În 2022, membrii TechAngels au investit 5,679 milioane de euro, 50% runde noi și 50% runde follow on

  • Investițiile totale anuale au fost cu 36% mai mici decât în anul record, 2021
  • Față de 2020, invesțiile au fost cu 41% mai mari, în linie cu cele pre-pandemie
  • 1,023 milioane de euro investiții în trimestrul al patrulea al anului 2022, un trimestru modest, față de începutul anului, confirmând impactul războiului din Ucraina asupra pieței
  • Au avut loc pitch-uri cu 100 de startup-uri, dintr-un total de peste 150 de startup-uri evaluate și investiții în 17 dintre acestea
  • Investitorii au optat în majoritate pentru 50% runde follow on, 50% investiții noi
  • 53% din investorii membri ai grupului au fost activi, 48% au amânat noile investiții în 2022

Investițiile cumulate, realizate de membrii TechAngels, cea mai mare rețea de investitori de tip angel din România, în cursului anului 2022, s-au ridicat la 5,679 milioane de euro, din care 1,023 milioane au fot investiți în ultimul trimestru. Suma reprezintă o scădere cu 36 % fată de anul record 2021, când investițiile au fost de aproape 9 milioane de euro, dar înregistrează o creștere cu 41% față de 2020.

„Analiza datelor pentru întreg anul confirmă impactul războiului din Ucraina asupra sentimentului general al pieței. Trimestrul întâi al anului anunța un posibil nou an record, investițiile depășind 2,5 milioane de euro dar, din păcate, starea de incertitudine și presiunile economice care au urmat declanșării conflictului au dus la o încetinire a ritmului de investiții. Este de remarcat și faptul că impactul pandemiei se resimte și el, în continuare. Una din explicațiile posibile pentru numărul mai mic de noi soluții finanțabile este, printre altele, faptul că  în timpul pandemiei o parte dintre echipe au fost descurajate sau nu au mai putut să se dezvolte cum și-ar fi dorit” – arată Mălin-Iulian Ștefănescu, Președintele TechAngels.

20% din totalul membrilor TechAngels au investit în 2022 sume până în 25.000 de euro, 15% sume între 25.000 și 100.000 de euro, 10% au investit între 100.000 și 150.000 de euro și 8% sume peste 150.000 de euro, restul optând să nu investească în acest an.

Cei 129 de membri ai TechAngels au evaluat de la începutul anului peste 150 de startup-uri, din care au întâlnit în pitch 100 și au ales să investească în 17 dintre acestea. Investițiile realizate au fost fie directe, fie prin intermediul fondurilor de investiții sau al platformelor de investiții.

În total, TechAngels a contribuit cu peste 35 de milioane de euro la dezvoltarea ecosistemului tech local, în perioada 2017-2022.

Activitatea membrilor din 2022 a inclus și sesiuni dedicate startup-urilor din Ucraina și pitch-uri la nivel european, în cadrul Business Angels Europe, una dintre rețelele europene din care TechAngels face parte.

“În privința soluțiilor propuse, în topul anului 2022 au fost soluțiile pentru zona financiară, de la neo-bănci la soluții de management financiar (aprox. 11%), urmate de cele pentru segmentul sănătate (7%), cu diverse platforme de programare și asistență medicală, market place-uri specializate și soluții de tratament. Pe locul trei au fost soluțiile pentru HR (6%) – automatizarea recrutării, onboarding-ului, training, loializare”- detaliază Mălin Ștefanescu.

Tipul de soluții propuse este dificil de încadrat într-o singură categorie având în vedere faptul că există soluții combinate B2B și B2C, soluții care integrează și hardware specializat sau care adresează nevoile pe orizonatală, pentru mai multe industrii sau operațiuni. Acestora li se adaugă soluțiile pentru publicul larg, pe segmente, cum sunt viață activă/sport, asistență pentru administrarea casei și familiei, entertainment-muzica, ticketing, video etc.

Pentru acest an, aproximativ 50% din membrii TechAngels au declarat că își vor menține strategia de investiții orientată către susținerea startup-urilor în care au făcut deja investiții și spre startup-uri noi cu un produs minim viabil stabil și cu o minimă confirmare în piață/tracțiune.

În privința sfaturilor pe care membrii comunității le consideră importante pentru startup-uri și investitori, din sondajul intern realizat de TechAngels, se desprinde ideea ca startup-urile să aibă curajul unor soluții noi, să evite soluțiile de tip meme. Pentru investitori, sfatul ar fi ca aceștia să își facă conștiincios due dilligence și să nu “stea degeaba pe cash”, în sensul unei deschideri mai mari către noutăți.

Membrii TechAngels au susținut, în calitate de mentori și jurați, proiectele de accelerare și de dezvoltare a ecosistemului tech local, cum sunt How To Web, Techcelerator, Commons Accel, Next FinTech, StepFWD, Endeavor, RubikHub, Launch, în cadrul cărora au întâlnit alte peste 60 de startup-uri. Și la nivel internațional, membrii TechAngels au fost implicați în proiecte de creștere a comunității, cum sunt, spre exemplu, BigAngels Days sau evenimentele EBAN și BAE.

Despre TechAngels

TechAngels este un grup deschis de investitori privați interesați să susțină dezvoltarea start-up-urilor din domeniul tehnologiei din România și din regiune. În acest moment, asociația are un număr de 129 membri. Investitorii din grup sunt antreprenori sau specialiști din companii multinaționale, cu experiență extinsă pe piața din România și din întreaga lume, în planificarea de business, dezvoltarea de produse, abordarea piețelor, vânzări, marketing etc. În calitate de angel investors, membrii grupului asigură mentorat și consiliere pentru start-up-urile selectate. În portofoliul TechAngels se află până acum peste 240 de start-up-uri. Investițiile grupului în ecosistemul local de startup-uri au fost de aproximativ 35 de milioane de euro, în ultimii 5 ani.

Visits: 0

Lasă un răspuns