Tenda A301 Wireless Range Extender la review

Iata ca a sosit momentul sa testez si un Range Extender de la Tenda. A301 Universal Wireless este unul de un pret economic  pe care asa cum mai spuneam in alte dati, il puteti regasi la orice hypermarket, dar care isi face cu brio functionalitatea, atunci cand te situezi intr-un domiciliu cu multi metri patrati. Si nici nu iti doresti sa iti impanzesti casa cu cabluri de retea. Idee depasita, inca din capatul locului.
Cu toate acestea nu vei scapa de cablul UTP de aproximativ 1 m, pe care-l vei regasi in pachetul de vanzare, atasat la routerul de serviciu, care in cazul meu provine de la Telekom, la fibra optica. Cel putin la prima intalnire cand vei schimba parola de admin. Apoi cand cu siguranta vei dori sa pui in capat sa conectezi tv-ul, consola, pc sau orice ca sa ii dai net din ce primeste pe calea Wi-Fi. Si nici de priza de alimentare cu energie electrica de la reteaua de 220 Vca. Cu toate acestea vei obtine o retea intinsa, Wi-Fi prin spatiul tau locuibil, in mod eficient, la o suprafata de 120 mp, care desi nu se compara cu cea generata de un Access Point, se preteaza la aplicatiile casnice wireless cu o investitie la indemana orisicui. Aceste lucruri pot fi vizualizate cu usurinta chiar pe desenele pachetului de vanzare,

Va spun ca trebuie sa va asteptati la un device ce va prinde teoretic maxim 300 Mbps, in banda de 2.4GHz. Dar si celelalte standarde constructive: 802.11b: 11 Mbps, 802.11g: 54 Mbps, 802.11n: 300 Mbps, desigur in functie si de cat poate duce dispozitivul cu care ne dorim sa facem comunicarea respectiva. Cam putin ar spune unii obisnuiti cu viteze mari de internet. Dar destul pentru cei care doresc sa isi construiasca o retea Home Wi-Fi.
Mai jos va exemplific cat de usor se poate configura o astfel de retea cu extenderul Tenda pornind de la routerul Telekom, Sagemcom.

Indeajuns de multumitor pentru a putea duce semnale video HD la 1080 p, jocuri multiplayer de viteza in online sau download-uri de viteza.
Fiindca Range Extenderul a sosit intr-un pachet destul de istet am considerat ca este cazul sa va prezint interiorul acestuia intr-o galerie foto:

Este clar ca acolo avem tot ce ne dorim sa punem in functiune Extenderul. Cablul de date, manualele de pornire ale device-ului, chiar si mini CD-ul cu software prevazut tocmai pentru situatiile in care totusi nu exista conexiune Internet, sa putem initializa conexiunea, si nu in ultimul rand certificatul de garantie, te vor introduce fara probleme in cele cateva zeci de secunde ce te desprind pana la conectarea extenderului de reteaua Wi-Fi ce se va forma adhoc.

Este destul de simplu sa introducem cablul de retea in conectorul RJ45 intr-unul dintre capete, iar celalalt capat in PC pentru situatia despre care am discutat anterior. Apoi in steckerul ce asigura alimentare la reteaua electrica, incercand sa orientam cele doua antene, cu articulatie semi-sferica, dar cu castig 3 dBi spre a face cat mai intinsa aria de acoperire imaginara, transpusa in realitate. Cele doua antene le puteti inclina pana la 90 de grade, dar acestea nu pot fi rotite la 360 de grade sau inlocuite cu alte antene.
Ceea ce este de remarcat se refera la orificiul slotului in care se introduce conectorul de retea RJ45 – LAN, secondat de orificiul butonului interior de RESET pentru situatii dificile. Apoi pe partea superioara butonul la rasul suprafetei inconjurat de un patrat de culoare verde fosforescent, inelar pe care nu ai cum sa-l ratezi, ascunde in functie de directia de apasare functii importante. Tenda a inclus, de asemenea, o optiune de configurare manuala pentru situatiile rare in care WPS ar putea esua sau routerul nu are un buton WPS si functioneaza. Autocolantul din spatele unitatii va spune cum sa va conectati la interfata de configurare, unde puteti sa o conectati manual la reteaua Wi-Fi, precum si sa definiti diferite setari. Conectati portul PC-ului la portul LAN al lui A301 si sistemul este conectat la reteaua Wi-Fi, fara a mai fi nevoie de alte setari. Pentru PC, este vazuta ca o conexiune normala prin cablu, iar Tenda A301 are grija sau restul. LED-urile au doua culori pentru a arata mai multe detalii si sunt usor de recunoscut. Acesta va arata daca are putere, conectata, cat de bun este semnalul wireless si de asemenea arata cand este utilizat portul LAN. Nu va veti ingrijora nici de supraincalzirea device-ului pentru ca pe laterale este prevazut cu multiple fante ce asigura eliminarea caldurii interioare, fara nicio grija. Extenderul il vei putea uita in priza fara ca gandul sa iti stea la situatii neplacute de supraincalzire, fireste avand in vedere ca aerisirea prin convectie sa nu intampine niciun obstacol.
Apoi facand toate aceste lucruri putem deveni un pic mai pretentiosi accesand aplicatia disponibila de la Tenda cu browserul dispus pe adresa: 192.168.0.254, pe care o regasim si prin manualele de utilizare.

Performanta wireless a modelului A301 este evaluata pentru un EIRP maxim pentru o ruta de 58mW si maxim EIRP la un dispozitiv de 98mW. Gama este evaluata pentru pana la 100 de metri in interior si pana la 300 de metri in aer liber. Este compatibil cu criptare WEP, WPA, WPA2, WPA-PSK / WPA2-PSK pe 64 de biti si pe 128 de biti de tipuri AES, TKIP si TKIP & AES. Controlul accesului wireless este, de asemenea, inclus si astfel apare filtrarea MAC.

Dupa ce am conectat extenderul am reusit sa raman entuziasmat prin dublarea amplitudinii semnalului masurat cu WiFi Analyzer, desi cantitatea de informatie nu a fost tot atat de mare precum originalul.
Tinand cont ca apartamentul conjugal nu masoara decat 44 mp, am fost nevoit sa ies in afara si din nou am ramas surprins ca semnalul iesea prin usa metalica inchisa, peretii de aproape 50 cm, si coexista chiar si in liftul ce ma ducea spre parcare si unde am reusit din nou sa conectez camera de supraveghere a autoturismului conjugal.
Pentru cei care au dubii privitor la conectarea extenderului pot sa le recomand consultarea manualului de utilizare aici.

Visits: 1

Lasă un răspuns