Routerul WiFi Tenda AC9 AC1200 Smart Dual-Band Gigabit – review

Routerele extrem de elegante se pare ca au in spate si o tehnologie bine pusa la punct.

Asa am simtit cand la GADGETARUL ROMAN am primit un nou router Wfi de la Tenda  AC9 in sistem Smart Dual-Band Gigabit AC1200, pentru ca arata intr-un mare fel, care nici pe departe nu te duce cu gandul ca ar fi si unul la un pret extrem de accesibil pe care il poti cumpara online sau chiar de la hipermarketul de proximitate, atunci cand iti faci cumparaturile saptamanale, de aprovizionare. Tinand cont ca are o configuratie recunoscuta ca puternica in lumea routerelor: procesor Broadcom ARM Cortex-A7 (single-core) si 128MB DDR3, SoC Broadcom BCM43217 la frecventa de 900 MHz.

DSC_0485

Ceea ce il recomanda, in afara de aspectul futuristic, pentru retelele actuale de internet pe care furnizorii le aduc in casa utilizatorului la un pret extrem de accesibil, sunt urmatoarele caracteristici:

• Viteza maxima 11ac, de pana la 1167 Mbps, care ofera simultan 867 Mbps 802.11ac la 5GHz si 300 Mbps 802.11n la 2,4 GHz si securitate WEP 64/128 bit, WPA, WPA-PSK/WPA2-PSK
• Conexiuni prin cablu (patru porturi) full gigabit pentru viteza de transfer ultra-rapida
• Chipset Broadcom pentru o experienta WiFi stabila si rapida
• Amplificatoare de mare putere si antene externe pentru acoperirea intregii locuinte
• Port USB – permite partajarea usoara a unei imprimante la nivel local si a fisierelor si a suporturilor media cu dispozitive in retea sau de la distanta, prin intermediul serverului FTP
• Tehnologia Beamforming+ mareste raza pentru dispozitivele WiFi 802.11ac
• Programare inteligenta WiFi pentru economii convenabile de energie

• Smart WiFi Schedule, Smart LED on/off , Smart Power Saving, Visitors networking, Parental control, VPN server, FTP Server, SAMBA server, Printer Server, DDNS

Routerul Wifi de dimensiuni  226 x 179,5 x 76,6 mm la 420 g vine intr-o cutie extrem de etansa protejata perfect de interactiunle mecanice, pe care le-ar putea avea cu curierul in timpul transportului.

Imagistica tiparita de producator, intalnita pe toate fetele cutiei sunt extrem de intuitive, pentru o punere in functiune cat mai rapida, fara a fi necesar sa fii specializat in retele, ci doar sa urmezi corect niste pasi de instalare si un fler minimal in alegerea locului cat mai apropiat de alimentarea de curent alternativ de pe perete si routerul operatorului care ti l-a adus in apartament.

Ceea ce vei castiga cu AC9 va fi o acoperire mult mai buna, datorita antenelor externe 2*3 dBi, pentru a stabili o acoperire cat mai eficienta a semnalului wireless, atentie numai in interiorul locuintei si o viteza foarte buna tinand cont de banda de 5 GHz, adica pana la 900 Mbps datorita standardului 802.11ac. Testele mele au aratat ca nu este un foarte bun router ce sa ofere acoperire in afara locuintei.

Cutia vine echipata in interior cu routerul Tenda AC9, incarcatorul de retea cu jack cu iesire de 12 Vcc la 2A, doua cabluri UTP pentru configurarea rapida a unei retele locale prin cablu de tip full gigabit, suportul de plastic marcat Tenda pentru pozitionarea pe verticala a routerului, in situatia in care nu dorim o ancorare pe perete. Desigur manualele de utilizare in cateva limbi de circulatie internationala si fireste garantia.

Atunci cand routerul va aparea pe biroul tau de exemplu, datorita designului, cei care vor patrunde in apartament (asigura o acoperire de 50-200 mp) se vor arata atrasi la vederea acestui dispozitiv de culoare neagra lucioasa perfect prelucrata, cu leduri de culoare albasta si cu cele doua antene externe rotative cu grade bune de libertate. In partea frontala led-urile de stare pentru conexiunile echipamentelor la retea, pentru USB sau a starii conexiunii la internet. Iar conectorii sunt pozitionati in partea din spate j,os si anume: cel pentru conectarea accesului internet de la provider, cele patru porturi Ethernet Gigabit pentru reteaua interna, portul USB, butonul pentru configurarea WPS, cel pentru activarea/dezactivarea conexiunii wireless sau cel pentru resetarea echipamentului si nu in ultimul rand conectorul pentru alimentator.

Desigur prima configurare as fi putut sa o realizez cu aplicatia Tenda fie conectat la PC fie de pe aplicatia de pe telefonul smart. Constiincios am dat de pe telefon, caci aceasta a fost alegerea mea preferata, am urmat toti pasii pe care mai jos i-am captat pentru a putea sa-i vizionati.

In meniurile de WiFi pot fi schimbate numele conexiunilor si parolele, orarul de functionare, puterea transmisiei wifi, poate fi activata/dezactivata functia beamform sau cea de repeater pentru extinderea semnalului sau poate fi activata o retea Guest doar cu acces la internet.  In meniul Advanced puteti seta de limitele de trafic, de activarea a administrarii de pe telefon, de filtrare a adreselor MAC, de activare a serviciilor firewall (ICMP Flood, TCP și UDP Flood, Ping pe conexiunea WAN din internet), pentru adaugarea unor rute statice sau pentru activarea unor adrese DNS dinamice. La „Sleeping Mode” poate fi stabilit un orar de intrerupere a functiilor wireless, LED-uri si USB.

Am efectuat de pe telefon masuratori cu aplicatiile Wifi Analyzer si Speedtest iar langa routerul ce imi livreaza Internet de la Telekom lucrurile stateau perfect, atat ca amplitudine cat si ca viteza a semnalului primit.

Problemele de amplificare/viteza au inceput sa apara atunci cand am evadat din apartament si a trebuit sa ies in houlu blocului si in parcare. De aceea va invit sa priviti tandemul de masuratori in functie de departarea de apartament.

 Odata pus pe pozitie routerul va asigura interoperabilitate intre maxim 20 de device-uri timp de 24/7, asigurand un consum de energie acceptabil si o degajare normala de caldura in mediul inconjurator in special utilizand si meniurile de programare inteligenta a functionarii.

Visits: 0