Experienta de drum cu camera DVR NAVITEL R600 Quad HD la review

Stiu ca lumea zice plictisita: “Iar mai camere DVR auto?” Din experienta de cateva review-uri incoace va spun cu sinceritate ca nu este asa. De la generatie la generatie apar lucruri care imbunatatesc variantele anterioare desi pretul ramane extrem de convenabil.

Si aici este vorba despre tehnologie unde progresul evolueaza logaritmic, iata ca aceasta Camera Auto DVR Navitel R600 Quad HD, ecran 2.0″, inregistrare QHD + audio, vizibilitate 170 grade, G-sensor, auto-start, este la un pret asemanator cu varianta anterioara si anume Camera Auto DVR Navitel R600, ecran 2.0″ inregistrare FHD/30fps, vizibilitate 170°, G-Sensor, Senzor Sony 323 de 12 Megapixeli.

Desi cu caracteristici cu mult mai bune pe video aceasta camera Quad HD a aparut destul de rapid si practic diferenta de aceasta data a lucrat si in favoarea calitatilor video si nu numai.

NAVITEL R600 Quad HD este o camera auto DVR puternica, de inalta  rezolutie care furnizeaza imagini de calitate excelenta pentru inregistrari exacte. Are un obiectiv din sticla de inalta calitate din 4 straturi si un senzor OV4689, ajutat de procesorul Novatek NT96660. Acest dispozitiv modern este foarte util atat pe drum cat si in parcare.

Noul DVR se diferentiaza de modelul R600 prin rezolutia video Quad HD. Numele Quad HD reflecta faptul ca are o rezolutie de 2560 x 1440 pixeli, adica de patru ori mai mare decat rezolutia HD, de 720p. Quad HD sau prescurtat QHD, se refera la un standard de rezolutie utilizat pe scara larga pentru  monitoarele de calculator, laptop-uri si smartphone-uri.

Are un unghi panoramic de vizualizare de 170 °. Toate fisierele pot fi stocate pe un card suplimentar microSD de pana la 256 GB.

Functia de senzor G salveaza videoclipuri importante in caz de urgenta. Ea identifica acceleratia si franarea brusca, rotatia masinii si alte situatii extraordinare. In astfel de cazuri, fragmentele video vor fi marcate ca imagini speciale si vor fi protejate de suprascriere.
Camera este setata sa functioneze in „mod parcare”. NAVITEL R600 Quad HD poate detecta vibratii sau miscari si poate incepe inregistrarea (QUAD HD, Full HD, HD) chiar si atunci cand masina este parcata, soferul este absent si dispozitivul este oprit. Incidentele se vor inregistra pe cardul microSD in format: MP4 video si JPEG foto.

Mai jos va prezint unboxingul ce prezinta continutul pachetului de vanzare:

  • 1 x laveta
  • 1 x manual de utilizare
  • 1 x suport auto
  • 1 x cablu USB/miniUSB
  • 1 x incarcator auto
  • 1 x camera DVR

Vorbind de cadouri, producatorul include un voucher cadou cu cheie de inregistrare pentru software-ul de navigatie Navitel Navigator cu harti ale Europei, Belarusului, Kazahstanului, Rusiei si Ucrainei pentru instalarea pe smartphone-uri Android.

NAVITEL R600 Quad HD cu inregistrare video este super clar si usor de utilizat. Butoanele principale de comanda sunt amplasate in partea stanga a dispozitivului: butonul de meniu, doua butoane de navigare din setarile sus si jos si butonul OK (scrie). In partea de jos din partea dreapta este butonul de alimentare. In partea dreapta este conectorul de alimentare mini USB si un orificiu pentru resetarea dispozitivului la setarile din fabrica). Pe partea frontala puteti vedea orificiul de sub microfon.

Recorderul video NAVITEL R600 Quad HD este si foarte clar si usor de utilizat. Pe marginea superioara, producatorul a furnizat un buton de eliberare a diapozitivului, astfel incat aparatul foto sa nu zboare accidental din slotul pentru prindere. Desi este putin probabil sa fie necesar sa se foloseasca, deoarece dispozitivul este introdus inauntru destul de strans si trebuie sa il scoateti in directia parbrizului.

Mai jos am inregistrat primele experiente de utilizare ale NAVITEL R600 QUAD HD in auto conjugal.

Meniul de setari al R600 Quad HD este surprinzator de simplu. Primele doua pictograme sunt modul de fotografiere: video si fotografie. Apoi, pictograma meniului actual de setari. In randul de jos exista pictograme pentru vizionarea videoclipurilor si fotografiilor, precum si meniul pentru setarea datei si a orei. Accesand meniul de setari al camerei, puteti seta rezolutia video si fotografie, durata de inregistrare video, opriti inregistrarea sunetului, activati si reglati sensibilitatea senzorului de soc si activati modul de parcare. Dispozitivul nu reseteaza data dupa oprire, ceea ce este foarte important, deoarece nu exista un modul GPS in acesta si nu este furnizata functia de auto-reglare.

In partea superioara a carcasei exista o priza pentru fixare intr-un suport cu un grup de contacte. Suportul in sine este montat pe parbriz prin intermediul unei placi adezive de tipul 3M. Baza de plastic imbinata este, de asemenea, usor separata de suportul propriu-zis printr-o schimbare laterala. Apropo, kit-ul include o baza de rezerva cu platina adeziva, in cazul in care prima este necesara din anumite motive pentru a inlocui parbrizul.

Aceasta solutie cu suportul atasat are atat laturi pozitive, cat si negative. Pentru a va pozitiona, are dimensiuni foarte compacte, ceea ce inseamna ca nu blocheaza vederea si ofera o buna instalare a camerei, inclusiv intr-o zona intunecata. O anumita complexitate a rearanjarii: este destul de dificil sa se separe de parbriz si de lipsa de fiabilitate a relipirii (desi exista o unitate de rezerva in kit).

DVR-ul a demonstrat o imagine foarte detaliata in miscare, raspunzand rapid schimbarilor de expunere in cazul unei schimbari bruste a conditiilor de iluminare. Numerele masinilor din fata sunt clar vizibile la o distanta de pana la 20 de metri. In ciuda unghiului larg de vizualizare de 170 de grade, obiectele din jurul marginii nu sunt puternic distorsionate, desi exista o usoara curbura a cladirilor in perceptia corecta a imaginii.

Cu o contra-curgere, claritatea nu era la fel de buna cum ne-am fi dorit. La o distanta mai mare de 15 metri, claritatea masinilor care se apropie si a obiectelor statice este foarte buna, dar nu este suficienta pentru citirea numerelor, iar la o aproximare rapida, procesorul apasa prea mult imaginea. Aici, se simte necesitatea unui firmware actualizat pentru a mari usor bitrate-ul (raportul de compresie a datelor imagine, Mbps). Procesorul de pe camera este capabil sa proceseze un flux video mai mare.

In timpul calatoriilor de seara, farurile si placutele de inmatriculare pe masinile viitoare sunt citite mult mai bine daca nu sunt foarte murdare.

DVR Navitel R600 Quad HD a placut prin dimensiunea mica: 54X51X32 mm, simplitatea si usurinta de montare, control si setari. De asemenea, acest model are unul dintre cele mai puternice procesoare video moderne pentru astfel de dispozitive, capabile sa produca o imagine detaliata foarte buna. Acest lucru este vazut in mod clar pe obiectele statice si in fata masinilor aflate in miscare. DVR-ul este usor de folosit si poate servi ca un gadget extraordinar pentru autovehiculele atat ale amatorilor, cat si ale profesionistilor.