Aproape totul despre Big Data

In saptamana 22-28 Aprilie aflata sub semnul Big Data Week, peste 150 de evenimente cu tema Big Data fiind sustinute in aceste zile in peste 25 de orase din lume. Amsterdam, Moscova, Washington DC, Toronto, Londra sunt numai cateva din orasele care vor sustine intalniri, conferinte, dezbateri pe tema Big Data, urmarind aspectele comerciale, tehnice si sociale ale volumelor mari de date, si la ce ne putem astepta din analiza lor. Pentru prima oara in aceasta serie de evenimente, Bucurestiul se afla si el pe harta.  Cu aceasta ocazie, EuroCloud Romania a organizat evenimentul “Totul despre Big Data”, o incursiune in evolutia analizei de date catre Big Data in data de 23 Aprilie 2013, la sediul Microsoft Romania Piața Presei Libere 3-5, București.

116

In incercarea de a face mai clar cum poate Big Data sa creasca eficienta in afaceri, EuroCloud Romania a propus un nou eveniment in care s-a discutat evolutia domeniului de business analytics, raspunsuri la intrebarea ce este Big Data, cateva cazuri de analiza de date si ultimele tehnologii din domeniul analizei Big Data.

Conferinta a inceput cu materialul introductiv al Elenei Zvarici de la Eurocloud.

1814

Prezentarea “De la business analytics la Big Data”, Ismail REBAI, Analytical CRM & BI Director – Orange, Enterprise Line of Business & Ines TEACĂ, BI Project Manager – Orange, Enterprise Line of Business.

2322

Din cele comentate se preconizeaza la Big Data va urma o deplasare a rolurilor de la Departamentele Marketing clasice catre Data Scientist latura tehnologica rezolvand ordinea necesara in aranjarea bazelor de date nestructurate care exista in momentul actual in cunoasterea mai exacta a deplasarii preferintelor clientilor a unui anumit produs. De asemenea s-a constatat ca in Romania aceasta latura a Big Data se afla in faza de incipienta a dezvoltarii in comparatie cu alte tari dezvoltate unde la Big Data au acces toti competitorii din piata.

 “Ce este Big Data si care sunt solutiile disponibile”, Andrei Savu, Axemblr.

2853

Axemblr fondata de Andrei se ocupa deja cu cateva directii din Big Data:  Data Procesing Infrastructure, Deployment Automation on IaaS Platforms, Hadoop On – demand appliance, Apache Provision (Open Source), Consulting & Professional Services. El a tras mai multe concluzii cum ar fi cele de la Google si anume: “Modelele simple merg mult mai bine cu foarte multe date”. Acest lucru genereaza Viteza deoarece: ofera bucla stransa de feedback ca avantaj competitiv; Prelucrare evenimente complexe (CEP); Sumarizare stream on-line (estimare); Agregare online (magazin cheie-valoare); Depozitarea pe termen lung pentru procesarea lotului. De asemenea genereaza Varietate. Realitatea datelor este murdara și formatul evoluează în timp. Entități de soluționare, de detectare a limbii. Mantra: schema de detectie, adnotarea. 80 % din eforturi sunt concentrate pentru identificarea surselor, integrare si curatirea datelor. Costurile pentru aceste operatiuni pot fi mari. In aceasta situatie trebuie gasita o solutie care sa combine matematica, programarea, si instinctul stiintific. Motoarele recomandate pot fi: Amazon, Netflix, Facebook, LinkedIn.

A urmat Blue-sky thinking with big data – Microsoft, Zoli Herczeg, Microsoft Romania.

3452

Zoli Herczeg a expus cateva idei despre scenarii Microsoft Windows Azure si Hadoop. Windows Azure este o platforma cloud deschisa si flexibila care te ajuta a construi, implementa, scala și gestiona aplicațiile într-o rețea globală de centre de date Microsoft. Puteți construi aplicații care folosesc mai multe limbi, instrumente și framework-uri.

Solutia Microsoft Big Data asigura niste conectori Hadoop Windows Azure / EDW intre baze de date structurate si nestructurate ce provin din ERP, CRM LOB, Sensors, Crawlers, Devices, Bots catre Bi platforme:  SSAS / SSRS pentru tool-uri familiare utilizatorului obisnuit: PowerView, Excel with Power Pivot, Predictive Analytics, Embedded.

“Impactul Big Data in business: Big Data si jurnalismul”, Bogdan Pencea, DasCloud.

41 54

Data driven journalism este un proces bazat pe analiza unor seturi de date pentru a scrie un articol. Este rezumat de 4 activitati: obtinerea unor baze de date, verificarea si curatarea lor, realizarea unei vizualizari, scrierea unui articol. Data journalism se afla la convergenta mai multor arii de specializare: de la statistica, la design si programare. Nu este one-man show. Internetul este mediul de distributie pentru continut interactiv spre deosebire de hartie, radio, TV.

BigStreamer, complex events management – Intrarom, Dan Russ, Telecom Director

4455

Plecand de la premiza ca “Data is new oil” telecomul poate supravietui prin el insusi la Big Data. Telecomul poate profita in urma Big Data: Prin noi surse de venit: Agregand analizele și anonimizand datele abonaților; Loializand abonatii: de la predicție Chum la preventia Chum; Experienta utilizatorilor. Exemplul este cu datele colectate in OSS, BSS, retea, DWH ce sunt concentrate intr-un Big Streamer si printr-un calculator metric pe baza de rapoarte sunt trimise catre Marketing, Operatiuni, Customer Care.

Conferinta s-a terminat cu o sesiune de intrebari si bineinteles cu mult asteptata pauza de masa care s-a desfasurat intr-un cadru neasteptat de pitoresc la etajul 18 al City Gate Bucuresti unde am reusit sa imortalizez panorama orasului vazut de sus inr-o insorita zi de primavara.

6 5 4 3 2 757 56

Hits: 21

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: