Cisco: traficul de date mobile la nivel global va crește de aproape 10 ori până în 2019

• 97% din traficul de date mobile va fi generat de dispozitivele inteligente
La Cisco: traficul de date mobile la nivel global va crește de aproape 10 ori până în 2019

• nivelul Europei Centrale și de Est, traficul de date mobile va crește de 14 ori
• Numărul de conexiuni la rețelele 3G îl va depăși pe cel al conexiunilor 2G în acest an în Europa Centrală și de Est.

Utilizarea tot mai frecventă a dispozitivelor mobile de ultimă generație și extinderea permanentă a conexiunilor machine-to-machine (M2M), împreună cu posibilitatea utilizatorilor de a accesa cu foarte mare ușurință rețelele celulare din ce în ce mai rapide sunt principalele motive care stau la baza creșterii traficului de date mobile, potrivit raportului Cisco® Visual Networking Index™ Global Mobile Data Traffic Forecast for 2014 to 2019. În 2014, 88% din traficul de date mobile la nivel mondial a fost generat de smartphone-uri şi, conform raportului Cisco, în 2019, 97% din traficul de date mobile va fi generat de dispozitivele inteligente.

Din punctul de vedere al utilizării rețelelor mobile la nivel mondial, experții estimează că numărul de conexiuni la rețelele 3G îl va depăși pe cel al conexiunilor 2G până în 2017. În Europa de Vest această schimbare s-a petrecut deja, în timp ce în Europa Centrală și de Est se va întâmpla în acest an. Până în 2019, 44% dintre dispozitive și conexiuni vor folosi rețelele 3G. Cele 4G vor facilita 26% dintre conexiuni, deși vor genera 68% din trafic.

Cisco VNI Global Mobile Data Traffic Forecast estimează că traficul global de date mobile va atinge o rată anuală de creştere de 292 de exabytes până în 2019, faţă de doar 30 de exabytes în 2014. Acest volum de trafic de 292 de exabytes înseamnă:

• De 292 de ori mai mult trafic pe internet (fix și mobil) comparativ cu anul 2000
• 65 de trilioane de imagini (mesaje multimedia sau Instagram) – echivalentul a 23 de imagini pe zi pentru fiecare persoană timp de un an de zile.
• 6 trilioane de clipuri video (YouTube) – adică mai mult de două clipuri pentru fiecare persoană de pe Pământ timp de un an de zile.

*Un exabyte este o unitate de măsură pentru stocarea datelor, egală cu un cvintilion de bytes sau cu un miliard de GB.

Evoluția traficului de date mobile în Europa Centrală și de Est

La nivelul Europei Centrale și de Est, traficul de date mobile va crește de 14 ori până în 2019. Această creștere va fi de trei ori mai rapidă decât cea înregistrată de traficul de date fixe. Volumul de date generat de încărcarea sau vizionarea de conținut video va însemna 70% din totalul traficului de date mobile în 2019, față de 49% cât se înregistra la finele anului trcut. În Europa Centrală și de Est, traficul mobil de conținut video va crește de 21 de ori în următorii 5 ani. De asemenea, smartphone-urile vor contribui cu 71% la totalul traficului de date, în timp ce tabletele vor genera aproximativ 20% din volumul total de date mobile.

Numărul conexiunilor 3G îl va depăşi pe cel al conexiunilor 2G anul acesta. Traficul pe rețelele 4G va crește de 87 de ori până în 2019, iar mai mult de jumătate (55,1%) din trafic se va face pe rețele 4G, față de doar 9,2% la finele anului trecut.
Aplicațiile în cloud vor fi responsabile pentru 89% din totalul traficului de date mobile în 2019, față de 79% la sfârșitul lui 2014.
Traficul M2M va crește de 40 de ori în aceeași perioadă și va genera 3% din totalul traficului de date mobile în regiune în 2019.

Factori de creștere a traficului de date mobile la nivel global

Până în 2019 Cisco anticipează că ritmul de creștere al traficului de date mobile va fi mai mare de trei ori decât cel al traficului de date pe rețele fixe. Această evoluție va fi generată de:

• Mai mulți utilizatori de telefonie mobilă: până în 2019 vor fi 5,2 miliarde de utilizatori de servicii de comunicaţii mobile (față de 4,3 miliarde de utilizatori la finalul anului trecut). În 2014, aproape 59% din populația planetei (estimată acum la 7,2 miliarde de oameni) folosea astfel de servicii; până în 2019 peste 69% din populație ( estimată la 7,6 miliarde de oameni) va utiliza servicii de comunicaţii mobile.

• Si mai multe conexiuni mobile: până în 2019 vor exista aproximativ 11,5 miliarde de dispozitive mobile/conexiuni, dintre care 8,3 miliarde de dispozitive mobile personale și 3,2 miliarde de conexiuni M2M

• Viteze de transfer mai mari: vitezele medii ale rețelelor mobile la nivel mondial vor crește de 2,4 ori, de la 1,7 Mbps în 2014 la 4.0 Mbps în 2019.

• Mai mult conținut video: până în 2019 conținutul video vizionat/încărcat va reprezenta 72% din traficul total de date mobile (în creștere de la 55% în 2014).

Impactul conexiunilor M2M (inclusiv dispozitivele purtabile)

M2M se referă la aplicații care permit sistemelor wireless să comunice cu dispozitive similare pentru a susține, spre exemplu, funcţionarea sistemului GPS, monitorizarea activelor, măsurători în sistemul de utilități, sau pentru a facilita supravegherea video. Dispozitivele purtabile sunt incluse într-un sub-segment al conexiunilor M2M care ajută la estimarea traiectoriei de creștere a Internet of Everything (IoE).

• Numărul de dispozitive purtabile va crește de cinci ori, ajungând la 578 de milioane până în 2019, de la 109 milioane în 2014, majoritatea dispozitivelor fiind folosite în America de Nord și în regiunea Asia Pacific.
• Se estimează că acest lucru va alimenta creșterea de 18 ori a traficului de date mobile în intervalul 2014 – 2019.
• În 2014 un astfel de dispozitiv purtabil a generat în fiecare lună de şase ori mai mult trafic decât un telefon clasic (dispozitiv purtabil = 141 MBs trafic mobil/lună vs. telefon obișnuit = 22 MBs trafic mobil/lună)
• Drept exemplu de modalitate de utilizare a unui dispozitiv purtabil – streaming-ul live al unei camere video GoPro pe o reţea celulară ar putea genera aproximativ 5 MB de trafic de date mobile pe minut.
• În 2014 un modul mediu M2M a generat de trei ori mai mult trafic pe lună decât un telefon obişnuit (M2M = 70 MB de trafic mobil/lună vs. telefoanele obişnuite = 22 MB de trafic de date mobile/lună)

Creştere în conectivitatea 4G

Mulţi dintre furnizorii de servicii la nivel global livrează tehnologii 4G pentru a răspunde nevoii clienţilor, fie ei utilizatori individuali, fie companii, care îşi doresc servicii wireless şi conţinut. În multe pieţe emergente, furnizorii de servicii creează reţele/infrastructuri mobile cu soluţii 4G. În pieţele mature, furnizorii de servicii suplimentează sau înlocuiesc soluţiile 2G sau 3G cu tehnologii 4G.

• 26% dintre toate dispozitivele şi conexiunile la nivel global vor fi compatibile 4G până în 2019
• Numărul conexiunilor 4G la nivel global va creşte de 18 ori, până la 3 miliarde în 2019
• În 2014, conexiunile 4G generau 40% din traficul total de date mobile; până în 2019 conexiunile 4G vor genera 68% din totalul traficului de date mobile.
• În 2014, o conexiune medie 4G a generat 2,2 GB de trafic de date mobile pe lună; până în 2019 o conexiune medie 4G va genera 5,6 GB de trafic pe lună, de 5,4 ori mai mult decât volumul de trafic de 1 GB pe lună al unei conexiuni medii non 4G.

Metodologia Cisco Mobile VNI Forecast

Cisco VNI Global Mobile Data Traffic Forecast (2014-2019) are la bază prognoze independente ale analiştilor şi studii la nivel mondial despre utilizarea de date mobile. La acestea se adaugă estimările experților Cisco în legătură cu utilizarea de aplicaţii, minute consumate şi viteze de transmitere a datelor. Catalizatori cheie, precum vitezele de transmitere a datelor mobile în bandă largă și puterea de procesare a dispozitivelor sunt, de asemenea, luate în calcul în prognozele acestui raport.

Dorin Pena_Director_General_Cisco_Romania

“Folosirea unui număr din ce în ce mai mare de dispozitive mobile și implementarea la scară largă a aplicațiilor M2M, împreună cu posibilitatea de a accesa cu foarte mare ușurință rețelele wireless tot mai rapide vor fi factorii principali care vor influența semnificativ creșterea traficului de date mobile în următorii ani. Toată această îndustrie orientată către mobilitate va oferi furnizorilor de servicii noi provocări și oportunități, astfel încât să poată livra clienților noi experiențe și servicii mobile, în măsura în care Internet of Everything prinde tot mai mult contur”, spune Dorin Pena, director general Cisco România.

BUCUREŞTI, 4 martie 2014 –

Visits: 0

Lasă un răspuns