Analiză Termene.ro: 2022, cel mai profitabil an pentru companiile românești
- Venituri de peste 2.300 mii de miliarde, înregistrate de companii în 2022
- Număr record de companii active înregistrate anul trecut
Termene.ro, platforma de business intelligence din România, care integrează date analizate cu ajutorul inteligenței artificiale despre companii, a realizat o analiză complexă asupra evoluției mediului de business în 2022.
Datele analizate au arătat că, anul trecut, companiile românești s-au bucurat de venituri și profituri fără precedent. Totodată, în 2022 s-a înregistrat o creștere a numărului total de companii care depun situațiile financiare anuale, iar pentru prima dată în ultimii 5 ani acestea au depășit pragul de 810.000. Numărul record de companii care și-au depus situațiile financiare la finalul anului 2022 a fost generat de finalul pandemiei și reașezarea modului de lucru în majoritatea domeniilor de activitate. În același timp, lansarea programului de finanțare Start-up Nation, dedicat în special companiilor nou-înființate, a oferit cadrul financiar pentru reorientarea profesională, astfel că au apărut multe business-uri noi pe piață.
Pe fondul inflației ridicate (peste 13%), veniturile anului 2022 au atins un nivel record comparativ atât cu anul 2021, precum și cu restul anilor analizați, respectiv 2020 și 2019. Astfel, veniturile totale înregistrate de companii au reușit să depășască pentru prima dată valoarea de 2 mii de miliarde de lei, mai exact 2.392 mii de miliarde, arată analiza Termene.ro.
În același timp, ca și în cazul veniturilor, anul 2022 a reprezentat un record și în cazul profiturilor generate de companiile românești precum și în cel al profitabilității medii a acestora.
Dacă în anul 2020, profitul general realizat la nivel național a fost de 103 miliarde lei, fiind primul an în care a fost depășit pragul de 100 miliarde lei. În 2021 valoarea acestuia a crescut cu aproape 50% – ajungând la 149 miliarde lei, iar în anul 2022 a mai înregistrat o creștere majoră de 50% ajungând la peste 204 miliarde lei.
Profitabilitatea companiilor din 2022 a avut la bază apariția fenomenului de ”greedflation”, o inflație alimentată de creșterea prețurilor într-un mod artificial. Astfel, pe fondul scumpirii materiei prime, prețurile sunt crescute nu doar să acopere respectivele scumpiri, ci și să genereze profituri mai mari decât înainte. Totodată, apariția forței de muncă provenite în special din Asia, care acceptă salarii inferioare forței de muncă autohtone, generează o reducere a costului final.
Pentru anul 2023 se previzionează în continuare, creșterea profiturilor și a profitabilității pe fondul reducerii semnificativă a costurilor la energie (curent electric, gaz, combustibil) în contextul în care prețurile au continuat să-și mențină valorile (în unele cazuri chiar crescând) în prima parte a anului 2023. În același timp, estimările Termene.ro indică o continuarea a procesului de creștere a ponderii forței de muncă ieftine, dispuse să lucreze pe salarii apropiate de minimul pe economie în detrimentul celei autohtone.
- Numărul de locuri de muncă rămâne constant, dar apar tot mai mulți angajați asiatici
După o perioadă de 3 ani de scădere constantă a numărului de locuri de muncă ocupate, anul 2022 a schimbat trendul. Acesta a fost primul an de la începerea pandemiei în care numărul locurilor de muncă ocupate în sistemul privat nu a mai scăzut în comparație cu anul anterior și s-a păstrat constant la 4,01 milioane. Totuși, numărul de angajați înregistrați anul trecut se menține la un nivel mai mic comparativ cu 2019, când au fost înregistrați 4,12 milioane de angajați. Această diminuare a angajaților din mediul privat are la bază apetitului românilor pentru antreprenoriat, vizibil prin numărul recor de companii active, procesele de automatizare, care diminuează necesitatea factorului uman, dar și fenomenul de migrare a forței de muncă românești către țările dezvoltate.
Datele analizate de Termene.ro arată că cea mai semnificativă scădere, în 2022, a fost înregistrată în producție, unde au fost cu 5% mai puține locuri de muncă față de anul 2021, respectiv o reducere de peste 50.000 de posturi. În același timp, comerțul a cunoscut o diminuare de 1,5% a numărului de locuri de muncă, respectiv 13.000 și agricultura, unde s-a înregistrat o reducere de 2,5%, respectiv 3.000 locuri.
La polul opus, cea mai mare creștere a numărului de locuri de muncă a fost vizibilă în domeniul IT&C, unde în 2022 au fost cu 16% mai mulți angajați decât în anul precedent, respectiv o creștere de 30.000. Și domeniul hotelier au fost mai mulți angajați cu aproximativ 7%, mai exact 10.000 locuri, iar în industria de construcții, numărul locurilor de muncă a crescut cu 3,2%, respectiv 14.000 locuri. Cele mai multe locuri de muncă au crescut în București-Ilfov, Timiș și Cluj. La polul opus, cele mai mari scăderi s-au înregistrat la nivelul județelor Argeș și Bihor.
Stagnarea numărului de locuri de muncă ocupate în sistemul privat românesc și păstrarea unui trend relativ constant au ca principal argument un proces de ocupare al acestora de către personal străin, provenit în special din țările slab dezvoltate din Asia.
*DISCLAIMER: Datele analizate iau în calcul situația publică disponibilă la 17.07.2023. Este de așteptat ca în perioada următoare valorile analizate să sufere ușoare modificări fără însă să schimbe în vreun fel vizibil cele deja observate și detaliate în prezenta analiză. Excepția la cele menționate o face situația numărul de locuri de muncă ocupate, unde evoluția anului 2022 poate fi sensibil crescătoare comparativ cu anul 2021.
Views: 0