Accenture Pulse of Change 2024: 88% dintre liderii din mediul de afaceri anticipează un ritm al schimbărilor fără precedent în 2024

Pe fondul progreselor inteligenței artificiale generative, tehnologia a trecut de pe locul 6 pe locul 1 în topul cauzelor de perturbare a afacerilor într-un an, conform indicatorilor cheie

Deși sunt optimiști, directorii executivi se îndoiesc că sunt pregătiți să reacționeze

Liderii din mediul de afaceri s-au confruntat cu un ritm al schimbărilor fără precedent în 2023, iar acum se așteaptă ca acesta să accelereze și mai mult în 2024, potrivit studiului Accenture (NYSE: ACN) Pulse of Change: 2024 Index, publicat cu ocazia reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.

Noul indice anual clasifică șase factori de schimbare care afectează afacerile – Tehnologie, Talente, Economie, Geopolitică, Climă și Consumatori și Social – folosind o serie de indicatori cheie, cum ar fi productivitatea muncii și cheltuielile IT. Apoi compară aceste date cu un sondaj efectuat în rândul a 3.400 de directori executivi cu privire la modul în care aceștia văd impactul fiecărui factor asupra organizațiilor lor, precum și la pregătirea acestora să reacționeze.

Analiza indicatorilor Indexului relevă faptul că perturbarea tehnologică a crescut cel mai mult în 2023, urcând pe locul 1, de pe locul 6 în 2022, fiind stimulată de progresele în inteligența artificială generativă. În cadrul sondajului, directorii executivi au clasat tehnologia ca fiind principala cauză a schimbării.

Potrivit analizei indicatorilor, Talentul – inclusiv probleme precum deficitul de competențe și lipsa de implicare a angajaților – a fost al doilea motiv care a dus la schimbarea în afaceri; însă, în cadrul sondajului, directorii executivi l-au clasat pe locul 4. Cu toate acestea, 42% dintre lideri au declarat că lipsa competențelor relevante este una dintre cele mai importante trei provocări la adresa capacității organizațiilor de a se adapta la schimbări. Aceste concluzii subliniază cât de importantă este prioritizarea strategiei privind talentele, în special în contextul nevoii de a valorifica potențialul noilor tehnologii.

Analiza indicatorului Index a constatat că, în general, pentru toți cei șase factori, ritmul schimbărilor a crescut brusc din 2019 cu 183% în ultimii patru ani și cu 33% numai în ultimul an.

„Nivelul de schimbare a crescut în mod incontestabil în ultimii ani și face necesară și o schimbare structurală a modului în care funcționează companiile pentru a face față – nu mai poate fi vorba de a face pur și simplu același lucru, mai repede”, a declarat Jack Azagury, Group Chief Executive-Strategy & Consulting, Accenture. „Sursa schimbării și a perturbării – tehnologia – este cheia. Credem că firmele care vor reuși în următorul deceniu sunt cele care adoptă o strategie de reinventare continuă a fiecărei părți a afacerii lor folosind tehnologia, datele și inteligența artificială, inclusiv puternica inteligență artificială generativă”.

Sondajul efectuat în rândul directorilor executivi arată că ritmul rapid al schimbării are un potențial continuu de impact larg asupra liderilor în anul următor:

  • Un procent impresionant de 88% dintre liderii din mediul de afaceri anticipează un ritm și mai rapid al schimbărilor în 2024.
  • 60% văd schimbarea ca pe o oportunitate, iar 68% se așteaptă la o accelerare a creșterii veniturilor în 2024.
  • În ciuda optimismului lor, mai mult de jumătate (52%) spun că nu sunt pe deplin pregătiți să facă față schimbărilor cu care se vor confrunta în mediul de afaceri din 2024.

Perturbarea tehnologică privită ca o oportunitate, cu prudență în utilizarea responsabilă

61% dintre directorii executivi se așteaptă ca ritmul de perturbare a tehnologiei să se accelereze și mai mult în 2024, iar 76% consideră că inteligența artificială generativă este mai mult o oportunitate decât o amenințare și se va dovedi mai benefică pentru creșterea veniturilor decât pentru reducerea costurilor.

Cu toate acestea, aproape jumătate (47%) spun că nu sunt pregătiți pentru ritmul accelerat al schimbărilor tehnologice, iar 72% abordează acum investițiile cu mai multă prudență din cauza preocupărilor societății cu privire la utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale.

Metodologia de cercetare

Indicele Accenture Pulse of Change compară rezultatele obținute din două surse majore.

  1. O analiză a schimbării care afectează afacerile la nivel global, cauzată de șase factori majori:
  • Tehnologia, care se bazează pe indicatori precum cheltuielile IT și finanțarea prin capital de risc pentru tehnologiile emergente, reflectă ritmul și amploarea cu care sunt adoptate și implementate tehnologii precum inteligența artificială generativă;
  • Talentul, care include indicatori care măsoară riscul de deficit de forță de muncă, nivelul de implicare a angajaților, costurile salariale și productivitatea muncii, reflectă mediul general al talentelor dintr-o perspectivă cantitativă și calitativă;
  • Economic, care include indicatori macroeconomici, financiari și de afaceri, reflectă perturbarea economică generală, volatilitatea financiară și perspectivele de afaceri;
  • Geopolitic, care include indicatori care măsoară riscul geopolitic, numărul de sancțiuni economice și numărul de atacuri cibernetice, reflectă schimbările în ceea ce privește războaiele și conflictele, tensiunile comerciale și securitatea cibernetică;
  • Climat, care se bazează pe indicatori precum dezastrele legate de climă și pierderile economice directe atribuite dezastrelor naturale, analizează riscurile legate de problemele de mediu, precum și implicațiile financiare ale reglementărilor legate de climă asupra costurilor pentru întreprinderi;
  • Consumer & Social, care include indicatori care evaluează tulburările sociale și economiile gospodăriilor, reflectă climatul social general, precum și încrederea consumatorilor în viitor.

Pentru a evalua atât ritmul, cât și natura schimbărilor, indicele calculează, prin modelarea de date bazată pe inteligență artificială, 40 de serii de date publice și brevetate care acoperă perioada 2019 – noiembrie 2023, provenite de la instituții de top precum Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Fondul Monetar Internațional (FMI) sau Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite (ODD). Acesta cuantifică schimbările cu care se confruntă întreprinderile și determină clasamentul primelor șase cauze ale schimbărilor prin compararea creșterilor respective din 2022 până în 2023. Această abordare identifică factorii de schimbare specifici care au avut cel mai mare impact asupra ratei globale de schimbare în 2023.

  • Un sondaj global efectuat în perioada octombrie 2023 – noiembrie 2023 în rândul a peste 3.400 de directori executivi, în 20 de țări, 19 industrii și o serie completă de funcții corporative, pentru a compara percepția lor asupra schimbării cu analiza perturbării afacerilor.

Views: 0

Lasă un răspuns