Comparativ intre doua casti de gaming ASUS Republic of Gamers: Strix Fusion 300 si Strix Fusion 500

Mi s-a parut o provocare atunci cand am primit de la ASUS Republic of Gamers la review doua casti foarte asemanatoare, Strix Fusion 300 si Strix Fusion 500, incercand sa fac un versus intre acestea. Dar in final mi-am dat seama ca nu se poate face un astfel de lucru pentru ca desi au practic aproximativ acelasi design exterior, amandoua cantarind 360g, sunt atat de diferite intre ele si practic din doua clase diferite.

Balanta desigur atarna catre cel mai nou model de la Asus si spun treaba aceasta ca sa fiu clar, inca de la inceput. ROG Strix Fusion 500 este primul set de casti cu iluminat RGB ce poate fi sincronizat cu alte casti prin utilizarea aplicatiei mobile Aura Headset. DAC-ul ESS 9018 de inalta fidelitate si amplificatorul ESS Sabre 9601K ofera un sunet detaliat, in domeniul de frecvente 20 Hz – 20 kHz, la o impedanta de 32 de ohmi, ca in viata reala, cu o dinamica puternica si un bass profund. Sunetul sau virtual surround 7.1, dezvoltat impreuna cu Bongiovi Acoustics, furnizeaza o experienta de gaming fara precedent. Controlul tactil, intuitiv, permite ajustari instante ale volumului si a altor setari audio. Desigur aceasta situatie se reflecta si in pret. Pentru ca in mod normal diferentele tehnologice trebuie sustinute in diferenta de aproape 200 de RON intre SF 300 si SF 500.

Abuzand de subiectivitate, atentie, nu pot sa spun ca SF 300 imi sunt indiferente. Pentru ca eu le-am testat in aceasta ordine si practic SF 300 mi-a dat o impresie foarte buna, inca de la inceput, in special ca acestea au o inclinare si catre audiofili, prin existenta unei intrari clasice de cablu cu jack de 3,5 mm, in afara de destinatia foarte clara pe care o are catre gaming.

Numai ca SF 500 are o orientare mai stricta / dedicata / mai puternica spre gaming si o face cu argumente foarte bune ce tin de modul de utilizare si conceptie, astfel incat sa ofere in jocuri cel mai captivant si realist sunet.

Mai jos va pun la dispozitie cateva pozitii foto pentru a vedea cat de asemanatoare la exterior sunt cele doua si cat de expert trebuie sa fii ca sa observi diferentierea.

Singurul indiciu mai evident la prima vedere, poate fi acela ca SF 500 au un aspect mai lucios, la suprafata exterioara a cupelor, iar SF 300 un aspect mat si un conector EAR 3,5 mm tocmai pentru acei audiofili care isi mai doresc o varietate mai melodioasa, in afara de sunetul metalic din jocuri. Diferentele de pret se vad si in aspectul premium pe care pachetul de vanzare il are pentru fiecare model in parte, dar si prima impresie pe care acestea o lasa iubitorului de gaming.

Diferenta esentiala, care nu se vede la prima vedere este conceptia functionala diferita. Casca stanga a setului ROG Strix Fusion 500, care integreaza un panou tactil cu dimensiuni generoase ce ofera acces instant la volum si la alte instrumente de control audio, permitandu-le jucatorilor sa efectueze cu usurinta ajustari, fara ca acestia sa iasa din joc. ROG Strix Fusion 500 genereaza un sunet virtual surround personalizat, pentru divertisment si jocuri mai apropiate de realitate. Sunetul este reglat pentru jocuri de tip first-person precum PUBG si Overwatch, oferindu-le jucatorilor o experienta audio optimizata si un cablu securizat, perfect, in lungime de 2 m.

De asemenea, microfonul este analog, unidirectional, cu banda: 50-10000 Hz, sensibilitate -39 ± 3 dB, flip-up mute retractabil la SF 300, pe cand la SF 500 este digital, unidirectional, cu banda: 50~10000 Hz, sensibilitate -39 ± 3 dB, flip-up mute si retractabil ceea ce arata o atentie mai buna a proiectantilor pentru ultimul model.

Unboxing Asus Strix Fusion 300

Unboxing Asus Strix Fusion 500

ROG Strix Fusion 300 are pernita de ureche ROG Hybrid, care permite un confort mai bun in timpul sesiunilor lungi de joc. Pernele pentru urechi combina pielea ecologica si plasa de tesatura pentru un confort maxim, fara a sacrifica calitatea sunetului. In timp ce ROG este un brand PC, ei nu au renuntat la console si la jucatorii mobili. Strix Fusion 300 dispune de un conector audio USB 2.0, dar si de 3,5 mm. Sunetul surround 7.1 cu canale incorporate este activat cu doar un singur clic, permitand o experienta audio imersiva. Avand incinte cu un design ermetic exclusiv si difuzoare ASUS Essence de 50 mm, vor oferi sunet curat si bass profund in jocuri.

O alta diferentiere in favoarea ROG Strix Fusion 500 o reprezinta iluminarea de pe casca, de tip RGB programabil, prin comparatie cu cea fixa de pe Fusion 300. Dinamica luminilor pe diversele dispozitive a devenit un ‘must’ pentru gamerii moderni. Iluminatul Aura RGB, ce le permite jucatorilor sa aleaga dintre cele 16,8 milioane de combinatii de culori si trei efecte luminoase prestabilite – static, pulsatil si culori ciclice – operand aplicatia intuitiva Aura Headset conectabila / setabila / sincronizabila prin Bluetooth, direct de pe un smartphone. Atunci cand este utilizat software-ul Aura PC, utilizatorii pot alege efecte luminoase suplimentare ce stralucesc si se schimba odata cu ritmul muzicii rulate. Setul cu casca Aura va permite sa sincronizati setul cu casca/casti, permitand si colegilor de joc sa ruleze in aceleasi orizont de culori.