Tenda AC5, AC 1200, Smart Dual-Band, WiFi Router – review

Tenda AC5 AC 1200 Smart Dual-Band (2.4 GHz & 5 GHz) nu este cel mai performant router de la Tenda. Dar performantele de functionare in standarde IEEE 802.11 ac/a/n 5 GHz dar si IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz, ceea ce se traduce in viteze 867 Mbps, respectiv 300 Mbps la limitele maxime, pentru un pret bun, destinat utilizatorului casnic, il recomanda. Cu toate acestea nu beneficiaza de viteze Gigabit si de aici diferenta de pret, in relatia cu alte routere din piata.

Prin principalele tehnologii implicate: SSID Broadcast: Enable/Disable; Beamforming, MU-MIMO, securizate in vederea protejarii intimitatii cu algoritmi WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA/WPA2; WPS (WiFi Protected Set-up). Sunt adevarate avantaje care nu ar trebui ocolite.

Pentru accesibilitatea de a-l putea cumpara de la hypermarketul de proximitate, in special din Bucuresti, dar si din orasele de provincie, fara a avea prea multe emotii, ca trebuie sa te confrunti cu cine stie ce cunostiinte de specialitate, atunci cand vei intreba vanzatorul. Este un router de autoservire.

Sau sa suporti introducerea in caminul conjugal al vreunui specialist in routere. Este pe sistemul plug & play, tinand cont, ca nici macar parola nu trebuie introdusa la initializarea conexiunii, atunci cand il vei scoate direct din cutie, ce nu se va dovedi multipla si complicata, dar cu o anumita eficienta, totusi.

Procesorul de 1GHz prin tehnologia de procesare a cipurilor de 28nm, MU-MIMO ofera o mai buna performanta compatibilitate si stabilitate in functionare prin comparatie cu variantele anterior testate.

Ceea ce este obligatoriu, in special daca doresti sa te conectezi Wifi la internet va fi conexiunea ce trebuie sa soseasca in casa prin intermediul unui cablu WAN, cu conector RJ45 de la routerul operatorului din cartier (in cazul meu Telekom fix), dar si al unei prize de alimentare 220 V la reteaua de curent alternativ, situate cat mai aproape de locul unde doresti sa instalezi acest device.

Acesta poate fi amplasat pe o suprafata plana si orizontala, stabilizata (o masa de exemplu). Dar si in varianta in care doresti sa il pui pe un perete vertical, prin prinderea clasica cu doua dibluri si chiplinguri prin insurubare, in urma gauririi cu o bormasina cu percutie. Pare si cea mai dificila situatie de amplasare. Dar si cea mai sigura pentru a nu mai avea emotii ulterioare, ca poate din lipsa de inspiratie il vei agata si il vei tranti. Dar daca doriti mai precis ghidul de instalare, il veti putea descarca de aici.

Desi pare simplu acesta are mai multe moduri de operare: Wireless Router Mode; Universal Repeater Mode; WISP Mode; AP Mode pe care daca esti perfectionist si tii la intimitatea casnica a undelor electro-magnetice, cat mai bine generate este bine sa le folosesti in urma citirii datelor din manualele de utilizare.

De banii platiti te vei bucura de o cutie de carton frumos colorata in nuante vii, caracteristice brandului Tenda. Un pic mare tinand cont de dimensiunile corpului de plastic adapostit in interior, dar perfect pentru protectia interioara a componentelor interioare sau exterioare asa cum sunt antenele rotative cu castig de 5 dBi fiecare, in situatia manipularii/transportului curierului.

In interior asa cum puteti vedea in galeria foto veti reintalni: routerul de culoare neagra a carcasei de plastic, un adaptor de retea 220 Vca cu iesire 9 Vcc la 1A, cu jack, dar un pic cam scurt, asa cum este si cablul Ethernet regasit, dar si micul ghid de instalare, nu cred ca ar mai fi necesar si altceva in situatia data.

Pe partea frontala veti putea reintalni niste LED-uri de stare de culoare albastre sclipicioase intermitent cu urmatoarele semnificatii de stare: System*1, WiFi*1, WAN*1, LAN*3. Pe spate porturile WAN 10/100 Mbps, 3 porturi LAN 10/100 Mbps, butoanele , WiFi on/off si WPS/Reset, dar si jack-ul de intrare a cordonului de alimentare, de intrare in router, la 9 Vcc la 1A. Cam acestea sunt elementele de UI cu care utilizatorul se va confrunta din ce in ce mai rar.

Asa cum ati putut face cunostinta cu routerul din galeria foto, ati putut remarca cele patru antene cam lungi cu grade multiple de libertate, plasate pe cate o articulatie sferica, utile pentru a putea gasi un optim de acoperire RF cat mai buna a tuturor dispozitivelor ce vor fi implicate in conexiuni: atat prin cablu cat si prin Wifi, in functie de ceea ce ti-ai propus sa construiesti, in paradisul tau interior. Pasii de configurare ii puteti regasi aici.

Apoi, introducand cablul ethernet in portul WAN si conectati PC-ul la port LAN sau utilizati un PC sau un dispozitiv mobil pentru a conecta semnalul WiFi al routerului. Treaba este destul de simpla deschizand un browser si tastand tendawifi.com in Address Bar, atingeti “Enter”. Atingeti “Start” si treceti la treaba printr-un meniu intuitiv.

Cu toate acestea introducand cablul de internet performantele pe conexiune Wifi, in ceea ce priveste viteza nu este atat de multumitoare pentru impatimitii de gaming, asa cum puteti vedea mai jos. S-ar simti nevoia de ceva mai mult decat atat.

Cu toate acestea m-a multumit faptul ca pot lasa si vara routerul in priza activ, fara a avea vreo grija ca routerul se va supraincalzi.

Pentru pasionatii de configurari de pe telefonul smart exista pasii de configurare aici.

Nu va fi de asemenea nicio problema sa va configurati topologia de retea dorita, cablata sau Wifi, tot atat de usor, ca si atunci cand utilizati un PC cu management, prin intermediul unui cablu de retea.

Visits: 1

Lasă un răspuns