ACER PREDATOR HELIOS 300 PH315-55-764C – review
ACER este producatorul de traditie, care ne-a obisnuit sa ne uimeasca an de an, cu gamele sale de produse, care desi uneori poarta acelasi nume difera de fiecare data prin imbunatatirea performantelor din spate. De aceasta data incerc si eu sa va updatez cu ultima varianta primita de mine la teste, PREDATOR HELIOS 300 PH315-55-764C, care desigur este diferit de celelalte modele de HELIOS 300, un laptop de gaming care a sosit de data aceasta si se bazeaza pe o noua platforma Intel din a 12-a generatie si are un ecran de 15,6 inchi dar un design diferit. Pe scurt sistem de racire bun, performanta placuta la joc, hardware puternic, afisaj frumos, tastatura confortabila.
Despre configuratie puteti vedea si raportarile CPUZ si HWinfo capturate. Acer Predator Helios 300 este o masina de jocuri care este capabila sa ruleze toate jocurile tale preferate, cu o calitate grafica decenta si rate de cadre ridicate, un bun centru de divertisment si productivitate.
Capturile de ecran CPU-Z arata si confirma principalele specificatii ale laptopului, unde iese in evidenta procesorul TDP de 45W, care nu ne spune prea multe nici despre performanta reala, nici despre memoria DDR5 de 32 GB, perfecta pentru aplicatii de gaming si desktop.
GPU-Z, la randul sau, ne ofera detalii despre placa grafica RTX 3070 Ti, precum si despre grafica integrata Iris Xe. Ambele grafice sunt folosite in acest laptop, desi pentru gaming va fi RTX 3070 Ti cel care „comanda”. Acesta este modelul TGP de 150W, un „pass” care va permite sa obtineti frame rate pe deplin redabile in 2K asa cum vom vedea mai tarziu cu o calitate maxima sau ultra.
Acer are o gama de echipamente de gaming care adopta acum cele mai noi tehnologii pentru CPU si GPU, optimizand in acelasi timp aspectele legate de disipare. Adoptarea procesoarelor Intel Core Raptor Lake din a 12-a generatie, impreuna cu grafica RTX 30 Mobile pana la RTX 3080, conditioneaza designul sa gazduiasca o disipare a caldurii foarte solicitanta daca alegem sa integram componente de cea mai inalta performanta. De asemenea, ecranul a fost imbunatatit pentru a-l adapta la cele mai recente tendinte de gaming in ceea ce priveste rezolutia sau rata de reimprospatare. Acer Predator Helios 300 analizat are un ecran QHD de 15,6 inci si 165 Hz.Mai exact, pentru acest model avem un procesor Intel Core i7-12700H, plus un GeForce RTX 3070 Ti de 8 GB. Procesor mobil bazat pe Alder-Lake, cu 6 nuclee de performanta si 8 nuclee eficiente. Nucleele de performanta ofera hyper threading, conducand la 20 de fire care pot fi procesate. Procesorul este de la 1,7 la 4,7 GHz si accepta vPro. Detine norma DLSS, adica Deep Learning Super Sampling, este o retea neuronala ce se bazeaza pe inteligenta artificiala spre a livra calitate cel putin comparabila cu cea nativa la rezolutii inalte la un fps mai ridicat. DLSS se foloseste de procesoarele dedicate denumite Tensor Cores, spre a produce imagini mai clare, mai fin conturate, cu detalii exacte, in acelasi timp asigurand un numar de cadre de secunda si de peste doua ori mai ridicate decat ceea ce primesti la rezolutia nativa. Tehnologia a fost antrenata pe un supercomputer NVIDIA DGX in zeci de mii de scene diferite, pana sa ajunga a randa o imagine de rezolutie scazuta la o rezolutie de pana la 4 ori mai ridicata, fara a fi sesizabile scaderi calitative.
Desigur testele sintetice spun multe despre performante: PCMARK10, Cinebench, 3DMark, Geekbench.
Predator Helios 300 de la Acer este o alegere atractiva pentru jucatorii care doresc un laptop de gaming de gama medie care poate gestiona cele mai recente titluri si chiar atinge 30 de cadre pe secunda (sau mai bine) cu Ray tracing activat. In grafica computerizata 3D Ray tracing este o tehnica de modelare a transportului luminii pentru utilizare intr-o mare varietate de algoritmi de randare pentru generarea de imagini digitale. Astfel, Ray tracing a fost implementat pentru prima data in aplicatii in care ar putea fi tolerata o durata relativ lunga de randare, cum ar fi imaginile statice generate de computer si efectele vizuale de film si televiziune (VFX), dar a fost mai putin potrivita pentru in timp real. aplicatii precum jocuri video, unde viteza este critica in redarea fiecarui cadru.
Stocarea este asigurata, in aceasta configuratie, de doua SSD-uri NVMe PCIe Gen4 x4 de 1 TB în modul RAID 0, care permit viteze de citire si scriere de peste 12.500 MB/s, respectiv 8.500 MB/s.
In ceea ce priveste ecranul este articulat, nu pe marginea din spate a echipamentului, ci mai degraba inainte de a ajunge la el, lasand spatiu suplimentar pentru a gazdui ventilatoarele, duzele de aer si o zona de conectare unde gasim Mini-DisplayPort, HDMI si Thunderbolt 4 pe spate, impreuna cu un port de incarcare. Exista mai multe porturi pe laterale: 2 USB-A in dreapta, unul in stanga, un Ethernet Gigabit si o mufa de 3,5 mm. Pe laterale gasim duze generoase pentru circulatia aerului. Racirea cu ventilatoarele Aeroblade de generatia a 5-a cu 89 de lame, plus metal lichid pentru procesor si controlul automat al ventilatorului Coolboost face o treaba buna. Putem vedea, de asemenea, sigla iluminata din spate care distinge Acer Predator. Orificiile laterale au dimensiuni generoase, asa cum se potriveste unui laptop de gaming cu nevoi de racire exigente. Din acest motiv, conexiunile laterale nu sunt deosebit de numeroase sau diverse. Tastatura are o cursa generoasa, ceea ce este apreciat pentru a optimiza experienta utilizatorului la utilizarea in jocuri sau in orice alt tip de aplicatie. Cand il pornesti tastatura incepe sa clipeasca intr-un model asemanator unei picaturi de ploaie, bara luminoasa se aprinde, iar logo-ul mare de pe spate straluceste ca un far. Acer Predator nu se remarca tocmai prin sunetul integrat. Difuzoarele se remarca, cum ar fi prin maximizarea latimii tastaturii, astfel incat cea mai buna experienta de ascultare va fi cu casti sau un sistem de sunet extern. Avem tehnologia DTS:X Ultra, care ne permite sa recream tot felul de efecte pe echipamente audio compatibile si cu un numar bun de jocuri care suporta acest tip de imbunatatire a sunetului. Nu este o problema majora in niciun caz, nici ceva care ne surprinde in mod deosebit.
Acer a avut o grija deosebita de tastatura, maximizand dimensiunea acesteia chiar si in modelul de 15.6”, unde gasim tastatura numerica dedicata fara a reduce dimensiunea tastaturii principale. Iluminarea este RGB Pulsar Lightning la nivelul cheie cu tehnologie Mini-LED, cu control precis si detaliat al efectelor de iluminare si atribuirea macro. Cursa tastei este generoasa, in timp ce primim comenzi rapide pentru overclocking turbo si utilitarul PredatorSense. Touchpad-ul are dimensiuni generoase, cu o atingere moale si o alunecare buna, desi pentru gaming este intotdeauna mai recomandabil sa folosesti un mouse in conditii bune.
Nu pot numi acest laptop portabil. Desi, nu este mult mai voluminos decat un laptop mediu de 15 inchi. Nu este atat de usor si compact pentru a fi purtat cu tine pe tot parcursul zilei. Avand in vedere ca vei lasa acasa incarcatorul de putere de 1 kg. O baterie masiva Litiu Ion de 90 Wh nu ajuta acest laptop sa traiasca inca o zi. Incarcatorul este de 330W, ceea ce ne ofera un indiciu despre potentialele performante ale acestui laptop. Nu atingem acest consum maxim, din moment ce nu este echipat cu Core i9 care marcheaza varful de gama al acestei familii Predator Helios 300, dar ajungem la aproape 270W cu Core i7-12700H al echipamentului analizat.
De aceea eu m-am pus evident la un CSGO pentru a-mi forma o impresie de la fata locului si mai putin din specificatii.
Acer Predator Helios 300 este o masina de jocuri care este capabila sa ruleze mai mult decat toate jocurile tale preferate, cu o calitate grafica buna si rate de cadre ridicate.
Views: 8