Dezbaterea „Piata serviciilor de acces la infrastructura telecom – Netcity Bucuresti” cu final neasteptat
Revista Comunic@tii Mobile a identificate o zona fierbinte in piata telecom si anume: „Argumentația acuzatoare a jucătorilor mici și mijlocii din piață, pasivitatea jucătorilor mari și lipsa de comunicare a Primăriei Municipiului București, proprietara Netcity, dublate de expectativa autorităților ANCOM și Consiliul Concurenței.”
In aceasta situatie in data de 16 aprilie 2013 la Hotel Hilton Bucuresti a organizat o conferinta publica la care au fost invitati cativa dintre participantii pe aceasta piata care a capatat aspect de monopol:
Valentin MIRCEA Vicepreşedinte Consiliul Concurenţei
Adrian FLOREA Director General Netcity Telecom
Mihai BĂTRÎNEANU Preşedinte ANISP
Eugen BRAD SN Radiocomunicaţii SA
Marian VELICU Analist Telecom
Dan GEORGESCU Preşedinte AOTR
Scenariul acestei dezbateri s-a desfasurat aproape ciclic respectand un principiu din fizica si anume Perpetuum mobile de catre cei implicati si anume: „ANISP nu acuză în primul rând politicile comerciale ale Netcity, reţeaua metropolitană a Bucureştiului, ci lipsa de implicare a Primăriei Municipiului Bucureşti în asigurarea protecţiei cetăţenilor, dat fiind că proiectul Netcity este unul de utilitate public, cel mai mare parteneriat public privat funcțional din România.”
„Prin creşterea abuzivă a tarifelor de acces, de la 85 de euro/km lunar, la 185 de euro, operatorii mici și mijlocii vor falimenta, concurenţa va fi afectată, iar preţurile pentru utilizatorii finali vor fi evident majorate. Din calculele ANISP, operatorii care utilizează reţeaua Netcity astăzi ar trebui să plătească un tarif de acces de cel mult 30 euro/km/lună, adică de peste 6 ori mai puțin decât se plătește în prezent. În replică, Netcity susține că dezvoltarea serviciilor internet în București a avut loc şi datorită dezvoltării fără precedent a reţelelor telecom, fără costuri de închirirere sau ocupare a domeniului public. Conflictul dintre ANISP și Netcity este deschis, urmând ca CC și ANCOM să emită puncte de vedere autorizate în urma analizei și investigației situației existente în piață.”
„Îl acuz public pe preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, de o pasivitate suspectă. Săptămâna aceasta ANISP va analiza cu avocaţii posibilitatea întocmirii unei plângeri penale pentru abuz în serviciu pentru nerespectarea obligaţiilor pe care le are şi îi vom cere plata daunelor identificate în litigiul pe care l-am deschis şi pe care a considerat că nu are competenţă să-l soluţioneze. Pagubele le-au suferit opt operatori telecom, membri ai ANISP, iar răspunsul de la ANCOM a fost că nu are baza legală să intervină”, a declarat preşedintele ANISP, Mihai Bătrâneanu, la Conferinţa „ANISP versus Netcity”.
Potrivit contractului de concesiune al reţelei Netcity, Primăria Capitalei nu va permite terţilor să construiască reţele paralele Netcity, subliniază şeful ANISP: „de asemenea, nici reţelele altor furnizori de servicii publice nu pot fi utilizate pentru înfiinţarea unor reţele similare Netcity. Aceste aspecte sunt prinse în clauzele contractului de concesiune”. Bătrîneanu, unul dintre pionierii industriei de servicii de internet, a vândut în anul 2004 furnizorul de servicii PCNet către RCS&RDS şi este în prezent proprietarul portalului online ROL.ro. În luna martie 2013 ROL.ro a fost site-ul numărul 1din România, cu un număr de 4.145.281 vizitatori unici, stabilind un nou record în rândul site-urilor româneşti, conform rezultatelor publicate de SATI. La finele lunii februarie, preşedintele ANISP susţinea că Netcity Telecom, companie deţinută de grupul UTI, a transformat reţeaua metropolitană telecom din Bucureşti într-un monopol şi prin creşterea abuzivă a tarifelor de acces operatorii de talie redusă vor intra în faliment, concurenţa va fi afectată, iar preţurile pentru utilizatorii finali vor fi majorate. „La început, tariful de acces al unui operator la reţeaua Netcity, operată de Netcity Telecom, se ridica la 85 de euro/kilometru/lunar. Ulterior, prin impunerea mai multor taxe, cum ar fi de branşament, de racord sau de supraveghere, s-a ajuns la un tarif de 185 de euro/kilometru”, conform oficialilor ANISP.
Replica a fost: „UTI Grup, deţinut de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, a respins acuzaţiile, precizând că în realitate tarifele sale ar fi scăzut. Netcity este o reţea subterană de fibră optică înfiinţată la iniţiativa Primăriei Generale pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stâlpii furnizorilor de electricitate şi ai regiei de transport în comun. Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primărie şi UTI Systems şi Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicaţii din surse private.”
George Angliţoiu, de la Consiliul Concurentei, ajuns mai târziu la eveniment a precizat că Mircea Valentin, vicepreşedintele CC, este reţinut la Comisiile Parlamentare. Angliţoiu a precizat ca are mandat să declare numai că: „invită părţile ca, imediat dupa Paşti, să vină la o masă rotunda organizată de către CC pentru a discuta informaţii relevante pentru investigaţia declanşată de autoritatea de concurenţă”.
Views: 1