă… 

Rețeta de ciorbă pe care o propunem este una rafinată, cu o textură cremoasă și arome bogate. O puteți prepara fie din curcan, fie din găină și vă garantăm că va fi surpriza plăcută a finalului petrecerii celei mai lungi nopți a anului.

Ai nevoie de: 1kg carne de curcan sau găină (preferabil piept sau pulpe), o linguriță de sare, doi morcovi tăiați rondele subțiri, un păstârnac mic tăiat cubulețe, o țelină mică tăiată în cuburi fine, un cartof dulce mic, o ceapă tocată fin, 200 g mazăre congelată, 150 g ciuperci champignon sau de pădure feliate, 2-3 buchețele de conopidă (opțional); pentru aromă – două gălbenușuri, 200 ml smântână pentru gătit (cu 30% grăsime), o lingură unt, două lingurițe boia dulce de ardei, zeama de la 1-2 lămâi (după gust) sau Vegeta Borș cu Smântână, o legătură leuștean proaspăt tocat, o legătură pătrunjel proaspăt tocat, piper proaspăt măcinat.

Cum se prepară

Se pune carnea într-o oală mare cu doi litri de apă rece și sarea. Se lasă să fiarbă și se îndepărtează spuma, pentru un lichid clar. (Se fierbe la foc mic timp de 1-1,5 ore, până când carnea este fragedă.)

Într-o tigaie, se încălzește untul și se călesc ușor ceapa, morcovii, păstârnacul și țelina timp de 5 minute, până devin ușor aurii. Se adaugă boiaua dulce și se amestecă bine.

Se scoate carnea fiartă și se lasa să se răcească ușor, apoi se dezosează și se taie bucățile în cuburi mari. Se adaugă legumele sotate în oala cu supă și se lasă să fiarbă 15 minute. Se adaugă mazărea, ciupercile și cartoful dulce, lăsând totul să fiarbă încă 10 minute, până când legumele sunt gătite.

Într-un bol, se bat gălbenușurile cu smântâna și se adaugă treptat un polonic din ciorba fierbinte, pentru a tempera amestecul. Se toarnă încet acest amestec în oală, amestecând continuu, astfel încât să se obțina o consistenta cremoasă.

Se adaugă zeama de lamiae sau plicul de borș, ajustând aciditatea după gust, si se adaugă 1 – 2 linguri de Vegeta Gust de găină, pentru a-i oferi ciorbei intensitate și personalitate. Se condimentează cu piper proaspăt măcinat și, dacă mai este necesar, sare. Înainte de servire se presară leușteanul și pătrunjelul tocat, pentru un plus de prospețime. Ciorba se servește fierbinte, cu crutoane aromate cu usturoi. 

Views: 6

Lasă un răspuns