Serile Vinum Hungaricum – Crama Konyari un nou prilej de prietenie romano-maghiara la o degustare de vinuri

Crama Konyári si in general vinurile din Ungaria reprezinta o calitatea exceptionala pe piata vinurilor din lume. In 2011 Ungaria a detinut presedintia Uniunii Europene, iar Europa vorbea de vinul unguresc. Din decembrie 2012 a inceput – in colaborare cu Organizaţia Somelierilor din Romania 2011 si Asociatia Erdélyi Gondolat – degustarile vinurilor maghiare la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti.

In data de 1 octombrie 2014, la Institutul Maghiar din Bucuresti (str. Gina Patrichi – fosta Orlando nr. 8) a avut loc degustarea vinurilor lui Konyári János, un producator din zona viticola Dél-Balaton.
Vinurile enologului Konyári János, din regiunea de vin Sudul Balatonului (Dél-Balaton), cel care a fost ales de Academia Maghiara a Vinului Producatorul de vin al anului 2008. Konyári János a fost printre
primii producatori care au lansat în piata vinuri imbuteliate la inceputul anilor 1990. Se zice ca tot el ar fi primul care a utilizat metoda maturarii vinurilor in barrique in Ungaria.
Cu aceasta ocazie am degustat urmatoarele vinuri:
Lolipop frizzante 2013
Sigilium Loliense alb 2013 (Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Chardonnay)
Szárhegy 2011 (Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Hárslevelű și Chardonnay)
Rose 2013 (Merlot, Cabernet Sauvignon, Blaufränkisch)
Kékfrankos 2011 (Blaufränkisch)
Cabernet sauvignon 2011
Sigilium Loliense roșu 2011 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc)
Vinurile au fost prezentate de: Márton Zsolt și Jakab József, reprezentanții cramei, și Péntek István, sommelier si am fost delectati cu muzica oferita de chitaristul Fehér Csaba.

Nu stiu cum s-a facut insa eu am avut norocul sa ma asez la masa oficialitatilor de la OSR 2011, as putea spune cea mai vesela din tot Centrul Cultural Maghiar dar si langa prietenii maghiari, Istvan si Zsolt, care au avut chef de glume frumoase si ne-au servit cu cel mai mare drag, chiar daca ne-au pus sa achitam taxa de 40 RON de la intrare chiar inainte de degustare, ca sa fie mai siguri.

Fehér Csaba chiar are o voce deosebita si ar avea loc la orice mare concert din Europa fara nicio problema, ne-a facut sa ne curga vinul prin papile cu mult mai usor decat am fi crezut atunci cand am vazut prima oara sticlelele si etichetele acestora.

Pe mine m-au impresionat cateva vinuri mai precis vreo trei:

Rose 2013 pe care l-am si achizitionat cu 29 RON desi pe internet se gaseste si la 17 RON. Pentru culoarea efectiv deosebita de Rose, chiar daca nu l-am servit la tempeatura recomandata mi-a dat senzatia de coacaze negre, prune si aciditate buna. Szárhegy 2011 destul de aromat cu parfum usor de lamaita. Sigilium Loliense roșu 2011 cu aroma de condimente, fructe si tutun vanilat. In rest mi s-au parut destul de comune.

Nu sunt cel mai autorizat sa caracterizez vinurile, insa cel mai bine a a sintetizat domnul Marian Timofti Presedinte OSR 2011:

O galerie de poze realizate mai jos puteti vizualiza mai jos:

 

Visits: 0

Lasă un răspuns