Terminalul Huawei P9 Lite 2017 asa ca de vacanta, la review

Stiu ca poate erati preocupati de un review pentru P10, care, inca, mai este la moda, insa, mi-a fost imposibil sa primesc pana acum la teste, unul, cu toate insistentele si parghiile trase. Cand nu se poate obtine,… chiar nu se poate, daca nu dispui si de “muschii” necesari.

Cu toate acestea, m-am putut bucura, in scurta mea vacanta de toamna in Grecia, cu peisaje inedite, de inca un asistent la prova, care, nici pe departe sa ma fi dezamagit, cel putin pana cand, flagshipul celor de la Huawei va poposi, probabil…si pe la mine.

Stiti ca v-am tot umplut atentia, cu comunicate de presa, asa cum a fost si cu cel despre P9 Lite 2017  insa, nimic nu poate defini parerea unui om de specialitate, asa cum consider ca sunt, dupa cele doua decenii petrecute in bransa, chiar de la momentul aparitiei mobilitatii in Romania, ca afacere, dar si ca piata concurentiala.

Nicio parere nu poate fi formata, fara a avea contact fizic cu produsul respectiv, cel putin in domeniul ingineriei, fiindca, multe se scriu si se vehiculeaza prin presa, dar, putine se realizeaza in practica si in special ca, tehnologia nu este, si nu va fi “poezie”.

Pe de alta parte, produsele trebuie sa faca parte dintr-o poveste, desi unele, chiar nu mai au nevoie de acest lucru. Asa mi se pare si P9 Lite 2017, pe care nu l-am primit de la Huawei in pachetul de vanzare. Ci, l-am reprimit in urma testelor efectuate de catre o redactie, sau poate chiar mai multe. Si cu toate acestea m-am bucurat si in aceasta situatie, dupa ce l-am igienizat si l-am pus la treaba, chiar, daca nu dispuneam de incarcatorul original si celelate accesorii probabile din cutie, si, il puteam incarca diferit de curentul cu care producatorul il proiectase. Dar, uite ca avand un incarcator cu incarcare controlata am depasit pana si acest impediment, si nu m-am plans, asa cum poate altii ar fi facut-o.

Spun ca povestea lui P9 Lite 2017, un midrange cu Android 7.0 Nougat si cu Emotion UI 5.0, la un pret bun si calitate Huawei, nu poate fi, decat o rescriere actualizata a lui P9 Lite din 2016, daca nu tin cont de culoarea neagra a carcasei. In prezenta sasiului metalic, de grosime de numai 7,6 mm, pentru acumulatorul sau de 3000mAh. Pentru ca, personal, imi da senzatia unui upgrade, a modelului anterior, pe care l-am cumparat si il folosesc, multumit, de ceea ce am primit, pentru banii investiti. Autonomia, in schimb, este surprinzator mai buna, pentru un terminal din clasa sa, ajungand si pana la doua zile de utilizare.

Terminalul a ramas la fel de aspectuos, si de bine de tinut in mana, precum predecesorul, si, poate de aceea, indemnati si de volumul de vanzari, chinezii probabil au tinut sa se achite de datoriile cererilor constante de pe piata, acolo, unde si-au mentinut cresterile, in volume de vanzari. Mi-a placut ca, nici nu am acumulat amprente pe langa zgarieturile minimale de utilizare, cu care acest terminal a sosit la mine.

Sa nu ma intelegeti gresit, dar liniile de design ale lui P9 Lite 2017 au fost prelucrate, asa cum era de asteptat, si, practic este o imbunatatire a modelului anterior, din 2016, insa, senzatia de nou, nu este intr-atat de pregnanta, asa cum ne-am fi asteptat. E clar ca, inca ar mai fi fost loc, pentru a-si putea surprinde utilizatorii. Sa nu fim rai, dar fata de alte modele, terminalele Huawei, chiar au succes, in ceea ce priveste look-ul exterior, si cu siguranta, vor atrage atentia celor din jur, chiar si cu acest model, care deja, nu mai este chiar asa de nou, tinand cont ca a fost lansat in aprilie 2017. Terminalul are sasiul acoperit de sticla rotunjita 2,5 D, peste displayul IPS de 5.2 inch, si rezolutie 1080 x 1920 pixeli, factor de aspect 16:9 (~424 ppi), m-a incantat prin vibranta potrivita a culorilor, luminozitatea si contrastul perfect balansate, dar totusi cu reglaje a paletei de culoare prin meniuri, pentru cei mai sensibili utilizatori.

Cred ca il pot considera cel mai bun midrange, pe care l-am testat anul acesta, chiar daca, nu l-am avut de nou. Dar, sa nu ma intelegeti gresit, ca voi incuraja cu aceasta afirmatie comertul second-hand. Nimic nu se poate compara cu un terminal, pe care il capeti de nou, cu garantie, si pe care il vei avea, asa cum il vei ingriji, si te vei comporta cu acesta. De aceea, nici testele extreme cu carcasele si display-urile lovite, cu dinadinsul, nu le voi incuraja. Pentru ca, pe aceasta lume, inca, nu s-au inventat deviceuri, care sa poata avea pe Pamant, comportamentul echipamentelor trimise pe Luna.

Si uite asa am trecut la testele de Benchmark: AnTuTu, Aida64, CPU-Z, care ne vor confirma deja configuratia cu care se cumpara terminalul: cu chipsetul HiSilicon Kirin 650, procesor 64 biti Octa-core (4×2.0 GHz Cortex-A53 & 4×1.7 GHz Cortex-A53), si GPU Mali-T830MP2, nu ne impresioneaza la prima vedere, fiind ceva cu care ne-am mai intalnit in trecut. Iar memoria interna de stocare a acestui model ramane la 16 GB, in timp ce memoria RAM primeste un upgrade la 3GB LPDDR3 fata de varianta, pe care o am eu acasa cu numai 2 GB. Nu este rau nici ca avem slotul microSD, cu memorii ce pot ajunge la 256 GB.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu toate cele expuse, sincer terminalul se misca cu mult mai bine, respectand cele expuse privitor la faptul ca este un upgrade. Jucatorii nu se vor stramba cu aceasta configuratie de gaming pe telefon pentru ca reactia terminalului in timpul jocurilor este exemplara, desi asa cum stiti nu veti avea tocmai de a face cu o consola de jocuri.

Multimedia este bine ajutata de display, dar si de speakerul extern, care se aude foarte bine, daca nu tragem volumul cu butonul lateral pe + chiar pe maxim, evitand in acest fel cateva zgomote metalice un pic suparatoare, pentru careva cu simt muzical mai accentuat fata de medie.

Altfel te vei bucura atat de redarea corecta a frecventelor audio, cat si de volumul potrivit, atat pentru redari in interiorul apartamentului, cat si afara, in zgomot de fond. Pe mine m-a ajutat in autocarul de Grecia, sa pot urmari cateva clipuri care sa ma tina treaz, pe timpul deplasarii nocturne, utilizand conexiunea de date prin rooming de la Telekom, si totul la un pret convenabil pentru buzunarul meu. Am avut instalat si programul sygic cu care am reusit sa stau mereu in contact cu traseul si zonele de deplasare, orase, kilometri, obiective chiar daca, acestea au fost offline. M-a multumit faptul ca, odata plecat noaptea pana a doua zi nu am incarcat acumulatorul pana a doua zi, chiar daca am mai facut fotografii / clipurri video de pe ferry si chiar le-am incarcat pe retelele de socializare. Nu cu prea multe terminale poti sa faci fata unui astfel de program. Multi s-ar intreba la ce ar fi necesar senzorul de pe spatele carcasei, atat timp nu prea multa lume nu il foloseste. Pe mine m-a ajutat foarte bine atunci cand mi-am dorit sa realizez un selfie prin camera frontala de 8 MPx, desi nu m-am grabit sa si deblochez terminalul in acest mod. E un mod de utilizare eficient, reponziv, dar nu prea ma tenteaza sa il utilizez, pentru ca am prea multe cutume in utilizare.

In schimb interconectarea isi face bine treaba atat in Romania, cat si in rooming, atunci cand, vei fi atentionat printr-un SMS, despre noile metode de tarifare locale. GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 – SIM 1 & SIM 2, HSDPA 900 / 1900 / 2100, LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 8(900), 20(800), HSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE Cat4 150/50 Mbps sunt toate retelele de voce/date la care P9 Lite 2017 stie sa se conecteze si sa dialogheze fara nicio problema. Insa fireste nu am reusit sa le testez pe toate pentru ca nu dispun de niste testere profesionale si aici am mers numai pe intuitia mea tehnica, colectionata in zeci de ani de lucru, in mediul respectiv.

Desigur fata de retelele “mari” P9 Lite 2017 stie si altfel de interconectari:  Wi-Fi 802.11 b/g/n, WiFi Direct, hotspot, Bluetooth 4.1, A2DP, LE, NFC L31, L21. Si altele chiar nu stiu ce si-ar mai dori utilizatorul, pentru a fi pe deplin fericit. Toate acestea sunt perfect calibrate incat sa nu se planga de un consum anormal sau incalzire excesiva a carcasei in timpul utilizarii. Eu i-am mai datsi cu GPS ul propriu pentru ca am avut nevoie de orientare pe insula Thassos, si practic nu am intampinat niciun decalaj fata de realitate, conexiunile A-GPS, GLONASS fiind pe gustul meu.

Pana la urma daca un astfel de terminal face fericit un turist, cu siguranta pentru cei care il vor utiliza la ei acasa, acesta va fi un cadou binevenit.

Desigur turistul va face si foto, iar camera regandita de chinezi de 13 MPx, f/2.0, autofocus, LED flash, senzor de 1/3″ , dimensiunea pixelului de 1.12 µm, geo-tagging, touch focus, face detection, panorama, HDR pe mine m-a ajutat bine atunci cand de multe ori cand poate as fi dorit sa scot mirrorlessul din dotare din buzunar. Calitatile pe Auto impresionate de senzorul terminalului le puteti vedea mai jos, chiar daca nu am dispus de o camera cu stabilizare.Ca de obicei va las sa apreciati singuri realizarea sau nu a cadrelor captate.

Visits: 0

Lasă un răspuns