Experienta de utilizare cu aparatul bridge Sony RX10 II la review
Nu am pretentia ca sunt un specialist in fotografie. Sunt sigur ca sunt multe de invatat in aceasta directie si de aceea de cele mai multe ori ma feresc sa exprim judecati de valoare. Atunci cand testez aparate foto ma limitez la experienta mea de utilizare si mai ales la experienta mea anterioara in ceea ce privesc lentilele, acolo unde in tinerete am exercitat o profesie ce pe atunci imi solicita toata indemanarea si cunostintele tehnice, intr-un service de aparatura topografica de fabricatie Zeiss si Leica, ce utiliza tehnologie profesionista la acea vreme.
Inca de pe atunci lentilele Zeiss au castigat tot respectul meu, chiar daca partea electronica nu era cel mai bine dezvoltata, intrucat continea componente de origine sovietica, si erau destul de greu de inteles de mine, pentru ca aveau un mod mai personal de interpretare al schemelor electronice, si nu neaparat legat de fiabilitate, pentru ca, erau bine plasate in domeniul militar.
Asa aratau primele aparate electro-optice de fabricatie Zeiss Jena EOT/EOK 2000 pe care le reparam acum 25 de ani. Topografii stiu de ce mare ajutor erau pentru masuratori de precizie in infrarosu prin efect Doppler. Bateau pana la 2 km cu o precizie foarte mare, si compensari electro-optice incredibile la vremea aceea. Oscilatoarele si frecventele intermediare erau extrem de bine compensate termic/electronic, pentru ca erau proiectate sa lucreze in domenii de temperatura ambientala excesiva, chiar si in Romania.
Sursa: http://www.bau-popp.de/pages/carl-zeiss-jena/tachymeter/eot-2000.php
Odata intrat in procesul de fabricatie japonez, recte Sony, este clar ca orice produs electronic capata eleganta necesara, pentru ca asa cum se stie aparatul foto interactioneaza cu domenii de HiTech cum ar fi optica, mecanica fina, micro -electronica si informatica, unde perfectiunea se atinge in cicluri din ce in ce mai reduse, pentru ca, progresul este din ce in ce mai rapid. Astfel optica de la Zeiss a capatat noi valente si calitati.
Cand am primit in teste Sony Cyber – Shot DSC – RX10 am avut senzatia de robustete a unui aparat ce il poti avea spre folosinta o perioada de lucru indelungata, in conditii vitrege de exploatare.
Gripul asigurat de acoperirea cauciucata a materialului dur al carcasei din aliaj de magnexiu, da o senzatie foarte buna in mana la cele 813 g greutate foarte bine inchegat, si totusi asigura unghiuri de sustinere foarte bune atunci cand rotim articulatia mainii de sprijin.
Desi multi subestimeaza calitatile unui bridge, iata ca exista exceptii foarte reusite de la regula. Pe mine pur si simplu m-a incantat, desi, sunt posesorul unui mirrorless Sony A6000. Si acest lucru pare a fi confirmat si datorita senzorului Exmor RS CMOS de 20 MP de marime mai mare pus pe aparat, respectiv de 1 inch, fata de 1/2.3, aşa cum se gasesc la majoritatea modelelor existente pe piata.
Sony RX10 II incorporeaza inovatii tehnologice de ultima generatie si functii impresionante intr-un corp compact, cu ergonomie de exceptie. Senzorul Exmor RS BSI face parte din generatia urmatoare de senzori retroiluminati si impreuna cu procesorul de imagine BIONZ X este capabil de viteze extreme. Sony RX10 II fotografiaza in rafala de 14 fps la rezolutie maxima, filmeaza UHD 4K la 30fps (XAVC S cu bitrate 100 Mbps) sau Slow Motion in Full HD, la 960fps.
Obiectivul Zeiss Vario-Sonnar T* f/2.8 ofera o distanta focala echivalenta in format 35mm de 24-200mm, perfecta pentru numeroase aplicatii fotografice. Calitatea optica deosebita, stabilizarea optica si diafragma maxima f/2.8 sunt punctele forte ale acestui obiectiv celebru. Sony RX10 II reprezinta o imbinare echilibrata de optica de exceptie cu tehnologie premium si este recomandat fotografilor exigenti, fie ei entuziasti sau profesionisti. (sursa f64.ro)
In galeria de mai jos puteti vedea detaliile tehnice care asigura performantele fotografiilor.
• Senzor Exmor RS BSI CMOS de 1.0″
• Rezolutie 20.2 Mpx
• Procesor de imagine BIONZ X
• Filmare UHD 4K & S-Log2 Gamma
• Obiectiv Zeiss Vario-Sonnar T* f/2.8
• Distanta focala: 24-200mm (echiv. 35mm)
• Filmare Slow Motion la 960 fps
• Ecran rabatabil 3.0″ cu 1.228.000 de puncte
• Vizor electronic XGA OLED
• Conectivitate Wi-Fi si NFC
• ISO maxim 12800
• AF cu Supersonic Wave Motor
Pentru compozitia imaginii si redarii, RX10 II dispune de un display mare 3.0 „, 1228K-dot, Xtra monitor LCD Fine cu un design de inclinare pentru a servi mai bine in timpul lucrului cu unghiuri inalte si joase. Tehnologia WhiteMagic este incorporata in afisaj pentru a creste luminozitatea efectiva a ecranul. De asemenea, vizorul electronic OLED XGA Tru-Finder integreaza patru elemente asferice pentru compozitie la nivelul ochilor. Un senzor automat recunoaste cand un ochi este in vizor si se aprinde EVF in timp ce opreste LCD-ul. Nu pot sa spun ca este o solutie uimitoare, pentru ca este destul de greu sa te obisnuiesti cu stingerea LCD-ului, chiar si atunci cand nu este ochiul pe vizor, senzorul fiind destul de usor de pacalit.
UHD 4K video este sustinut de pana la 30 de cadre pe secunda in format XAVC S, datorita unui front-end de mare viteza LSI care prelucreaza datele cu citire completa a pixelilor cu nici o linie. Formatul XAVC S permite pentru bitrate de fotografiere de pana la 100 Mbps. Un microfon incorporat stereo si o mufa de microfon extern sunt furnizate precum si un jack pentru casti de monitorizare audio. Caracteristici profesionale, cum ar fi controlul complet manual de expunere si inregistrarea in afara camerei, necomprimat sunt de asemenea suportate.
Incorporat avem Wi-Fi si NFC (Near Field Connectivity) permite conexiuni wireless la smartphone-uri si tablete, in scopul de a transfera imagini pentru partajare precum si de a utiliza smartphone-ul ca un control de la distanta, prin intermediul aplicatiei gratuite Sony PlayMemories. Nu pot spune ca odata instalaya aplicatia este foarte usor de utilizat, insa este clar ca exclude niste operatiuni in care in mod normal ar trebui inclus si PC-ul, iar cand te afli in deplasare este foarte util sa renunti la inca un bagaj suplimentar.
Un Direct Drive, Supersonic Wave Motor (SSM) ofera o actiune rapida si focalizare automata lina in timp ce Eye AF permite detectia precisa a ochilor focalizare cu confirmarea faptului ca ochiul unui subiect este focalizat, chiar daca are capul partial vizibil. Zone spot flexibile permit plasarea focalizare precisa, si Urmărirea AF continua sa se concentreze blocat pe un subiect in miscare, chiar daca acel subiect iese din cadru pentru un moment.
Dincolo de specificatii si butoane, am avut ocazzia sa ma joc cu el si sa ma bucur de calitatile aparatului fapt pe care va invit sa il faceti si voi prin clic pe foto din Galeria foto.
Video
Sony Cyber-shot DSC-RX10 II Digital este un aparat foto compact, point-and-shoot, care dispune de un mare de 20,2 MP, 1 „senzor Exmor RS CMOS BSI producatoare de inalta rezolutie inca imagini si inregistrare interna UHD 4K video pana la 30 fps , si super video de slow-motion full HD de pana la 960 fps. Acest aparat utilizeaza un senzor de imagine CMOS cu un cip DRAM si tehnologie de iluminare din spate pentru a imbunatati claritatea si calitatea imaginii atunci cand conditiile de munca slab iluminate precum si joasa a imagini de zgomot si o gama de sensibilitate ISO 100-12800. Chip-ul DRAM este integrat în senzor, și combinat cu procesorul BINOZ X permite viteze de citire rapida, spargere de fotografiere de pana la 14 cadre pe secunda, si o viteza maxima de fotografiere fizica 1 / 3200 sec si o viteza maxima de fotografiere electronica de 1/32000 sec.
Incorporat, Carl Zeiss Vario-Sonnar T *, obiectiv cu zoom optic 8,3x ofera o gama de distante focale de 35mm-echivalent de 24-200mm, acoperind o gamă larga de lungimi focale pentru a oferi fotografiere versatila, multi-functional al zoom-ului obiectivului. O diafragma maxim constanta de f / 2.8 este eficienta in lumina scazuta si ofera un control superficial ce se concentreaza pe profunzimea de camp. Stabilizarea optica a imaginii SteadyShot este de asemenea disponibila pentru a ajuta la minimizarea efectelor miscarii aparatului foto atunci cand se lucreaza in conditii de iluminare slaba si cu marimi de zoom mai mare. Obiectivul este dotat de asemenea, 7 elemente asferice includ un obiectiv avansat asferic pentru a minimiza aberatiile si distorsiunile si Carl Zeiss T * strat anti-reflexie, care ajuta la reducerea reflexiilor de suprafata, flare lentila, si ghosting-pentru a produce imagini, care sunt bogate in contrast si claritate.
Views: 1