A ce miroase în toată casa? A cozonac umplut cu Lino Lada!

Alături de mirosul de brad, cel de cozonac este emblematic pentru Crăciun. De altfel nici n-ar fi sărbătoarea deplină dacă în casă nu ar pluti mirosul de cozonac cald, proaspăt scos din cuptor. De la cozonacul tradițional, cu nucă, la cel cu rahat ori stafide, fiecare avem o umplutură preferată. Avem o provocare pentru voi!

Ce-ar fi ca anul acesta să faceți cozonaci umpluți cu Lino Lada, delicioasa cremă tartinabilă?! Aveți la dispoziție patru variante: Lino Lada Lapte (o combinație fină de lapte și alune de pădure), Lino Lada Cocos (cu lapte, alune de pădure de cea mai bună calitate și făină de nucă de cocos), Lino Lada Duo (cu lapte, alune și cacao) sau Lino Lada Gold (cu cacao și alune de pădure mărunțite și coapte). Iar ca ajutorul să fie complet, îți lăsăm și o rețetă de cozonac cu care îi vei impresiona pe toți cei care îl vor gusta! Inclusiv pe Moș Crăciun!

Ingrediente pentru aluat: 500 g făină tip 000, 25 g drojdie proaspătă, 100 g zahăr, 250 ml lapte cald, 50 g unt topit (dar răcorit), două gălbenușuri, un ou întreg, un plic zahăr vanilat (sau o linguriță extract de vanilie), coaja rasă de la o lamiae, un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură: 200 g de crema tartinabila Lino Lada.

Ingrediente pentru decor: un ou bătut pentru uns, zahăr pudră sau fulgi de migdale pentru presărat pe cozonac.

Cum se prepara

Pregătirea aluatului

Într-un bol mic, dizolvă drojdia proaspătă în 50 ml lapte cald (nu fierbinte) și o linguriță de zahăr. Lasă să dospească 10 minute, până se formează o spumă. Într-un bol mare, cerne făina. Adaugă zahărul, sarea, zahărul vanilat și coaja de lamâie și amestecă bine.

Într-un alt bol, bate gălbenușurile și oul întreg. Adaugă restul de lapte, untul topit și drojdia dospită. Toarnă treptat ingredientele lichide peste făină, amestecând și frământând până obții un aluat elastic, moale, dar care nu se lipește de mâini (poți ajusta cu puțină făină sau lapte, dacă este necesar). Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l la dospit într-un loc cald timp de două ore, până își dublează volumul.

Asamblarea cozonacului

Împarte aluatul dospit în două părți egale, pentru doi cozonaci. Întinde fiecare parte pe blatul de lucru, sub formă de dreptunghi, cu grosimea de aproximativ un centimetru. Întinde uniform crema Lino Lada peste aluat, lăsând marginile libere pentru a sigila mai bine. Rulează aluatul strâns, formând un cilindru. Poți lăsa cozonacul rulat sau îl poți tăia pe lungime și împleti cele două fâșii, pentru un efect marmorat. Așază cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt.

Lasă cozonacul să mai dospească 30-40 de minute în tavă, acoperit cu un prosop. Unge-l cu oul bătut și, dacă dorești, presară fulgi de migdale. Coace cozonacul în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 35-40 de minute, sau până devine auriu și trece testul scobitorii.

Views: 5

Lasă un răspuns