F64 găzduiește lansarea de carte și expoziția dedicată vieții sociale surprinse de fotograful Costică Acsinte în urmă cu aproape jumătate de secol

F64, cel mai mare magazin foto-video din Europa de Sud-Est, găzduiește pe 4 iunie, începând cu ora 19.00, lansarea de carte “Foto Splendid/Colecția Costică Acsinte. Viața socială”. Evenimentul se va derula în sala expozițională a F64, unde va mai fi găzduită și o expoziție foto cu 23 dintre fotografiile realizate de Costică Acsinte și digitizate de Cezar Popescu. Fotografiile incluse în carte sunt cu oamenii obișnuiți din Slobozia imortalizați la studioul “Foto Splendid” al lui Costică Acsinte, pe drum, în curțile oamenilor sau la diverse evenimente.

Dancing with Costica de Jane Long

Digitizarea a fost începută în 2013 de către Cezar Popescu, iar în februarie 2014 un articol al publicației “Time” a atras atenția mai multor oameni asupra acestui proiect. Au urmat numeroase articole în presa românească și cea internațională generalistă și de specialitate, iar artista și fotografa Jane Long din Australia a luat câteva dintre fotografiile publicate de Cezar Popescu online și le-a introdus în lumi fantastice, în cadrul proiectului “Dancing with Costică”. Alături de fotografiile lui Costică Acsinte vor fi expuse și șase tablouri semnate Jane Long.

“Recuperarea fotografiilor lui Costică Acsinte transformă micul târg al Sloboziei într-un loc emblematic al civilizației românești. Ele îi vorbesc privitorului de azi, român și nu numai, despre o lume «normală» (termenul sună ca un balsam pus pe rănile cotidianului nostru), împăcată cu sine, pentru care viața pare a se desfășura după ritmuri dinainte știute, care își asumă și își integrează, cu ingenuitate și naturalețe, pasiunile, tristețile, frământările produse de valurile succesive ale istoriei”, descrie Alina Pavelescu munca lui Costică Acsinte și imaginile cuprinse în primul volum al “Foto Splendid/Colecția Costică Acsinte”. Alina Pavelescu semnează prefața acestei cărți.

Colecția “Costică Acsinte” este și primul proiect românesc inclus în Flickr Commons. Acesta este un program inițiat de Flickr, platformă deținută de Yahoo!, care adună la un loc poze de la diverse instituții de profil, fotografii pentru care nu mai există nici o limitare din punct de vedere al proprietății intelectuale și oferă o expunere mai mare acestor colecții. Colecția “Costică Acsinte” a reușit, la aproape un an după apariția articolului în “Time”, să ajungă la peste 1,7 milioane de vizualizări pe Flickr. Cartea este publicată de Editura Filos și va fi disponibilă la un preț de 30 de lei. Există și o ediție specială, cu o prefață și texte semnate Ana Barton. Aceasta are un preț de 60 de lei.

“Costică Acsinte continuă să trăiască azi în fiecare dintre fotografiile realizate de el. Le privim și, de fapt, îl privim pe Acsinte în ochi și în același timp vedem prin ochii lui privirile celor fotografiați de el. Devenim martorii unor fragmente de viață la care Acsinte a fost martor. Un joc al memoriei și amintirilor ce se multiplică la infinit. Amintirile lui devin, de acum, și amintirile noastre”, spune fotograful Cristian Crisbășan despre fotografiile realizate cu decenii bune în urmă. El semnează postfața ediției speciale a cărții.

Cine a fost Costică Acsinte?

Evenimentul “Viața socială în fotografiile lui Costică Acsinte” găzduite de F64 aduce în fața oamenilor munca unuia dintre primii fotografi profesioniști ai României. Prin fotograf profesionist se înțelege cel care își câștigă banii necesari traiului de zi cu zi exclusiv din fotografie.

Fotograful Constantin C. Acsinte s-a născut pe 4 iulie 1897, în comuna Perieți din județul Ialomița, fiind al doilea din cei șapte copii ai lui Costache și Maria. Devine cunoscut sub pseudonimul Costică Acsinte, care se va regăsi pe reversul multora dintre fotografiile sale.

La vârsta de 18 ani termină Școala de Pilotaj de la Cotroceni – București, fără însă a obține licența de pilot. La 1 aprilie 1913, România avea doar 20 de piloți licențiați. Odată cu începerea Primului Război Mondial, Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale, cât și pe cele ale piloților și observatorilor aerieni români, francezi sau, în unele cazuri, ruși. A fost membru al secției foto a Escadrilei 1 Aviație.

Experiențele trăite în această perioadă sunt redate de albumul fotografic personal ce conține 84 de pagini și 327 de fotografii, majoritatea fiind însoțite de o scurtă descriere dactilografiată (albumul mai include desene sau schițe și tăieturi din ziare). Printre cei fotografiați se regăsesc: Regele Ferdinand, Regina Maria, Prințul Carol, Generalul Berthelot sau Generalul Eremia Grigorescu.

Între anii 1920–1926 colaborează cu un fotograf necunoscut din București de la care împrumută aparatură și materiale fotografice. În 1930, deschide în Slobozia un studio foto în centrul orașului, numit „Foto Splendid Acsinte“, până în 1950 folosind plăci de sticlă, cu precădere Agfa, pentru ca ulterior să treacă pe planfilm și film de 35mm și 120mm.

Anul 1960 este anul pensionării, studioul fiind demolat la scurt timp după acest eveniment, iar în perioada care urmează, Costică Acsinte continuă să fotografieze în împrejurimile Sloboziei, în special în satul Grivița, deplasându-se foarte des pe bicicletă.

Moare pe 7 ianuarie 1984, fiind înmormântat în cimitirul Bora din Slobozia. În 2009, lui Costică Acsinte i-a fost acordat titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Slobozia.

București, 3.06.2015. F64

 

Visits: 0

Lasă un răspuns