Routerul Wifi Tenda FH456 la review

Nu sunt la primul test de router Tenda. Iar asa cum stiti aceste routere le puteti intalni in cele mai comune locuri de comercializare, fiind un produs de hypermarket, cu accesibilitate, pentru un buget foarte bun, in relatie cu parametrii pe care ii platesti, destinat pentru utilizatorii casnici.

Cu siguranta daca iti doresti o retea profi vei plati cu totul alti bani si iti vei cumpara produsul din alte locuri. Fiindca se stie ca aplicatiile “smartHome” au luat deja avant si aplicabilitate si pe acasa, acolo unde ne “lovim” de un val de tineri entuziasti, iata ca si construirea unei retele wireless de apartament tinde sa prinda contur, in relatie cu diferitele deviceuri, dintre care unele IoT consumatoare de ceva banda.
Va aduceti aminte ca nu sunt la primul device Tenda pe care l-am testat, si pentru care am avut o impresie buna pentru nivelul segmentului de piata acoperit, F3 avand review-ul aici.
Prin comparatie cu F3 cel pentru care scriu acest review si anume Tenda FH456 este un produs diferit, pentru ca se adreseaza utilizatorilor ce isi doresc o arie extinsă de acoperire a semnalului WiFi, a routerului. Pentru acest lucru am decis sa va arat un tabel comparativ intre diferitele modele pe care le regasiti pe piata, la aceleasi preturi convenabile.

In prima faza a review-ului am trecut la unboxing, si va las sa vedeti si pe voi ce am descoperit.

Pentru cei indragostiti de foto am adaugat si o galerie pentru a intra in lumea detaliilor, acolo unde routerul Wifi ne uimeste prin designul carcasei albe, dar si prin tabloul frontal cu Led-uri indicatoare: T, SYS, WiFi, 1, 2, 3, WAN, WPS, T, sau cel dorsal: patru conectori RJ45: WAN, 3,2,1, butoane negre de resetare: Wifi, WPS/RST, jackul de Power pentru alimentatorul de retea cu iesire de 9 Vcc la 600 mA.

Avand aceasta masinarie home, primul impuls a fost acela de a-l pune cat mai curand la lucru, prin prisma unui utilizator Home, fara prea multa experienta in instalarea de device-uri. Iar ceea ce mi-a cazut la indemana, a fost routerul de fibra optica de la Telekom Sagemcom, ce imi livreaza deja viteze de internet de peste 500 Mbps, prin interfata Wifi, insa, are o acoperire mai putin multumitoare, pentru camera de alaturi, daca inchid ambele usi, semnalul receptionat de device-urile mobile fiind sensibil injumatatite. Luand in calcul routerul Tenda FH456, cu cele 4 antene de castig 5 dBi, conectat, semnalul va putea fi imbunatatit simtitor. Dar pentru internet banda nu va putea depasi standardul de 100 MBps cu IP static/ IP dinamic, ce poate fi primit standard, de catre routerul Tenda, prin portul WAN 10/100M Ethernet, asa cum regasim in specificatiile produsului.

In schimb atunci cand iti vei dori sa iti construiesti propria retea interna Wifi, orizontul de viteze se va largi catre 300 MBps, ceea ce mi se pare foarte bun pentru pretul platit, avand in schimb un sistem flexibil, ce poate fi operat cu o interfata intuitiva Router, WISP, Client AP, si securizat WPA/WPA2-PSK AES, TKIP, TKIP. Desigur ca routerul permite si construirea unei retele LAN Ethernet, tot cu banda de 100MBps. Insa in moda mobilitatii de astazi, pe cine oare mai intereseaza?

In febra instalarilor am fost curios si ce gama de temperaturi livreaza acest device, pe care cu siguranta ai posibilitatea sa il atarni pe un perete si sa il uiti acolo. Da, supraincalzirea unor astfel de deviceuri ar fi o problema ce ar putea duce la autodistrugerea lor. Dar aici nu este cazul, intrucat prin masuratorile mele executate cu termometrul electronic, gaurile/fantele de convectie ale aerului cald degajat de cipurile interioare, nu dau niciun motiv de ingrijorare.

Singura problema totusi, mi se pare la instalare, numai lungimea scurta de cam 1,5 m a cablului alimentatorului, de care cu siguranta va trebui sa tinem seama. Eu l-am catarat deasupra routerului Telekom Sagemcom, cu care am realizat conexiunea WAN si apoi am trecut sa verific daca acoperirea radio si castigul antenelor isi vor face treaba.
Si se pare ca da, asa a si fost. Pentru ca dupa ce am iesit din apartamentul conjugal inchizand vreo 2 usi, am avut curiozitatea sa vad cum se va comporta prin liftul blocului, care este considerat o cavitate electromagnetica inchisa, cu vreo doua randuri de usi metalice. Iar rezultatul m-a surprins pentru amplitudinea maxima a semnalului receptionat si mai putin pentru largimea de banda.E clar ca Tenda are castigul necesar pentru a penetra anumite medii, dar totusi mi se pare de exceptie, adica una in sensul pozitiv.
De asemenea, cred ca stiti ca am la review o Dash Cam Wifi pe care am atarnat-o in parbriz, in parcarea din fata blocului, activa inclusiv in infrarosu, pe timp de noapte. De aceea, am fost curios de un set de masuratori de jos din parcare pana la etajul 2 al blocului, cu doua seturi de ferestre inchise si iata ce am descoperit.O masuratoare aproximativ in jurul valorii de 65 MBps, care totusi este suficienta pentru o inregistrare prin geamurile apartamentului, streaming video, adica exact ceea ce cautam.
Cu tot cu configurarea Wifi realizata de pe telefon cu aplicatia Tenda, accesibila prin browser la adresa 192.168.0.1, plus coborarea in parcare pentru masuratori, in jurul a un sfert de ora. Desigur, daca as fi facut si alte setari posibile de securitate, prin mecanismele de criptare WPA-PSK, WPA2-PSK si banda de functionare, probabil as fi ajuns la vreo jumatate de ora.
Cu toate acestea am curajul sa concluzionez, ca este poate cea mai usoara varianta de a conecta un device de tipul IoT, la internet, sau intr-o retea Wifi, cu cel mai usor efort financiar, dar si cu o performanta buna, fara insa a avea si pretentia de a avea o solutie profesionala.

Visits: 0

0 comentarii la „Routerul Wifi Tenda FH456 la review

Lasă un răspuns