Câștigătorii Premiilor Superscrieri ediția a 13-a – Superscrierea anului: Seria „Azilele groazei” + seria de follow-up „Toți știau” -realizată de Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigații Media și Bianca Albu, jurnalistă la Buletin de București
Seria „Azilele groazei” + seria de follow-up „Toți știau” – realizată de Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigații Media și Bianca Albu, jurnalistă la Buletin de București, a câștigat cele mai multe premii (trei) aseară în cadrul Galei Premiilor Superscrieri, eveniment care aduce în prim-plan cele mai bune materiale jurnalistice din România. Premiile obținute de această investigație sunt: „Superscrierea anului”, „Superscrierea cititorilor” (fiind cel mai votat material dintr-un total de peste 5.000 de voturi) și primul loc în categoria „Investigație”.
La această ediție au fost nominalizate 47 de materiale care au fost selectate de un juriu format din 26 de specialiști din media pentru cele nouă categorii de concurs: Audio/Podcast, Debut jurnalistic, Investigație, Opinie, Reportaj, Presă Locală, TV&VIDEO-jurnalism, Fotografia anului în media, Civic Influencers.
„Este important faptul că oamenii care citesc presa au apreciat munca noastră. Iar povestea aceasta nu ar fi putut fi făcută fără expertiza unui ONG; sunt oameni resursă, precum Georgiana Pascu (n.a. managerul Centrului de Resurse Juridice), fără de care nu îți dai seama ce se întâmplă în niște domenii. Narativul oficial este că această poveste nu există, dar oamenii de aici, de la Superscrieri, consideră că acesta este cel mai bun material de presă al anului și trebuie să ajungem să zicem că acesta este unul dintre subiectele anului. Pentru că noi, jurnaliștii, rămânem pe baricade pentru și cu susținerea celor care caută să fie de partea adevărului”, a spus Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigații Media.
„A durat șase luni ca investigația noastră să prindă amploare și, din păcate, a fost nevoie și de o anchetă a DIICOT pentru acest lucru. Ne-am bucurat că am putut să ajutăm și să salvăm oameni. Si ne-am bucurat și de demisii”, a declarat Bianca Albu, jurnalistă la Buletin de București.
„Superscrierea anului ne arată că încă există potențial pentru schimbare, pentru schimbare de viitor și cât de importantă este colaborarea între jurnaliști și activiști. Începem să vedem lucrurile în context”, a afirmat Paul Radu, jurnalist de investigație, fost președinte al juriului Superscrieri și director executiv al The Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP.
Pe lângă cele nouă categorii de concurs, juriul a mai oferit opt premii onorifice și alte premii
speciale.
Bursa „Superscrieri – Ion Rațiu pentru jurnalism de investigație” a fost oferită Biancăi Albu, iar „Bursa BIRN – Balkan Investigative Reporting Network” a fost oferită Andrei Mureșan – câștigătoarea premiului întâi și la categoria „Debut jurnalistic”.
Premiul juriului a fost câștigat de către reportajul „Cătunul care și-a dorit o școală”, realizat de jurnalista Andreea Archip (Școala9). Acest material a fost nominalizat și la TV&VIDEO-jurnalism, secțiune în care toate cele trei premii au fost obținute de Recorder.
„Cei 12 ani de când există Superscrieri sunt ani în care acești jurnaliști au încercat să ofere
informații, onestitate, transparență, jurnalism bine făcut. Nu este vorba doar despre presă independentă, ci mai ales despre practici pe care oamenii aceștia au încercat să le aducă în piață. Celebrăm cel mai bun jurnalism, nu doar pe jurnaliștii care câștigă premii pentru materiale care sunt foarte bune”, a declarat Vlad Stoicescu, președintele juriului Superscrieri, jurnalist Dela0, Să fie lumină, Judecata de Acum.
Tema Superscrieri din acest an a fost „Cum dă presa de bani, nu doar de urma lor”.
„Am ales o temă grea anul acesta, finanțarea presei. Ne vom concentra pe a găsi modele inspiraționale pentru a face redacțiile sustenabile pentru că este o temă care ne privește foarte mult pe toți”, a spus Alexandra Cantor, directoarea executivă a Fundației Friends for Friends, organizatoarea Superscrieri.
Cine au fost membrii juriului
Vlad Stoicescu, președintele juriului acestei ediții.
Membrii juriului au fost: Alice Iacobescu, Cătălin Striblea, Codruța Simina, Cristian Leonte, Dan Duca, Dan Radu, Dragoș Pătraru, Daniel Condurache, Emilia Șercan, Irina Păcurariu, Iulia Roșu, Marius Comper, Mihai Ghiduc, Mona Dîrțu, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Paul Radu, Robert Schwartz, Tudor Mușat.
La categoria „Fotografia anului în media”: Octav Ganea, Alex Gâlmeanu, Ileana Szasz; la categoria „Civic Influencers”: Monica Jitariuc și Diana Filimon; pentru premiul special „Animal Welfare în România”: Andrei Ciurcanu.
Membrii juriului s-au recuzat de la evaluarea materialelor aflate în situația de conflict de interese.
Premiile Superscrieri, ediția XIII-a
⭐SUPERSCRIEREA ANULUI – Seria „Azilele groazei” + seria de follow-up „Toți știau” – Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media), Bianca Albu (Buletin de București)
⭐PREMIUL JURIULUI – Cătunul care și-a dorit o școală – Andreea Archip (Școala9)
⭐SUPERSCRIEREA CITITORILOR – Seria „Azilele groazei” + seria de follow-up „Toți știau” – Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media), Bianca Albu (Buletin de București)
PREMII ONORIFICE
- Redacția Anului – GEN, știri
- Editorul Anului – Attila Biro (Context)
- Best Use of Digital/New Media – Recorder
- Carte de non-ficțiune – Mihnea Măruță, „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare”
- Feature Writing / Articole longform – „Complicata istorie a utopiei întemeiate de un artist român în Israel” – Andrei Popoviciu (Scena9)
PREMII ONORIFICE EXTRA, CONTEXTUALE
- Premiul onorific pentru întreaga activitate: VICE România
- Premiul onorific pentru corespondențe de război – Radu Hossu, Jurnal de Front
- Premiul onorific „Hold the Line” – pentru jurnaliștii concediați abuziv, din fostele echipe Libertatea & GSP
BURSE
- Bursa BIRN – Balkan Investigative Reporting Network – Andra Mureșan
- Bursa Superscrieri Ion Rațiu pentru jurnalism de investigație – Bianca Albu
AUDIO/PODCAST
LOC 1 Podcastul Palianytsia – Iulia Mihaela Verbancu (War Street Journal)
LOC 2 Pe urmele abandonului – Oana Drăgulinescu, Ana Maria Ciobanu, Ion Țurcanu, Iulia Țurcanu, Mihnea Ciulei (Muzeul abandonului)
LOC 3 Viață irosită în cazinouri – Viorica Ștefan (Radio Europa FM – Lumea Europa FM)
OPINIE
LOC 1 Ministrul sănătății nu se poate mira laolaltă cu publicul când, pe trotuarul din fața unui spital, o femeie naște un copil – Alexandra Nistoroiu (Libertatea)
LOC 2 Drogurile din școlile și liceele Capitalei: problema „care nu există” și populismul ciclic al politicienilor – Adina Căpîlnean (Buletin de București)
LOC 3 Politicianul român față cu social media – Victor Morozov (Films in Frame)
DEBUT JURNALISTIC
LOC 1 Andra Mureșan, Femei care au omorât pentru viața lor (HotNews)
LOC 2 Matthew Garvey, co-autor: Sănătatea care ne arde – material publicat împreună cu Diana Livesay, Iulia Stănoiu, Mihaela Tănase (Context)
LOC 3 Delia Dascălu, Gabriel Mateescu, Cum am cumpărat licențe la Medicină și Drept de pe site-uri de „copertare și consultanță (Info Sud-Est)
PRESĂ LOCALĂ
LOC 1 Latifundiarii din Comorova: Cum dispare singura pădure de pe litoral/ Dosarul DNA pe retrocedări și vânzări, clasat pe prescripție – Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte (Info Sud-Est, Context)
LOC 2 Afacerea cu jilțuri bisericești de la Catedrala din Voluntari – Florin Râșteiu (Buletin de București)
LOC 3 VIP-uri la apă: În Oradea, malul Crișului Repede a fost „confiscat” de persoane bogate și influente, cu vile în vecinătate – Adriana Totorean (Bihoreanul)
REPORTAJ
LOC 1 Andrei nu se mai întoarce în Transnistria – Polina Cupcea (Oameni și Kilometri)
LOC 2 Femei care au omorât pentru viața lor – Andra Mureșan (HotNews)
LOC 3 Lumea unei mame la 16 ani: „Lapte, plânsete, pamperși”. Ce (nu) face statul român pentru copiii cu copii – Oana Moisil (Europa Liberă România)
TV&VIDEO-JURNALISM
LOC 1 Puterea din umbră – Andreea Pocotilă, Mihai Voinea, Cristian Delcea (Recorder)
LOC 2 Adio, arme! Armata României în fața celui mai mare val de demisii – Andrei Udișteanu (Recorder)
LOC 3 „Toate sunteți ale mele!”. Arhidiaconul și elevele de la Seminar – Alina Păduraru, Isabela Pop (Recorder)
INVESTIGAȚIE
LOC 1 Seria „Azilele groazei” + seria de follow-up „Toți știau” – Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media), Bianca Albu (Buletin de București)
LOC 2 Pe aici nu se trece fără șpagă – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)
LOC 3 ex aequo:
Lecțiile profesorului Puiu Șerban – Ioana Moldoveanu, Luiza Vasiliu – editor (RISE Project)
Dumnezeul achizițiilor se întoarce – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)
FOTOGRAFIA ANULUI ÎN MEDIA
LOC 1 Mândrie și beton – după 10 ani – Petruț Călinescu (CdFD – Centrul de Fotografie Documentară)
LOC 2 Fragmente – Andrei Pungovschi (Liberation)
LOC 3 Frații Tate în fața sediului DIICOT – Sabin Cîrstoveanu (Inquam Photos)
CIVIC INFLUENCERS
Locul întâi a fost obținut de două proiecte:
- Newsletterul lunar „Foaia de observație” – Sorana Stănescu
- Fără reclame la jocurile de noroc – Silviu Istrate / Faiăr și Ana Racheleanu / Declic (Faiăr Silviu LIVE / Youtube)
LOC 2 Harta Abandonului – un efort de recuperare a memoriei instituțiilor de ocrotire în care au trăit sute de mii de copii din România – Anca Niță, Iris Șerban, Ana Maria Ciobanu, Mirela Petrică, Ina Alecxă (Muzeul Abandonului)
LOC 3 Pe înțelesul rOmului – Florin-Alexandru-Paul Stan (TikTok / Alex Stan)
PREMIUL SPECIAL „Animal Welfare în România”: Căsuța Pisicească. Cum au murit zeci de pisici la cel mai cunoscut adăpost din Iași, sub ochii autorităților și pe banii iubitorilor de animale – Teodora Munteanu (PressOne)
Premiile Superscrieri reprezintă o inițiativă independentă lansată în 2011 de Fundația Friends for Friends si peste posibilă doar cu sprijinul unor companii care își asumă susținerea unei prese de calitate, precum partenerii de creștere Bitdefender, Kaufland România, BRD – Groupe Société Générale, FAN Courier, împreună cu susținerea sponsorilor de categorie: Ethical Media Alliance, PPC, Povestela, Humane Society International – Europe, DiFine PR, Media Trade Services, Blitz Production.
Views: 9