La voi cat tine bateria de la laptop?

Laptopuri, ultrabookuri, tablete, Smartphone sunt definite singular prin mobilitate. Mobilitatea nu inseamna sa devii dependent de o priza de curent alternativ, ci, din contra, sa ai in deviceul tau un acumulator, atat de bun, incat, sa iti asigure autonomia atat timp cat, lucrezi linistit si departe de incarcator. Deci sa fim bine intelesi: mobilitate nu inseamna incarcator. Iar atributul lumii de astazi este clar: Mobilitate.

Power Laptop

La un magazin de baterii laptop online PowerLaptop, exista o intrebare de-a dreptul obsesiva: “Schimb bateria defecta a laptopului meu, dar ce sa fac, sa ma tina mai mult?”. O alta intrebare la moda ar fi:  “La voi cat tine bateria de la laptop?”.

Nimic mai greu de raspuns. Pentru ca bateria nu are un consumator constant. Laptopul va consuma atat de mult, cat vei avea mai multe aplicatii deschise in background, si implicit timpul de functionare va scadea.

In plus, conteaza sa stii ce capacitate are acumulatorul pe care il utilizezi, pentru ca, acelasi producator poate fabrica acumulatori de capacitati diferite: mai slabe, medii, si mai puternice.

O alta problema o poate reprezenta data fabricatiei. Pentru ca un acumulator, care a stat neutilizat pe rafturile magazinului de baterii, isi poate pierde capacitatea si implicit timpul de standby / utilizare.

Si nu in ultimul rand are importanta tehnologia de realizare a celulelor de acumulatori din baterie. Pentru ca tendinta actuala a producatorilor de baterii este ca la aceleasi dimensiuni ale carcasei, sa poti beneficia inauntru, de capacitati din ce in ce mai mari ale bateriei si timpi din ce in ce mai mici de incarcare.

Deci din cele de mai sus se poate trage concluzia in cele mai multe cazuri ca timpul de standby tine de tine. Depinde in mare masura de cum iti vei utiliza laptopul, incarcatorul si bateria.

Iata cativa pasi de a avea grija de bateria ta:

  • Daca iti tii ecranul laptopului foarte luminat, asta iti consuma bateria. Poti sa intuneci din reglajele din meniuri putin ecranul, fara ca acesta sa te deranjeze la vedere.
  • Utilizatorii de Windows folosesc un numar foarte mare de instrumente de background si dau drumul la mai multe procese care le consuma bateria. E bine sa nu deschizi prea multe ferestre, sau prea multe pagini de internet care nu sunt neaparat de proxima utilizare.
  • Din Windows, poti selecta sa iti intuneci sau sa stingi ecranul si sa iti pui laptopul sa functioneze pe minimum de putere.
  • Daca nu folosesti capabilitatile wireless ale laptopului tau, atunci ar trebui sa le deconectezi.
  • Felul in care iti incarci si iti consumi bateria poate afecta longevitatea ei. Modul “ideal” de incarcare depinde de ce fel de baterie ai. Pentru laptopurile mai vechi, cu baterie pe baza de nichel, este bine sa ai cicluri periodice de incarcare/descarcare care sa se desfasoare intre pragurile maxime. Cam la fiecare trei luni, foloseste laptopul pana la descarcarea completa a bateriei si apoi incarca din nou complet. Aceasta strategie face rau bateriilor pe baza de litiu. Pe acestea din urma nu trebuie sa le lasi niciodata sa se descarce complet.
  • Temperatura ridicata este poate cel mai mare inamic al bateriei. Dar nici temperaturi de sub 5 C nu sunt vreo fericire. Evitati sa mai faceti si o incarcare la aceste temperaturi.
  • Daca intentionati sa nu va folositi laptop-ul mai mult de o luna este recomandabil sa scoateti bateria si sa o pastrati cu o incarcare de 50%, intr-un loc cu o temperatura, care sa nu depaseasca 20-22 de grade Celsius.
  • Daca ai de gand sa stai cu laptopul in priza, bateria Li-Ion se poate pastra scoasa din laptop, incarcata la 50%.
  • Bateriile au un numar limitat de cicli de incarcare/descarcare, dupa care capacitatea nu mai poate fi resuscitata.
  • Cel mai bine e sa tii laptopul inchis tin timpul incarcarii, din cauza tensiunilor parazite, ce pot supraincarca bateria sau pot reduce durata acesteia de viata.
  • Bateriile Litiu-Ion au nevoie de calibrare. O data la 1-3 luni, fa un ciclu complet de incarcare. Foloseste laptopul pana cand se stinge si apoi incarca-l complet.
  • Bateriile Li-Ion îmbătranesc în timp, chiar daca nu sunt utilizate.
  • Este bine sa cumparati intotdeauna baterii din magazine autorizate si cu garantie pentru a nu pune in pericol functionarea laptopului tau.
  • este indicat ca la inlocuirea unui alimentator AC pentru laptop  sa cautam pe cat posibil unul dintre modelele aprobate de fabricantul echipamentului si nu unul dintre asa zisele alimentatoare universale, care ar putea sa nu intruneasca intrutotul cerintele echipamentului in cauza. Acelasi lucru si cu utilizarea unui alt incarcator care se potriveste la jack dar nu este al laptopului respectiv.

Ar mai fi si altele de spus. Dar atunci cand bateria te lasa, du-te la un magazin si cumpara una noua. Caci numai asa te vei bucura de toate performantele laptopului tau.

Visits: 1

11 comentarii la „La voi cat tine bateria de la laptop?

  • 25 august 2014 la 11:24 AM
    Legătură permanentă

    Laptop-ul meu nu are mai mult de 1 an și jumătate, dar e în permanență conectat la cabluri. Motivul e simplu: Îl omor cu Photoshop, Premiere Pro și alte programe grele, iar pentru asta prefer să-l țin conectat la priză mereu. E un Compaq cu baterie în 6 celule care ține 4 ore în browsing. Oricum la mine mereu e la high performance. 😀

  • 6 septembrie 2014 la 9:37 PM
    Legătură permanentă

    Salut!
    Laptopul meu nu are mai mult de o luna de cand l-am cumparat. E inca in garantie.
    De vreo doua zile, bateria cam face “figuri”. M-am ieri la ea sa vad cat are: avea 67% si imi arata ca pot folosi laptopiul inca, fix 3 ore. Dupa ceva timp m-am uitat iarasi la ea si avea 57%, dar imi indica ca pot folosi laptopul 3 ore si 15 minute.
    De atunci imi tot face chestia asta. In timp ce se descarca acel timp creste, scade, iar creste si tot asa. Ai vreo idee din ce cauza se intampla asta?
    Mentionez ca il tin mereu pe balanced.

  • 6 septembrie 2014 la 10:09 PM
    Legătură permanentă

    Sunt ceva cauze pe care le pot intui, Dar daca laptopul este in garantie…cel mai corect ar fi sa il duci acolo…Oamenii sigur s-au mai lovit de astfel de situatii…Au un laborator si stiu sa faca masuratorile necesare. Este clar ca numai dupa o luna de functionare este atipic ce se intampla…Folosesti laptopul cu incarcatorul conectat in permanenta?

Lasă un răspuns