Mainstream-ul Asus Zenfone 5 (ZE620KL) la review

Cand nu mai testezi de ceva vreme un terminal Asus, reintalnirea este cu atat mai spectaculoasa si mai plina de pasiune. Ultimul terminal testat inainte a fost Zenfone 4, pe care l-am recenzat aici.

Acum in atentia GADGETARUL ROMAN a venit un flagship  Asus Zenfone 5 (ZE620KL) atragator vizual, inca de la prima intalnire.

Despre Zenfone 5, nu este prima oara cand va scriu si de aceea, va invit sa recititi si articolul din zona de lansare aici.

Chiar si in situatia in care multa lume ar specula privitor la aspectul asemanator cu al altor terminale, datorita acelui peticut modern, ce opacizeaza functional stralucirea displayului, denumit notch. Acesta acopera casca audio, camera frontala, ledul indicator de culoare verde, si senzorul de luminozitate intrerupand intr-un anume fel, informatiile ce apar pe display. In acest fel utilizatorul primeste un pic mai multa informatie, decat ar putea primi daca intreaga afisare ar fi acoperita de o banda orizontala opaca, asa cum intalnim la majoritatea altor modele de terminale.

Este o modalitate de eficientizare a vizualizarii, atunci, cand avem din ce in ce mai multa informatie de afisat. O bucatica mai mare de display inseamna si un consum mai mare din acumulator. Iar treaba asta cu autonomia este rezolvata prin implementarile Qualcomm (Platforma Mobila pe 14nm Qualcomm® Snapdragon™ 636) cunoscute sub denumirea de Quick Charge ce nu te vor lasa la greu atunci cand probabil apetitul functional de resurse poate te vor nedreptati si vei avea incarcare maxima in numai o singura ora.

Si cu toate acestea are un design unic, elegant, frumos, durabil si robust, in doua culori: argintiu Meteor si Midnight Blue, asa cum a sosit colorat si cel testat de mine.

Un lucru sigur este ca terminalul acesta este inca un pas foarte bun facut de Asus, in trendul fabricantilor de top.

Tocmai pentru ca auzisem / vazusem ca face niste fotografii de exceptie in tehnologie AI (Artificial Intelligence), mi-am dorit sa treaca si pe la mine pentru a vedea / demonta, ceea ce se afla in spate atat de deosebit. Fabricantul a stiut foarte bine sa puna si acest lucru in evidenta inscriptionand in cutie un slogan nou: “We Photo” sustinut perfect de datele tehnice ale camerelor: cu senzor foto de top Sony IMX363, pixeli de 1.4um, unghi larg de 120°, HDR nocturn si AI Scene Detection.

Maturitatea taiwanezilor, capatata intr-un timp record se cunoaste in fiecare detaliu, cu care utilizatorul intra in contact cu lumea tehnologica, inca din momentul in care deschide cutia produsului si pana cand se obisnuieste, cu acest nou flagship Asus.

Desi terminalul pare a fi extrem de solid, adica un corp de aluminiu (153 x 75.7 x 7.9 mm) acoperit de o sticla rezistenta 2,5 D la o grosime de numai 7.9 mm, Asus s-a gandit sa includa in cutie si o anvelopa siliconata cu gauri potrivite, astfel incat sa putem avea o protectie cat mai viabila, in eventualitatea nedorita a vreunui accident.

Desigur inauntrul cutiei ne reintalnim cu lucruri asteptate si obisnuite din editiile anterioare. Adica adaptorul de retea, castile cu jack 3,5 mm, manualul si garantia precum si acul de acces la compartimentul nanoSIM/card microSD.

Spatele reflecta lumina intr-un anumit mod. Personal cred ca este foarte frumos si adauga clar ceva stilului telefonului. Aceasta reflexie vine si cu capacul transparent inchis care cred ca este o alegere buna de design. Reflexia imi aminteste de niste raze de soare care par sa provina de la scanerul de amprenta digitala. Scanerul de amprente este rotund si se afla situat pe spate. Din fericire, el este departe de aparatul foto, astfel incat sa nu obtineti degetele de grasime pe obiectivul camerei daca atingeti accidental telefonul intr-un loc gresit. Asus a ales o finisare mata si neagra a marginilor, si cred ca este cu siguranta un avantaj. Din fericire, Asus a pastrat designul de 3,5 mm, pentru a putea conecta castile furnizate la telefon. In plus, vedem un conector USB-C, un microfon si un grilaj pentru difuzoare. In partea din stanga sus a telefonului sunt microfoanele de compensare zgomot. Toate butoanele fizice sunt corecte: butonul de alimentare si butoanele de volum.

Scanerul de amprente este rapid si functioneaza bine, destul de mare deoarece este rotund. De asemenea, scanerul de amprente functioneaza atunci cand ecranul este oprit, astfel incat sa va puteti conecta fara a mai porni mai intai ecranul. Exista, de asemenea, o caracteristica foarte utila, care va permite sa obtineti ecranul de notificare in jos prin baleieri peste scanerul amprenta digitala. Functia Face Unlock functioneaza, de asemenea, foarte rapid, mai repede decat scanerul pentru amprente digitale. Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont de faptul ca se ofera siguranta pentru usurinta cu Face Unlock. Este o caracteristica foarte utila si rapida.

Flagshipul de la Asus pare a fi orientat datorita camerei extrem de reponziva, catre tinerii antreprenori ce au nevoie in munca lor de un terminal ce suporta fotografii de calitate foarte buna, datorita algoritmilor AI implementati. Toate ipostazele ce impartasesc activitatile zilnice de gen lifestyle, mancare, imbracaminte, etc. Nici entuziastii HiTech nu sunt ocoliti, pentru toate functiile moderne atacate prin care taiwanezii au tinut sa se exprime. Specificatiile terminalului le puteti vedea in tabelul de mai jos.

Privind la dimensiunile ecranului de 6,2 inci, factor de aspect 19:9 avand culori bine dozate si o stralucire indicata pentru vizualizari din orice unghi, putem incadra terminalul in categoria tot mai solicitata a phableturilor, care te vor bucura de functii AI cum ar fi  Smart Screen On, AI Charging, AI Ringtone si avatarele ZeniMoji. Include un ecran Super IPS cu o rezolutie de 2246 x 1080 pixeli. Un ecran bine calibrat, astfel incat diferenta dintre acest ecran si intre culorile “reale” nu va fi vizibila pentru oameni.

Vazandu-l prima oara te gandesti ca poate fi destul de greut, insa datorita grosimii si proiectarii bune, la cele 155 g, chiar si la cei 3300 mAh ai acumulatorului. Cu toate acestea utilizarea este extrem de comoda si ispititoare.

Asa cum puteti observa in galeria foto impresioneaza chiar de la primul contact vizual sistemul dual camera inteligenta cu functii AI. Adica algoritmi de inteligenta artificiala, un concept de acum cateva decenii materializat de catre colectivele actuale de cercetare, reprezinta unul dintre punctele forte ale acestui terminal.

ASUS ZenFone 5 (ZE620KL) cu un chipset Qualcomm Snapdragon 636, tehnologie 14 nm, Octa-core (4×1,612 GHz Kryo 260 LP & 4×1,804 GHz Kryo 260 HP ), GPU Adreno 509, 4GB de memorie RAM și 64 GB de stocare intern ruleaza sub Androis 8,0. Poate primi un card extern micro SD modern, de 2T. Cea testata de mine nu este cea mai dotata configuratie din gama 5.

Comportamentul celor afirmate pot fi verificate prin intermediul Benchmark-urilor: CPU-Z, Aida 64, AnTuTu, Aida 64, 3D Mark ce pun in evidenta puterea de procesare.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pana la urma acest terminal este realizat pentru procesare foto dar nici un gaming nu ar fi stricat. Insa intr-una dintre configuratiile existente, mai bune din aceasta familie (256 GB cu 8 GB RAM sau 128 GB cu 6 GB RAM), care insa de aceasta data nu a poposit la mine.

Cu toate acestea in timpul utilizarii nu am intampinat probleme de functionare care sa ma faca sa regret o echipare mai buna. La aceasta performanta/echipare are totusi cel mai bun pret recomandat. Desi cine este sofer stie ca o motorizare mai buna te poate scoate mai rapid din situatiile dificile, situatiile intalnite pe sosea nu vor fi mai bune datorita motorizarii superioare.

Telefonul ruleaza Android 8.0.0 si are versiunea 5 a Asus Zen UI peste acesta. Interfata pare foarte prietenoasa. Lansatorul functioneaza bine si rapid. De asemenea, este frumos sa puteti personaliza diferite lucruri, cum ar fi icon-uri si efecte de defilare.

Terminalul se concentreaza in principal pe camera. Deci exista doua camere in telefon. Camera principala are senzorul IMX363 cu stabilizare optica a imaginii. Aceasta este o camera de 12 MPx cu un pixel de 1,4 μm. Acest lucru permite fiecarui pixel sa absoarba o multime de lumina si astfel sa functioneze mai bine in conditii de lumina scazuta. In plus, telefonul este dotat cu rama LPDDR4X de 4,6 sau 8 GB.

Privind camerele acestui telefon, nu vom vedea una, ci doua. Senzorul are o stabilizare optica a imaginii in 4 axe. Aceasta camera poate fotografia la 4k la 60fps, dar are si fotografie de inteligenta artificiala (AI). Acesta nu este altceva decat o autofocalizare mai rafinata care satureaza anumite parti ale unei fotografii, in functie de fotografia pe care o faceti.

De multe ori acest lucru functioneaza bine, dar uneori camera nu recunoaste bine anumite lucruri, provocand pierderea culorii. Cu toate acestea, in general, imaginile sunt minunate in timpul zilei. Intervalul dinamic este foarte bun si atunci cand AI functioneaza bine, volumul de culoare este de asemenea, foarte mare.

Camera a doua este o camera cu unghi larg de 120 de grade care va permite sa creati o imagine cu o dimensiune de 200% mai larga. Camera cu unghi larg este camera “extra” de pe acest telefon. In meniul camerei puteti comuta si apoi alegeti aceasta camera. Prin combinarea diferitelor imagini, telefonul stie cum sa mareasca rezolutia de la 12Mpx la 49Mpx. Aceasta face intr-adevar imaginea mai clara. Cu toate acestea, se asigura ca functionalitatea HDR buna este pierduta si unele lucruri devin prea intunecate, iar altele sunt prea subexpuse.

In momentul in care mergem intr-adevar la foarte intunecat, exista o multime de zgomote de imagine, dar camera poate capta mai multa lumina. Ca urmare, fotografiile de pe ZenFone 5 sunt vizibile. ZenFone poate trage astfel fotografii mai frumoase chiar si cu o lumina foarte redusa.

Daca va uitati la cele doua imagini de mai jos, puteti vedea cat de putin poate face deja lumina pentru ZenFone 5.

Camera poate fotografia la 4k la 60fps si apoi foloseste stabilizarea optica a imaginii impotriva vibratiilor si miscarilor.

Filmele in 4k sunt bune cu acest aparat foto care stie la momentul potrivit pentru a ajusta setarile astfel incat imaginea sa nu para sub ori supraexpusa. Stabilizarea imaginii a avut in vedere ceva mai agresiv in opinia mea, deoarece unele vibratii nu sunt complet eliminate. Cu toate acestea, imaginea este foarte clara.

In utilizarea zilnica, telefonul este foarte rapid: incarcati instantaneu paginile web, aplicatiile se deschid rapid si interfata se simte bine. Telefonul arata foarte compact. Durata de viata a bateriei este mai mare decat suficienta pentru a dura o zi, altfel puteti reimprospata telefonul in decurs de o jumatate de ora cu adaptorul. De asemenea, puteti seta o multime de lucruri pentru a face telefonul cu adevarat personal. Din pacate, nu este impermeabil.
Telefonul are un ecran IPS cu un contrast bun, care arata clar diferenta dintre lumina si intuneric. De asemenea, luminozitatea maxima este destul de ridicata, astfel incat afisajul poate fi, de asemenea, usor de citit. Telefonul nu poate afisa culori multe si saturate ca si celelalte telefoane cu un panou OLED.
Camera, senzorul, inteligenta artificiala in ajutorul camerei functioneaza 90% din timp. Domeniul dinamic al aparatului foto este, complet acoperit. Zenfone 5 are o durata de viata buna a bateriei, iar incarcarea telefonului este rapida, primele 45% din capacitate in 30 de minute.

Visits: 0

Lasă un răspuns