Huawei il premiaza pe Dr. Erdal Arikan, inventatorul codurilor polare, pentru dedicarea sa in explorarea si cercetarea fundamentala

Huawei a oferit un premiu special profesorului turc Dr. Erdal Arikan, inventatorul codurilor polare pentru tehnologia 5G, recunoscand contributia sa deosebita la dezvoltarea tehnologiei comunicatiilor. In cadrul ceremoniei, desfasurata la sediul central Huawei din Shenzhen, compania a mai premiat peste 100 de cercetatori si ingineri Huawei care lucreaza la standardele si cercetarea fundamentala.

Cercetarea fundamentala este esentiala pentru dezvoltarea industriei de profil. Descoperirile teoretice, adesea survenite dupa decenii de eforturi stiintifice concentrate, ajuta la directionarea progresului in domeniu. Cu tehnologia 5G deja la orizont, lucrarea despre coduri polare publicata de profesorul Arikan in 2008 a definit o abordare complet noua, cu scopul maximizarii ratei si fiabilitatii transmisiunilor de date. Codurile polare sunt prima schema mondiala de codare a canalului radio care ne aduc la pragul limitei lui Shannon (rata maxima la care informatia poate fi transmisa cu zero erori pe o anumita latime de banda). Codurile polare imbunatatesc semnificativ performanta de codare pentru 5G. In acelasi timp, ele reduc complexitatea design-ului si asigura calitatea serviciilor. In 2016, 3GPP (institutia internationala de standardizare pentru standardele 5G) a adoptat codurile polare ca schema oficiala de codare pentru canalele de control ale interfetei 5G New Radio (NR) enhanced Mobile Broadband (eMBB).

In cadrul ceremoniei de decernare, fondatorul Huawei, dl. Ren Zhengfei, a acordat o medalie profesorului Arikan. Medalia, conceputa si fabricata de catre Monetaria din Paris, cuprinde o gravura a Zeitei Victoriei cu un cristal bacara rosu, simbolizand importanta noilor tehnologii de comunicatii in evolutia mondiala.

Dupa ce a primit medalia, profesorul Arikan a declarat: „Sunt onorat sa primesc astazi acest premiu, sunt incantat sa recunosc ca, fara viziunea si contributiile tehnice ale directorilor si inginerilor Huawei, codurile polare nu ar fi ajuns de la stadiul de laborator la cel de standard in mai putin de zece ani iar ca ingineri, nu avem o rasplata mai mare decat sa ne vedem ideile devenind realitate.”

CEO Huawei prin rotatie, Eric Xu, a declarat de asemenea in cadrul evenimentului: „Standardele 5G sunt rezultatul unui efort mondial de promovare a progresului in domeniul cercetarii fundamentale si al tehnologiei comunicatiilor wireless. Pentru ca aceste standarde sa prinda contur a fost nevoie de munca de peste zece ani a zeci de mii de cercetatori si ingineri, alaturi de zeci de companii din intreaga lume. Dorim sa ne exprimam sincera recunostinta fata de profesorul Arikan, precum si fata de colegii academici ai acestuia si de ceilalti cercetatori si angajati Huawei care au contribuit impreuna la evolutia 5G.”

In 2010, Huawei a recunoscut potentialul codurilor polare in optimizarea tehnologiei de channel coding, prin urmare compania a investit in cercetare pentru a continua munca profesorului Arikan. In urma unor ani de eforturi concentrate, compania a facut multiple descoperiri in domeniul tehnologiei de baza a codurilor polare, ajutand la avansarea acestora de la stadiul de studiu academic la stadiul practic.

„Stabilirea standardelor 5G este doar inceputul unei noi calatorii,” a adaugat Xu. „Vom continua sa muncim din greu pentru a ne asigura ca tehnologia 5G – inclusiv codurile polare – creeaza o valoare mai mare pentru societate, cat mai curand. In acelasi timp, speram ca va continua colaborarea stransa intre companii si mediul academic, precum cea dintre Huawei si profesorul Arikan, pentru a da nastere unor noi reusite stiintifice care sa promoveze dezvoltarea industriei ICT si a societatii in ansamblul sau.”

In cadrul ceremoniei de decernare, Huawei a premiat si cei peste 100 cercetatori proprii pentru munca lor in domeniul cercetarii fundamentale si al standardelor. In particular, compania a dorit sa multumeasca acestora pentru cercetarile de succes in domeniul New Radio 5G si pentru cele opt inovatii, inclusiv noile forme de unda si scheme de codare. Acesti cercetatori au lucrat in stransa colaborare cu parteneri din industrie pentru a verifica tehnologiile cheie si a promova procesul de standardizare, aducand o importanta contributie standardelor 3GPP 5G Release 15.

Gratie pionieratului acestora, Huawei a fost prima companie din lume care a terminat testarea 5G pentru toate fazele dezvoltarii IMT-2020 (o viziune colectiva, dictata de Uniunea Internationala de Telecomunicatii, despre evolutia retelelor mobile pana in anul 2020), avand rezultate ce au depasit cu mult indicatorii cheie pentru toate cele trei scenarii de utilizare 5G definite de catre Uniunea Internationala de Telecomunicatii – enhanced Mobile Broadband (eMBB), Ultra-Reliable and Low-Latency Communications (URLLC) si massive Machine-Type Communications (mMTC).

In calitate de contribuabil major la standardele 5G si detinator de brevete de baza, Huawei se angajeaza sa urmeze principiul FRAND pentru licentierea brevetelor. Sensul este de licentiere a brevetelor Corecta, Rezonabila si Non-discriminatorie – Fair, Reasonable and Non-discriminatory patent licensing – un principiu la care compania a mai aderat in trecut si la care va continua sa adere pe viitor. Huawei isi propune sa construiasca un ecosistem 5G robust, impreuna cu alti jucatori de pe piata.

Investitiile puternice in cercetare si dezvoltare sunt o directie de baza in cadrul Huawei de multi ani, avand investitii de aproape 60 miliarde USD in ultimii zece ani. In continuare, Huawei va creste investitiile in cercetarea fundamentala, acordand doar acesteia intre 20-30% din bugetul sau anual de 15-20 miliarde USD dedicat cercetarii si dezvoltarii.

Informatii suplimentare

  • In 1948, enuntatorul teoriei informatiei, Claude Shannon, a determinat o limita pentru viteza la care putem transmite informatii fara Cu cat informatiile se transmit mai repede, cu atat pot aparea mai multe erori.
  • De zeci de ani, in industria de profil se lucreaza la modalitati de a ne aduce mai aproape de aceasta limita, printr-un proces denumit channel coding*. Apropierea de acea limita = comunicatii mai rapide, mai fiabile (fara erori).
  • In 2008, profesorul Arikan a inventat codurile polare, reprezentand o abordare complet noua in corectarea erorilor de transmisiune.
  • Incepand cu 2010, Huawei a inceput sa colaboreze cu Dr. Arikan pentru a aduce codurile polare de la stadiul teoretic la cel de aplicatii practice. Acum codurile polare sunt un standard 5G (decis de 3GPP).
  • Codurile polare ne aduc chiar la marginea limitei lui Shannon.

* Nota: In cazul de fata, „coding” (codare) se refera la procesul tehnic de transformare a documentelor de tip imagine, text, video si mesagerie vocala in „trafic” ce poate fi distribuit pe internet prin cablu sau unde. Acest lucru le permite decodarea ulterioara pentru citire, vizualizare si editare pe un dispozitiv de tip computer sau telefon mobil. Channel coding adauga multiple straturi de redundanta pentru a reduce erorile.

Bucuresti, 4 septembrie 2018 – Huawei

Views: 0

Lasă un răspuns